Включете принципите на пасивния дизайн

Последна редакция на 29/09/2024 от Ирена Петрова

Пасивните принципи на проектиране се фокусират върху максимизиране на естественото отопление, охлаждане и осветление в сградата, като по този начин се намалява необходимостта от механични системи. При строителството включването на пасивни конструктивни практики може значително да намали консумацията на енергия за охлаждане. Това включва:

Оптимизиране на ориентацията на сградата: Ориентирането на сградите да се възползват от естественото засенчване и вятър може да помогне за минимизиране на натрупването на топлина през летните месеци. Прозорците с южно изложение трябва да бъдат сведени до минимум, за да се намали излагането на пряка слънчева светлина.

Високоефективна изолация: Инвестирането във висококачествени изолационни материали е от съществено значение за поддържане на комфортни вътрешни температури, като същевременно се намалява зависимостта от климатик. Правилната изолация предотвратява преноса на топлина през стени, покриви и подове, поддържайки вътрешните пространства по-хладни по време на горещо време.

Естествена вентилация: Проектирането на сгради с подходящи вентилационни канали позволява естествения въздушен поток, насърчавайки охлаждащия въздух и намалявайки необходимостта от механични охладителни системи.

Свързано:

Съвети за енергийно ефективно строителство за лято 2024