Пелетни котли

Последна редакция на 17/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 764 пъти

Пелетните котли разполагат с по-голям бункер за гориво и могат да горят по-дълго време, без да се налага да поддържаме огъня и е интересен метод за отопление на пелети. Това ги прави по-подходящи за отопление на големи квадратури и къщи. Разбира се, те са много по-скъпи от пелетните камини, но това е напълно нормално, предвид големите им размери и потенциални предимства.

Независимо от избора на отоплителна система, необходимо е да намерите подходящ професионалист, който да ви помогне при нейното изграждане. Пуснете безплатна заявка и ще получите подбрани оферти с опция за преглед на дейностите и клиентските оценки на компаниите, което неминуемо ще улесни финалното ви решение.

Свързано:

Какво трябва да знаете, ако изберете отопление на пелети

На снимката, която представяме на вашето внимание тук, се виждат два пелетни котела. Левият е в червени и сиви цветове, докато този вдясно си поделя жълт и сив цвят. Всеки от тези пелетни котли разполага със специален контейнер, в който се зареждат самите пелети. Те пък представляват малки цилиндърчета, изработени от пресовани и обработени при много висока температура стърготини и трески от иглолистна или широколистна дървесина. Отопление на пелети през зимата може да се осъществи както с показаните тук пелетни котли, така и с пелетни камини, като вторите са по-малки. Тъй като пелетните котли са с по-голям мащаб, това ги прави по-подходящи за жилища с по-обширна квадратура, като просторни апартаменти или дори къщи, макар и да свързваме къщата повече с камина. Независимо дали ще се спрете на варианта с камина или котел, това, което е важно да знаете, ако предпомитате отопление на пелети за зимата, е че и в двата случая можете да използвате опоплотелните уреди единствено за горене на пелети. Не можете да заредите в пелетни котли или камини въглища, дърва или други, различни от пелети, горивни материали. Като изключим този недостатък, отоплението на пелети има своите предимства, сред които е малките количества въглероден двуокис, които отделят, а това ги прави екологично решение за всеки, който е загрижен за природата.