Изолация на под със стиропор

Последна редакция на 19/04/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 2 914 пъти

Един от най-достъпните варианти за изолация на под е полагането само на стиропор. Стиропорените плоскости могат да бъдат с различна дебелина - 2, 3, 4 и 5 см. Колкото е по-дебел пластът, толкова по-добър е ефектът на изолация. Важно е обаче да се има предвид, че по-дебелият слой стиропор отнема от височината на стаята ви.

Плюсът на изолацията със стиропор е, че би могла да се постави директно върху под без замазка, за да обере неравностите. Друго преимущество е, че този материал е сравнително достъпен.

Минусът е, че стиропорът е по-мек и трошлив материал и има съществена опасност да поддаде под сериозен натиск, какъвто е твърде вероятно да има върху пода на стаята, затова помислете какво е нейното предназначение и какво натоварване се очаква да има.

След полагането на стиропор върху него могат да се сложат ламиниран и обикновен паркет. Не е препоръчително полагането на теракот.

Ако целта на изолацията е да се образува сух под, подходящ за полагането и на плочки, върху стиропора могат да бъдат поставени гипсофазер или OSB-плоскости.

Вижте още Намалете разходите за енергия като изградите плаващ под с каменна минерална вата

Свързано:

Каква изолация на под да изберем?