Изолация на под с перлит

Последна редакция на 29/03/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 3 349 пъти

Полагането на перлит е един от разпространените методи при изолация на под. Перлитът наподобява изронен стиропор и е подходящ за неравни подове. Важно е да се отбележи, че ако ще се полага върху дюшеме или стар паркет, преди слагането на перлита трябва да се сложи найлон, за да не изтича изолацията през дупките на дъските. След като се положи перлитът, имате две опции - полагане на гипсофазер или на OSB-плоскости.

Гипсофазерът представлява смес от 80% гипс и 20% целулозни влакна. Готовият материал се продава на плоскости с различна дебелина. OSB-плоскостите представляват спойка от настърган дървесен материал, най-често произведен от бързорастящи дървета като върба и бор. При завършването имате на разположение сух под, върху който може да поставите както паркет и ламинат, така и теракот.

Същественият минус на този тип изолация на под е, че не е особено устойчива във времето, тъй като при по-голям натиск - например там, където стои гардеробът в стаята, частиците на перлита се разместват и поставените отгоре гипсофазер или ОСБ-плоскости провисват.

Има вариант перлитът да се замести с цели плоскости стиропор.

Свързано:

Каква изолация на под да изберем?