Тъмни цветове върху фасадна топлоизолация-с Баумит всичко е възможно!

Последна редакция на 26/04/2024 от Адриана

Крайните фасадни покрития придават на сградата атрактивен, естетически въздействащ облик и същевременно служат като защитен слой за зидарията и предшестващите ги слоеве – хастарни мазилки, топлоизолационни плоскости и др. При търсенето на модерни решения архитектите използват различни похвати. Много често, за да подчертаят силуета на сградата или на отделни елементи от нея, те задават тъмни или много наситени цветове на фасадите. Когато това се прави върху основа от вароциментови или чисто циментови мазилки тези цветове не създават проблем в периода на експлоатация. При изпълнение на интегрирани топлоизолационни системи, обаче, възникват допълнителни ограничения, които трябва да се спазват при избора на цветовия оттенък на фасадата.

Когато цветът е по-тъмен, той поглъща по-голямо количество топлина (лъчи) и повишава температурата на повърхността. Същевременно, при изпълнена топлоизолационна система, крайното покритие (мазилката), шпакловката под нея и повърхността на топлоизолационната плоча се нагряват, докато обратната й страна остава „студена”. Относително голямата температурна разлика между двете повърхности на плочите води до възникването на големи температурни напрежения в материала и стремеж към разширяване на нагрятата страна, а оттам до огъване на плочата, което застрашава цялостта на шпакловъчния слой и мазилката. Колко големи ще бъдат температурните напрежения зависи от избрания цвят и от топлоизолационния материал, от който са изпълнени плочите.

Досега на специалистите многократно им се налагаше да обясняват този неблагоприятен ефект, да  изискват избраните цветове да бъдат с HBW-стойност ≥ 25, което да гарантира дълготрайността на топлоизолационните системи в годините на експлоатация на сградите.

Днес, обаче, благодарение на развойните лаборатории на Баумит – всички цветове са възможни върху топлоизолацията! Баумит България предлага нов начин за решаване на този проблем –COOL технологияза тъмните и наситени цветове. Решението е иновативно и прекратява спора с архитекти и инвеститори. Използването на нов вид пигменти при оцветяване на мазилките и боите прави всички цветове върху фасадната топлоизолация възможни. Причина за това е, че мазилките и боите, въпреки тъмния си или наситен цвят, вече не поглъщат в такава степен топлинното лъчение, а отразяват една голяма част от него, благодарение на така наречените cool (куул, от англ. студен, готин, хубав) пигменти. С тяхна помощ HBW-стойността на тъмните цветове се повишава, така че крайните покрития да могат да бъдат полагани върху всякакви основи на фасадите.

В каталога Баумит Лайф, съставен от 888 цвята, всички цветове са възможни!

В ценовата листа на Баумит за 2014 г. са отбелязани  40 цвята, за коитоединственото ограничение е, че се изисква полагане на дебелослойна шпакловка (ок. 5–6 мм) и мазилка с едрина на зърната минимум 2 мм! Като добавим и допълнителните възможности, които се предлагат – Баумит КреативТоп мазилка и боите Баумит Лазур и Баумит Металик, вече има повече от нови 100 варианта за Вашите цветни мечти.

ВАЖНО!

Единствено спазване на всички описани фактори и следване на препоръките и технологичните изисквания, отразени в техническите карти на всеки един от продуктите, могат да гарантират качественото изпълнение на интегрираните топлоизолационни системи!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Грешки при полагане на мазилки за топлоизолационни системи

 

Свързано:

Тъмни цветове върху фасадна топлоизолация-с Баумит всичко е възможно!