Системa Баумит Баумакол-за безупречно полагане на плочки

Последна редакция на 26/04/2024 от Адриана

Много хора, преминали през сагата на ремонтите, както и специалистите в строителния бранш, знаят добре, че изящните покрития могат да бъдат похабени набързо при неправилен избор на лепилния разтвор или фугиращата смес. Добрите производители предлагат на пазара не само отделно лепило или фуга, а цялостна система от продукти, които включват набор от съвместими един с друг продукти, необходими за подготовка на основата (грундове и хидроизолации), за залепване на плочките и тяхното фугиране.

Баумит България се явява на нашия пазар с разработена система за полагане на керамични крайни покрития в мокри помещения – бани, тераси. Програма Баумит Баумакол включва освен лепила и фугиращи смеси, също и продукти за подравняване на основата и за хидроизолиране на помещенията.

За сигурно премахване на течовете Баумит предлага използването на еднокомпонентните мазани хидроизолации, които са задължителни в местата, където има течаща вода.Баумакол Пруф - течна хидроизолация (Baumacol Proof)е подходяща за вътрешни мокри помещения (бани, тоалетни, кухни). Тя се полага с валяк, като препоръчителната дебелина на слоя е 1-2 мм при разход 1,5 кг на 1 мм дебелина.  Уплътнителното фолио на циментова основаБаумакол Протект (Baumacol Protect)е подходящо както за вътрешно, така и за външно приложение - балкони и тераси. Разходът му е също 1,5 кг на 1 мм дебелина, като при безнапорна вода дебелината му трябва да бъде по-голяма от 1 мм, а при напорна – по-голяма от 2 мм.

Преди полагане на хидроизолационните покрития  основата задължително се третира с подходящ грунд, който изравнява попиващата способност и подобрява сцеплението към последващия слой. За силно попиващи основи е подходящБаумит Грунд, а за непопиващи (мозайки, фаянсови или керамични плочки) –Баумит СуперГрунд.

Важен елемент от полаганата хидроизолация е обработката на ъглите в помещенията.Уплътнителната лента Баумакол (Baumacol Strap)е предназначена да поеме напреженията във връзките „стена–стена” и „стена–под”. Уплътнителната лента е снабдена с мрежичка от двете страни, която се вгражда в хидроизолационното покритие. Така изолирана, банята добива формата на вана и течовете през нея стават невъзможни.

Многообразието от строителни лепила се определя от три основни фактора:

  • вид на основата, върху която ще се лепят покритията (бетон, мазилка, гипсокартон и др.);
  • вид на покритието (фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор, вар и др.);
  • условия на експлоатация (тежки механични натоварвания, движения на колички, подово отопление и др.).

Лепилата в продуктовата линия Баумакол са тънкослойни и разработени в асортимент, който позволява полагането на различни типове покрития, върху разнообразни основи и при различаващи се условия на механично и топлинно натоварване.

Когато искаме да лепим плочки във вътрешни помещенията, без наличие на влага и без други специални изисквания, можем да закупим лепило, по-икономично като цена. Такова е напримерБаумакол Бейсик (Baumacol Basic), коетоотговаря на клас С1 (съгласно хармонизирания европейски стандарт EN 12004). Лепилото е с гарантирано постоянно качество, здравина и надеждност.

При лепене на голямоформатни плочи, мозаични плочи, някои видове естествен камък и стъклофазерни и леки строителни плочи, както и за гранитогрес на закрито, за да постигнете сигурно и гарантирано залепване на скъпите керамични покрития в помещения с течаща вода, се препоръчва да се снабдите с обогатено лепило, напримерБаумакол ПроПлюс(Baumacol ProPlus),клас C1TE(EN 12004), което притежава повишени якостни характеристики и ще отговори напълно на по-високите изисквания на потребителя.

При полагане на покрития с по-големи термични и статически натоварвания – например при наличие на подово отопление или за подове в магазини, хотели, заведения, обществени сгради и др., както и за лепене на така обичания от клиентите гранитогресвътрешно и външно се препоръчва еластично лепило.Баумакол ФлексУни (Baumacol FlexUni)е специално разработено за лепене на плочки с ниска степен на водопопиваемост (< 0,5%) от страната на залепване. То е с клас С2Т (EN 12004), високообогатено, еластично и с нулево свличане.

Баумакол ФлексТоп (Baumacol FlexTop)е висококачествено, еластично, хидравлично свързващо строително лепило от клас C2TES1 (EN 12004), водо- и мразоустойчиво, за вътрешно и външно приложение. Освен за фаянс, теракота и гранитогрес, служи за лепене на плочка върху плочка, голямоформатни плочи и естествен камък, особено подходящо при наличие на подово отопление. За области на приложение могат да се посочат тераси, фасади, плувни басейни.

Баумакол Премиум фуга(Baumacol Premium Fugee разработенa в 24 цвята и е подходяща за вътрешно и външно приложение. Tя е еластична, водо- и мразоустойчива, обработва се и се почиства лесно, като запазва цвета си във времето. За полагането й е необходимо да се предвиди широчина на фугата между плочките от минимум 1 мм до максимум 8 мм. Към фугите Баумит предлага иБаумакол силикони (Baumacol Silikon), в същите цветове, плюс един допълнителен – безцветен.Силиконовите уплътнители имат антибактериални добавки, устойчиви са на ултравиолетовите лъчи и могат да се полагат при температури на околната среда от -40°C до +180°C.

Подробно видео за хидроизолиране и оформление с керамично покритие на тераса:

 

Официален производител и дистрибутор на продуктите – система “Baumacol” е Баумит България ЕООД, гр. Елин Пелин, ул. „България” 38. По-подробна информация и техническа консултация за продуктовата гама ще получите на тел.: 02 9266 911 или от интернет страницата www.baumit.bg.

Свързано:

Системa Баумит Баумакол-за безупречно полагане на плочки