Дървена дограма

Последна редакция на 02/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 2 357 пъти

Двукатна дървена дограма с обикновени стъкла - това си представя всеки, когато се заговори по темата. Ето защо за много хора дървената дограма изглежда отживелица. Счита се, че новите материали предлагат по-оптимална изолация заради по-ниската си топлопроводимост. Дървената дограма обаче има и някои предимства.

На първо място, чисто естетически, тя изглежда много по-стилна и красива. Алуминиеви и PVC дограми в подражаващ цвят не могат да засенчат красотата на естественото дърво.

Важно е да отбележим, че дървесината, от която се прави съвременната дървена дограма, се обработва по по-различен начин от тази, влагана в традиционните дограми от миналия век. В момента популярните материали са американски светъл дъб, бразилско босе, смърч, бял бор.

Друг основен недостатък, срещу който съвременните технологии се борят, е измятането, което се забелязва при дървената дограма с времето. Специалистите в областта обаче казват, че този нежелан ефект е преодолян чрез технологията на трислойно слепения профил. При нея дървените ламели са слепени по такъв начин, че дори двата външни да се овлажнят и да се изметнат, сърцевината ще служи като опора и дограмата ще запази формата си.

Важна промяна в тази област е и фактът, че потребителите вече имат богат избор от стъклопакети, които могат да бъдат монтирани на дървената дограма. Ясно е, че колкото по-качествен, многопластов и нискоемисиен е стъклопакетът, толкова по-добър ефект на изолация ще има дограмата.

Свързано:

На каква дограма да заложим за прозорците вкъщи?