На каква дограма да заложим за прозорците вкъщи?

Публикувано на 26/01/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 26/01/2017 | Видяно 6 995 пъти

Ако ви предстои подмяна на старата дограма или поставяне на нова, сигурно се чудите на кой вариант да се спрете - дървена, алуминиева или PVC. Макар че напоследък най-честата практика е да се слага PVC, добре е да сте информирани за всички свойства и качества и на трите възможности, пък вече сами да вземете решение кое е най-подходящо за вашия дом.

Изборът е изцяло във ваши ръце, а поставянето може да оставите на професионалистите в областта.


Дървена дограма

Двукатна дървена дограма с обикновени стъкла - това си представя всеки, когато се заговори по темата. Ето защо за много хора дървената дограма изглежда отживелица. Счита се, че новите материали предлагат по-оптимална изолация заради по-ниската си топлопроводимост. Дървената дограма обаче има и някои предимства.

На първо място, чисто естетически, тя изглежда много по-стилна и красива. Алуминиеви и PVC дограми в подражаващ цвят не могат да засенчат красотата на естественото дърво.

Важно е да отбележим, че дървесината, от която се прави съвременната дървена дограма, се обработва по по-различен начин от тази, влагана в традиционните дограми от миналия век. В момента популярните материали са американски светъл дъб, бразилско босе, смърч, бял бор.

Друг основен недостатък, срещу който съвременните технологии се борят, е измятането, което се забелязва при дървената дограма с времето. Специалистите в областта обаче казват, че този нежелан ефект е преодолян чрез технологията на трислойно слепения профил. При нея дървените ламели са слепени по такъв начин, че дори двата външни да се овлажнят и да се изметнат, сърцевината ще служи като опора и дограмата ще запази формата си.

Важна промяна в тази област е и фактът, че потребителите вече имат богат избор от стъклопакети, които могат да бъдат монтирани на дървената дограма. Ясно е, че колкото по-качествен, многопластов и нискоемисиен е стъклопакетът, толкова по-добър ефект на изолация ще има дограмата.


Алуминиева дограма - предимства и недостатъци

Алуминиевата дограма е сред най-често срещаните решения за обзавеждането на домове и офис сгради. Тя има модерен дизайн, лесна е за поддържане и в сравнение с PVC дограмата, която ѝ е основен конкурент, се предлага в по-богата гама от цветове.

Съществено преимущество на алуминиевите прозорци е, че са по-устойчиви във времето и не се увреждат от температурните амплитуди.

За сметка на това, в сравнение с PVC опонента си, алуминиевата дограма има по-висока топлопроводимост, което е нежелан ефект. Наблюденията сочат, че алуминият е склонен по-лесно да кондензира влагата по прозорците. Друг недостатък е фактът, че алуминиевата дограма държи по-високи цени.

Вижте още: На какво да обърнем внимание при избора на фризер


PVC дограма - най-разпространеният избор

PVC дограмата е най-масовият избор сред българските домакинства. Причината е, че тя има сравнително конкурентни цени и се радва на много добри характеристики по отношение на топлоизолацията.

Основният недостатък е това, че с времето пластмасовата дограма се износва. Големите температурни амплитуди също оказват негативно влияние върху материала.

И за алуминиевата, и за PVC дограмата е от съществено значение на какъв тип профил ще се спрете - с колко камери ще е той, какви ще са характеристиките им и пр. Друго важно решение е какъв стъклопакет да изберете, като тенденциите са ясни - колкото по-ниска топлопроводимост има, толкова е по-скъп.

Изборът на дограма е важно решение, което ще повлияе на атмосферата в дома ви и на семейните разходи за отопление за години напред. Ето защо е важно да помислите добре, след най-общо представената информация и да се консултирате със специалист. След като веднъж сте решили, може да оставите останалата част от процеса на професионалистите, които ще намерите в сайта на MaistorPlus. Освен кратка информация, ще откриете рейтинг и мнения от потребители, които преди са ползвали услугите им. Ако пък вече имате точни размери и предпочитате да получите конкретна цена, може да заявите проект съвсем безплатно и да подберете изпълнител според условията, които ви предлага.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта