Невероятни преспапиета, вдъхновени от природата

Публикувано на 31/08/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 22/02/2019 | Видяно 6 962 пъти

Творческият дух няма почивен ден, затова днес ще ви представим едно нестандартно изкуство, което със сигурност ще събуди и вашата креативна страна. Създаването на преспапиета понякога е подценявано занимание, което обаче днес далеч не се изчерпва с изобразяването на надписи и снимки върху стъкло. Истината е, че с повече въображение и внимание към детайла може да пресъздаде невероятни сюжети, сред които  изключителни природни картини. Ако ви харесат идеите, които ще ви покажем, но не сте сигурни как да ги съчетаете с интериора във вашия дом, потърсете съвет от доказалите професионализма си дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. 


Какво представляват тези чудати фигури?

Стъклените преспапиета започват да се произвеждат през далечната 1845 година във Франция. Красотата на тези очарователни украшения обаче бива оценена чак в средата на 20-и век. Днес най-често виждаме преспапиета във вид на декорации за дома, в които са вмъкнати снимки или надписи. Техният огромен потенциал е уловен и развит от съвременния дизайнер Пол Станкарт, който днес е сред най-уважаваните и доказани създатели на преспапиета в света! Сами ще се уверите в прекрасния ефект, който постигат неговите произведения, тъй като следващите редове сме посветили именно на тях. 

Виж още: 10 очарователни решения за осветителни тела за дома


Нетрадиционен подход към традиционните техники

Пол Станкарт е наследил уникална традиция, свързана с обработката на стъкло. Той използва усвоените техники на стъкларството като основа на своя труд. В течение на годините не позволява придобитото знание да закърнее и да застине без последващо развитие. Талантливият майстор продължава да надгражда и развива идеите си до днес. Непрекъснато търси нови вдъхновения, които да използва в своите творения. Впечатлява с прецизността, която проличава във всяко завършено преспапие, което се превръща в истинско бижу. Трудът му не остава незабелязан и съвсем логично към днешна дата негови произведения са поместени сред колекциите на повече от 60 музея в цял свят. 


Природата е основен мотив в творенията му

Създателят на тези удивителни преспапиета разказва, че всяко следващо предизвикателство го е мотивирало да доусъвършенства своя занаят. Той е вдъхновен от динамиката на живота и естествената природна красота, затова именно те стават основен мотив в творенията му. Пол Станкарт впряга в своята творческа мисия богатата палитра на есенните листа, естествени цветя, дървесни клонки, както и треви, за да ги обедини в завършени картини. При това, успява да пресъздаде не просто статични натюрморти, затворени зад стъкло. Произведенията му са заредени с така силно изявени емоции, че визуалният контакт с тях създава усещането за оживяла приказка, която само за миг си е дала почивка.  


Прецизна работа и отношение към малките детайли

Деликатната термична обработка на стъклото в съчетание с вниманието към детайла са ключът към успеха на тези фигури. Бащата на модерните преспапиета споделя, че наред с естествените природни елементи, детството му е друг източник на вдъхновение. Силно привързан към него и емоционалните дарове, които е получил, израствайки, заобиколен от чудесата на природата, той е решен да му отдаде дължимото в работата си. Безгрижните дни от зората на живота му провокирали създаването на емблематичните за неговото творчество боровинки и диви цветя от стъкло. За него това е начин да съхрани спомените си напред във времето, като ги претвори в нещо красиво и уникално. 


Философският замисъл зад образа на човека

Произведенията на Пол Станкард носят дълбоко послание, олицетворяващо връзката между живота и смъртта като неразривно цяло. Това обяснява присъствието на малките човешки фигури, които заедно изграждат по-големи елементи, като кореновата система на цвете например. Същото това представяне на жизнения път не като начало и край, а като трансформация от едно състояние на материята в друго, присъства и чрез свежите и изсъхнали растения. Цветята са прекрасни учители, които показват нагледно преходността на съществуването, но не като фатална неизбежност, а като красотата и мъдростта на промяната. Това философско учение е умело застъпено макар и в миниатюрен вид в преспапиетата на керативния им създател. 


Всяко преспапие съдържа стотици малки елементи

В творенията на Пол Станкард можем да открием семена, растения, красиви цветя, насекоми и дори малки човешки фигури. Подборът на частите съвсем не е случаен. Специално търсен ефект е да се предизвика усещането, че държим един малък стъклен свят в ръцете си. Всяко преспапие е изградено от стотици перфектно позиционирани елементи, които заедно сглобяват разнообразни и вдъхновяващи пъзели, изпълнени с точните послания за всеки, който е готов за тях. Дори създаването на една произведение да отнеме дни или дори седмици, старанието си заслужава, защото води до единствени по рода си резултати, с подчертан личен почерк. 


Разнообразни форми, подходящи за всеки вкус

Тези удивителни преспапиета могат да придобият всякаква форма, в зависимост от идеята на автора. В стандартния им вид сме свикнали да виждаме тези стъклени бижута предимно в техния кълбовиден вид. Оказва се обаче, че тези добре познати форми не са единствения възможен вариант. Доказателство за това откриваме в произведенията на разглеждания тук дизайнер. Някои от тях пресъздават кубчета, други са овални, но всички те притежават някаква особена мистичност, която ги прави толкова предпочитан елемент за декориране на дома. Останете с нас, за да научите как можете да внедрите цялото това очароватено разнообразие в интериора на дома си. 


Дори пчелите са направени от стъкло

Изумителни - само така могат да бъдат описани тези преспапиета, създадени изцяло от стъкло! Посредством фина изработка впечатляващо реалистично е пресъздадена както пчелната пита, така и летящите около нея пчели. Всичко това е дело на внимателен подбор на цветове и форми, вплетени така, че да създават илюзия за един малък пчелен свят. 


Цветен букет от калифорнийски цветя

Какъв по-хубав подарък от този невероятен букет, който ще запази своята прелест във времето? Той е вдъхновен от растителността на Калифорния, като е успял да пресъздаде нейната неподражаема красота. Всеки дом би се радвал да получи подобен жест за интериора си. Той би украсил подходящо както холната масичка в дневната, така и нощното шкафче в спалнята, а дори и балкона. 


Златното покритие придава изисканост

За тези от вас, които искат да добавят капка елегантност към обзавеждането на жилището си, са създадени преспапиета, съчетали красиви цветя в тънки позлатени сфери. Те изящно биха украсили откритите рафтове в кухненския ви кът или пък в банята. Всеки пък, когато ги пfгледнете, изтънченаjd им красота ще ви напомня, че и вие заслужавате своята доза лукс и елегантност. И това ако не е пример за великолепен вкус!

Виж още: 9 гениални идеи за декориране на лавици


Много ъгли - една красива перспектива

Освен естествена природна красота, тези преспапиета съдържат и особен философски смисъл. Причината за това е, че въплъщават вярата на създателя им в лековитата сила на растенията. Неслучайно именно те са избрани за централните роли в живописно пресъздадените сценарии зад стъклените стени на изящните творения. А най-хубавото от всичко е, че под какъвто и ъгъл да завъртим преспапието, отново ще виждаме неговите пъстри елементи в пълния им блясък.


Как да ги съчетаем с интериора у дома?

Тези невероятни преспапиета ви дават възможност да сътворите истинска цветна градина на рафта в дневната. Тя не изисква никакви грижи, а цветята в нея ще цъфтят вечно. Съветваме ви да поставите преспапиетата на място, недостъпно за деца, като им осигурите и подходящо осветление, което да разкрива пълния им потенциал. 


Усещане за пълна хармония

Подобни стъклени фигури определено ще придадат неповторима атмосфера във вашия дом, затова започнете колекцията си още сега. Споделете с нас готовите резултати, както и други идеи за подобни проекти. Дайте воля на креативността си, а за съчетаването на изящните детайли с останалата част от интериора, се доверете на квалифицираните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още днес, за да получите в отговор атрактивни оферти от изпълнители във вашия район, които да сравните и да се спрете на най-добрата според вашите очаквания. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта