Нуждае ли се покривът ви от ремонт?

Публикувано на 07/06/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 13/07/2016 | Видяно 6 187 пъти

Покривът, под който живеем, често остава незабележима част от дома за нас, поне до момента, в който не напомни за себе си. Случи ли се това, обикновено е симптом за проблем, на който трява да се обърне внимание. Ако сме късметлии, всичко би могло да се разреши с лека поправка. Не са изключение и ситуациите, обаче, в които са наложителни по-сериозни ремонтни дейности, а понякога и цялостна подмяна. Тогава времето и средствата, които се инвестират, са далеч по-големи. В тази статия ще споделим с вас как можете да установите нуждае ли се покривът ви от ремонт, така че да реагирате своевременно и да си спестите твърде високи разходи. За да си осигурите максимален комфорт, най-добре потърсете професионални покривни услуги.


Инспекция на покрива - колко често и за какво да гледате

Когато редовно проверявате дали всичко с покрива ви е наред, ще си спестите редица главоболия. Времето, което бихте отделили за това, със сигурност е нищожно, сравнено с това при евентуален голям ремонт. Препоръчително е да правите инспекция на покрива два пъти годишно - през пролетта и есента, като трябва да започнете с вътрешна и да продължите с външна.

Вижте още: Нуждае ли се душът ви от ремонт?


Вътрешна инспекция на покрива

За вътрешната инспекция на вашия покрив ще ви бъдат нужни работещо фенерче и стълба за по-високите места, ако ви е трудно по друг начин да ги достигнете. Отидете на таванското помещение и огледайте добре за следните неща:

  • Има ли места, където покривната част е увиснала?

  • Забелязвате ли признаци за щети, нанесени от вода или прокапване? Огледайте добре пода и стените, освен тавана.

  • Виждате ли тъмни петна или дири?

  • Прониква ли светлина през покрива, има ли просвети?


Външна инспекция на покрива

Независимо дали сте забелязали нередности по време на вътрешната инспекция, е добре да продължите с външната. Втората е по-удачно да доверите на професионалисти, ако самите вие нямате опит, но все пак, ето за какво е важно да се гледа при нея:

  • Огледайте покрива за счупени, напукани, обелени или липсващи керемиди;

  • Наблюдават ли се изпъкналости, вдлъбнатини, изобщо неравности по покрива?

  • Проверете дали има наноси, наслагвания от прах, пепел, листа около комините, венитлационните шахти, тръбите;

  • Вижте дали има голямо наслагване на гранули от керемидите по улеите - това е знак за голямо износване. Гранулите изглеждат като много едър пясък;

  • Проследете за следи от влага, гниене и плесен. Имайте предвид, че течовете невинаги се появяват директно под вашата плоча. Понякога водата "пътува" по-дълго, преди реално да прокапе. При наличие на влага, до 24-48 часа могат да се развият плесен и гъбички - вижте и за наличие на такива;

  • Уверете се, че улуците и тръбите са надеждно прикрепени. Изчистени са от пепел, листа, отломки, така че водата свободно да се оттича;

  • Убедете се, че всички отдушници от банята и кухнята са изведени изцяло извън дома, а не до пространството на таванското помещение.

Вижте още: Ремонт на покриви - цени


Какъв е покривният материал?

Определящо за това дали и от какво подновяване на покрива се нуждаете е и материалът, с който е покрит той, както и климатичните условия, характерни за мястото, където живеете.

  • Керемиди - керамични или битумни. Обичайните проблеми, които възникват при тях са напукване, надраскване, счупване, износване, разместване.

  • Бетонен покрив. Не би трябвало да имате грижи с него. Недостатъкът му е, че по-скоро е лишен от естетичност.

  • Дървен покрив. Освен очевидната липса на огнеустойчивост, при този материал трябва да се има предвид, че е възможна поява на дървеници, термити, които да навредят, както и загниване.

  • Листова стомана. Ако е качествена, например шведска, би трябвало дълго време да ви служи вярно. Важно е да бъде поставена от доказал се специалист, за да сте сигурни, че монтажът ще бъде извършен изрядно.


Какъв да бъде покривът, според климата?

Вземете ли решение за смяна на покрива, както и при строеж на нов дом, имайте предвид спецификите на мястото, където живеете - влажен или сух климат, честота на валежите.

  • Дървото и асфалтовите керемиди не са огнеустойчиви - това трябва да се има предвид, ако се живее в сух климат, близо до много дървета или други леснозапалими обекти.

  • При чести и обилни снеговалежи, по-доброто решение е устойчив стоманен покрив.

  • При избора на покривен материал, убедете се, че рамката е подходяща, за да го издържи. Керамичните керемиди изискват по-солидна конструкция, докато стоманените листи са подходящи и при по-олекотена.


Действайте, преди да е станало късно

Със сигурност ще се отрази по-добре както на комфорта ви на живот, така и на бюджета ви, ако регулярно проверявате състоянието на покрива си. Така ще избегнете ситуации, в които внезапно се сдобивате с душ по средата на спалнята, например, и ще си спестите по-сериозни разходи. Навременното установяване на проблем и първоизточника му е гаранция за по-бързото му и ефективно отстраняване.

А вие проверявате ли редовно състоянието на своя покрив? В случай че забележите нередности по него, не се колебайте да потърсите професионална помощ от специалистите в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, опишете проблема и изискванията си. Разгледайте изпратените ви оферти, препоръките към свързалите се с вас изпълнители и наемете на работа този, който се доближава максимално до вашите очаквания.


Тагове:

Покрив

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта