Жилище с отворен план: предимства и недостатъци

Публикувано на 22/04/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/08/2016 | Видяно 5 430 пъти

Жилищата с отворен план предоставят по-широко пространство, тъй като са премахнати механичните, а често и оптичните прегради между помещенията. Такова преустройство дава простор на малки апартаменти като осигурява максимално усвояване на площта. В търсене на начин за разширяване на апартаментите у нас много разпространена тенденция е присъединяването на балкон към кухнята или хола, което всъщност е мини-вариант на отворения план. Един от най-успешните варианти на частичен отворен план е съединяване на кухнята с хола като така се отваря достатъчно място по-голямо семейство да се събере около масата или да се канят повече гости.

Вижте още: Как да спечелим място в кухнята


Жилище с отворен план: предимства и недостатъци

Жилищата с отворен план са една тенденция в интериорния дизайн, която започна да си пробива път в края на 80-е години на миналия век, а в момента се счита за изключително модерна и актуална. Преди обаче да се решите на такова радикално преустройство на обитаваното от вас пространство, е добре да прецените предимствата и недостатъците на разглеждания модел. При преустройване на жилище към отворен план съществуват няколко възможности: да се съединят две съседни помещения, например кухня и дневна, да се обединят всички стаи без спалните и най-сетне–да се премахнат всички вътрешни стени в жилището и то да се оформи оптично на кътове с различно предназначение. Ще ви помогнем да направите избор за оформяне на интериора на жилището си като разгледаме някои от предимствата и недостатъците на отворения план. Нашите специалисти по вътрешен дизайн са винаги готови да отговорят на вашите въпроси и да ви дадат съвети относно планове за промяна във вашето жилище.


Повече естествена светлина

Още едно предимство на жилището с отворен план е осигуряването на повече слънчева светлина. При обединяване на помещенията се премахват стени и прегради, които затъмняват и хвърлят сянка. Новото пространство се сдобива с повече прозорци и по-обилно естествено осветление през по-голяма част от деня, което може да довете и до намаляване на разходите за осветление.

Вижте още: 10 тайни за обзавеждане на малък апартамент


Възможност за съчетаване на дейности

Отвореният план дава възможност за съчетаване на дейности без да се влиза през врати и да се обикаля по коридори. Този модел на апартамент е много удобен при малки деца, защото могат лесно да бъдат наглеждани, докато се готви, глади или се вършат други дейности. Не бива да се пренебрегва и по-бързото пренасяне на храна от кухнята до дневната, възможността за по-лесно наблюдение на процеса на готвене и др.


Недостатъци: По-трудна поддръжка и по-скъпо отопление

Поддръжката на жилищата с отворен план е по-трудоемка, защото винаги трябва да бъдат целите в изряден вид, поради факта, че няма как да скриете нещо мръсно или неподредено. Отопляването на широкото пространство, особено ако е с високи тавани, е по-трудно и по-скъпо. При отделни стаи и помещения, някои от тях могат да се отопляват само в определени часове от деня, а други – дори да не се отопляват изобщо. При жилище с отворен план това няма как да стане, защото на практика през цялото време ползвате цялата жилищна площ.


Шумове и миризми

При жилищата с отворен план няма прегради пред шума и миризмите. Трябва да се знае, че мебелите и дрехите поемат както приятните, така и неприятните миризми. Има случаи, в които и най-добрата вентилация не може да се справи, правейки разнасящите се смесени ухания в проблем. Шумът е другият фактор, който трудно може да се избегне при отворения план. Всеки звук се чува из цялото пространство и ако е  необходимо да се съсредоточите или просто желаете уединение и тишина, отвореният план на жилище не е подходящ за вас.


Липса на лично пространство

Най-големият недостатък на жилищата с отворен план е липсата на лично пространство. Затова трябва да помислите добре, преди да пристъпите към радикалното преустройство. В контекста за личното пространство, отвореният план е подходящ за двойка или за семейство с малки деца. У нас обаче децата често живеят с родителите си докато създадат собствено семейство, все още се среща и съжителство на хора от различни поколения. В такива случаи липсата на лично пространство би създала редица неприятни и дори конфузни ситуации и е по-добре да се предпочете вариант с отделни стаи.

Независимо дали ще се спрете на оформяне на жилището ви с отворен план или традиционното разпределение на стаи, в нашия сайт-MaistorPlus, ще откриете подходящ специалист и съвет за всеки ваш интериорен проект. Направете безплатно запитване в платформата и изберете най-добрата за вас оферта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта