10 тайни за обзавеждане на малък апартамент

Публикувано на 18/12/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 81 400 пъти

Повечето хора свързват малките апартаменти с неудобства, безпорядък, липса на място и спомени от младежки години. В днешно време обаче, когато разходите за енергия и покупните цени са все по-важен фактор при избора на недвижим имот, малкото жилище може да се окаже не чак толкова лош вариант. Особено ако при обзавеждането и ремонта му спазим някои прости правила. В следващите няколко минути ви предстои да разберете 10-те тайни, които ще направят живота ви в малък апартамент много по-удобен и просторен.

Виж още: Големи идеи за малка спалня


1. Цветове и акценти

Направете стените у дома ваш съучастник и те ще ви помогнат да разширите визуално пространството. Най-вече когато цветовата гама е в бяло, слонова кост, жълто и други светли тонове. Боядисайте антрето и/или коридора в леко по-тъмен нюанс от основния за жилището, а таваните – в по-светъл. Поставете пъстър акцент с картина или друг декоративен елемент. Резултатът - ще добавите усещане за поне няколко квадратни метра над действителната площ на апартамента.


2. Обли форми

Геометрията идва на помощ, когато стане дума за редуването на остри и заоблени повърхности в обзавеждането и дори в конструктивния план на апартамента. Вместо една продълговата маса – била тя и сгъваема, много по-удачно решение са две малки масички с кръгла форма, около които би могло да се организира останалата мебелировка в дневната. Освен всичко друго, такъв вариант е по-удобен, когато ви дойдат гости, а също придава и усещане за простор.


3. Визуални трикове

Кръстословиците могат да ви научат да използвате вертикалното пространство в помещението също толкова успешно, колкото и хоризонталното. Етажерки, тесни и високи рафтчета или функционални закачалки за вратите са само част от елементите, които ще ви спестят място, а и ще изглеждат много добре в интериора. Що се отнася до цветовете и оптическите ефекти - в случай че една стая е ниска или тясна, можете да постигнете ефект на по-високи или по-широки стени чрез раета в контрастни цветове.


4. Преградни елементи

Параваните, плъзгащите врати и подвижните стени изобщо не са за подценяване в малкия апартамент. Особено когато се стигне до въпроса как да бъдат обособени отделни зони в ограничено пространство. А винаги можете да ги замените и с други обемни мебели (шкаф или библиотека), с които да поставите преграда там, където тя е необходима. С помощта на преградните елементи ще превърнете гарсониерата в тристаен апартамент!


5. Мебели по поръчка

Мултифункционалните мебели са пръв приятел на малкото жилище. Едно от най-значимите открития в тази сфера и до днес си остава падащото легло, популярно още като леглото на Мърфи. Винаги можете да го заместите и с разгъваем диван, на който удобно да гледате телевизия през деня и да заспивате вечер.


6. Системи за съхранение

Модерните системи за съхранение ще направят живота ви в малък апартамент много по-удобен и практичен. Те могат да бъдат вградени в шкафове, чекмеджета и дори в стенните рафтове. Друг вариант е да ги добавите като самостоятелен елемент в интериора под формата на кутии и кошове, изработени от разнообразни материали. По този начин вещите ви винаги ще бъдат прибрани и добре подредени.


7. Минимализъм

Минимализъм не означава лишения. Особено когато става дума за кухнята или банята. Нека не забравяме, че в съвременните жилища тези помещения обикновено заемат и най-малка квадратура. Заложете на изчистени линии, естествени материали и ергономичен дизайн.


8. Декорация

С украсата не бива да се прекалява, особено когато за нея няма подходящо място. Много по-добре е да подберете вещи, които са едновременно функционални и красиви, отколкото да заложите на самоцелна красота и непрекъснато да се спъвате в някоя голяма ваза.


9. Осветление

Светлината е още един неподозиран начин за почти магическо увеличаване на чувството за простор. По-големите прозорци, разсеяните източници на светлина и умелото използване на огледала ще свършат чудеса, дори в най-малкия апартамент.


10. Ред и чистота

На последно място, но не и по важност, е необходимо винаги да поддържате ред и чистота във вашия малък дом. За да постигнете търсеното чувство на уют и простор, последвайте тези 5 съвета, които ще ви гарантират победа във вечната борба с бъркотията.

Виж още: Как да постигнем хармония в дневната с Фън Шуй

Ако се нуждаете от допълнителни идеи и съвети за обзавеждане на малък апартамент, потърсете професионалните услуги на интериорен дизайнер, който ще превърне вашето малко жилище в истинско бижу. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и сравнете цени от специалисти във вашия район.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта