Фасадни бои от MAPEI

Публикувано на 03/06/2021 от Гена Цветанова | Последна редакция на 24/06/2021 | Видяно 10 403 пъти

Какво представлява един продукт за боядисване?

Видове и класификация

Пазарно предлаганите видове продукти за боядисване са хиляди на брой, класифицирани според множество параметри въз основа на съдържащите се в тях компоненти, използваната технология и сферите на приложение.
Съществуват и най-различни области на употреба: някои бои са предназначени главно за промишлена употреба, докато други са предназначени за строителния бранш. И именно за строителния бранш са най-вече предназначени боите на Mapei: не само при изграждане на нови търговски и жилищни сгради, но все по-често и за създаване на защитни покрития на елементите на инфраструктурата, като мостове, язовири и виадукти - конструкции, за които се изискват продукти с определени спецификации, включително цвят.

Компоненти

Компонентите, използвани в рецептурните състави на боите за строителния бранш, се подразделят на 5 големи групи:

  • Добавки. Обикновено се добавят в малки количества, но са много важни, тъй като придават специални качества на крайния продукт.
  • Пигменти. С тях се придава действителният цвят на боята, определящи са за степента на покривност.
  • Свързващо вещество. Състои се предимно от дисперсни смоли. Осигурява добро свързване с основата и дълготрайност с течение на годините.
  • Пълнители. Определящи са за физико-механични свойства, дебелината и повърхността на боята.
  • Разредител. Придава съответния вискозитет на боята и определя на каква основа е сместа - на водна основа или на основата на разтворител.


Цветът според Mapei

Цветът е много повече от една чисто декоративна характеристика и се е превърнал в неизменна част от интегрираната система за полагане: покритията на Mapei взаимодействат с основата и спомагат за подобряване на дълготрайността и устойчивостта ѝ. Красотата обаче е в основата на подхода на Mapei към цвета и е като наука. Всички продукти се предлагат в широка гама от нюанси, което е възможно благодарение на автоматичната система за тониране ColorMap®. Системата за тониране на Mapei може да отчита промените в резултат на стареенето, за създаване на перфектно пасване, тониране на нюанси от други цветови схеми и пресъздаване изобщо на всякакви нюанси, за да се отговори на градоустройствените изисквания, с предлагани 1002 на брой нюанса от колекцията цветове Mapei Master Collection.


Колекция цветове

Колекцията цветове Master Collection е създадена чрез проведен анализ със специален софтуер на над 10 000 нюанса за визуализиране на положение на цветовете върху съответната цветова диаграма, което позволява идентифициране на цветовите фази, които е необходимо да бъдат приложени спрямо съответния набор от параметри за търсене. Всеки оттенък е анализиран, като е извършено измерване и контрол на съответните технически данни: коефициент на отражение, степен на покривност и устойчивост на действието на светлина. По такъв начин се създава последователност от нюанси, благодарение на която разстоянието между цветовете става действително забележимо.

  • Положението на цветовете върху цветовата диаграма!
  • Идентифициране на цветовите фази!
  • Разстоянието между цветовете е винаги доловимо!

Колекцията цветове е една изключителна колекция от 1002 на брой оригинални цветови нюанси на Mapei, налични със съответната степен на прецизност и надеждност при използване на автоматичната система за тониране ColorMap®.

  • Цветове за външни повърхности с висока хроматична стабилност, гарантирана чрез преминаване на тестове за ускорено стареене с Weather-Ometer. 
  • Цветове с висока устойчивост в алкална среда, с избор на нюанси както за силикатни, така и за силоксанови системи. 
  • Цветове с коефициент на отражение, подходящ за системите Mapetherm. 


ColorMap®: автоматична система за тониране

Получаването на желания цвят в реално време е лесно с ColorMap® - ексклузивната система за тониране на Mapei, благодарение на която услугите ни във връзка с цветовете са толкова всеобхватни, ефективни, прецизни и бързи. Множеството нюанси, които могат да бъдат получени, са на практика неограничен брой, защото освен предварително зададените в системата нюанси, се предлага и възможност за сканиране на всякакви цветни мостри с използване на специален спектрофотометър, с последващо използване за съответното крайно покритие на Mapei. С практически нулева граница на грешка.

Конфигурация:

  • 16-портово модулно електронно дозиращо устройство за автоматично и прецизно дозиране на тониращата паста. 
  • Жироскопичен шейкър. 
  • Бенчтоп сфероспектрофотометър. 
  • Инструментален софтуер за формулиране на цветове, клиентска база данни за поръчкови цветове, както и архив с цветови рецептурни състави.

Преимуществата на ColorMap®:

  • Безпогрешно формулиране на всеки цвят, при спазване на градоустройствените ограничения.
  • Прецизна възпроизводимост на всеки нюанс, дори с отчитане на цветовите промени поради стареене.
  • Неограничен избор на нюанси, без никакви хроматични ограничения.
  • Незабавна наличност на продуктови мостри във всякакъв цвят.


Изследвания и развитие

Mapei винаги е инвестирала значителни средства в научноизследователската и развойна дейност. Лабораториите на Mapei са „сърцето“ на компанията и отговарят за развитието и формулирането на окончателните продукти и материали за клиента. Оборудвани са с най-новата и модерна диагностична апаратура, а дейността им се подпомага от Централна анализна лаборатория, в която се анализират строителни недостатъци, причините за влошаването на състоянието, както и се подлага на проверка ефективността на предлаганите решения.

Съответствие със стандартите

Всички предлагани от нас системи за ремонти и за крайни покрития са окомплектовани с пълна, изчерпателна и точна документация относно експлоатационните им качества, благодарение на използването на сложно оборудване за извършване на оценка, широк набор от изпитвания и измервателни уреди. По такъв начин се гарантира спазването на изискванията на приложимите стандарти във всяка държава.

Разгледайте фасадните защитни декоративни покрития на Mapei и изберете вашия цвят тук

Вижте как Влади Караджов прави фасада с Mapei тук.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта