Вграден аквариум? О, да, заслужава си!

Публикувано на 31/10/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 6 770 пъти

Когато имате проект за изграждане у дома, най-доброто място, на което можете да се отбиете онлайн, е форумът "Направи сам". Опишете задачата, която ви предстои, и със сигурност ще намерите съмишленици, които ще ви посъветват как да подходите. Дори проектът ви да е по-необичаен, каквото е например вграждането на аквариум в стена в дневната, съвети и препоръки няма да липсват, а също и вдъхновение от чуждия опит.

А защо вграденият аквариум е страхотна идея? Вижте сами.


Невероятен ефект, с който ще смаете вашите гости

Любителите на декоративни рибки обикновено са доста запалени по своето хоби. Поддържането на аквариума в безупречен вид е страст, която носи радост и удовлетворение. А колко по-ефектно ще плуват рибоците, ако жилището им се превърне в обмислена част от интериора!

Вижте още: Как да разположите мебелите в хола


"Жива" картина - изкуство, подходящо за всеки вкус

Голям аквариум с красиви и пъстроцветни рибки, които плуват буквално на стената ви, може да отмени нуждата от каквито и да е допълнителни декорации в стаята. Подобно на ефекта "запалена камина", погледът ви непрекъснато ще се спира на това място, а наблюдаването на плуващите малки същества ще ви носи удоволствие и релакс.


Вграденият аквариум пести място и освобождава пространство за вас

Знаете, че добре гледаните рибки се нуждаят от достатъчно пространство, за да плуват на воля. Тоест трябва да им осигурите просторен аквариум, който обаче заема немалка площ от някоя маса, шкаф или декоративен плот, които иначе бихте използвали за друго. Вграждането на водното съоръжение в стената решава този проблем.


Къде е подходящо да бъде вграждан един аквариум?

Сами се досещате, вграждането на аквариума не може да се случи на която и да е избрана от вас стена. Проектът е осъществим, ако знаете точно какво има зад избраната стена, ако тази стена е вътрешна и преградна (например между дневната и спалнята) или ако тепърва ще изграждате стената, именно като преградна между две помещения. И да - стената не бива да бъде подпорна, освен ако не се считате за професионалисти и не сте напълно сигурни в уменията си по планирането на конструкцията и укрепването на стената.


Планирайте добре поддръжката на аквариума

Вграждането на аквариум в стената всъщност в повечето случаи означава поставянето му зад нея. Все отнякъде трябва да имате достъп до водата, рибките в нея и прилежащите съоръжения, така че обмислете добре как да се случва това по най-удобния за вас начин. Необходимо е да предвидите безопасен достъп до електричество за филтрите, помпите, осветлението.

Вижте още: Да наемем ли професионалист или да се справим сами с ремонта


Проучете различните възможности

Преценете какъв е обемът на вашия аквариум, съответно колко тежък ще е той, когато е пълен. Ако теглото е твърде голямо, препоръчваме ви да се консултирате с професионалист, който да ви посъветва за конструкцията на стената.

Алтернативен подход е да не вграждате аквариума, но да постигнете същия ефект с поставянето му в изящно осветена ниша в стената.

Ако сте решили, че вграждането на аквариум в стената е по вашите сили, непременно се похвалете във форума "Направи сам", когато завършите начинанието. Опитът ви ще бъде полезен за останалите потребители.

В случай че имате нужда от помощ за този или друг домашен проект, опишете намеренията си в MaistorPlus и ще получите предложения от регистрираните при нас специалисти. Оставената обратна връзка от техните предишни клиенти ще ви улесни при избора. Успех!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта