Да наемем ли професионалист или да се справим сами с ремонта

Публикувано на 19/02/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/08/2016 | Видяно 4 192 пъти

Дали да наемете професионалист или ще се справите с ремонта сами – пред този въпрос се е изправял всеки собственик на жилище. При отговора обикновено натежава финансофият фактор, но има и други аспекти, за които трябва да се помисли преди да вземете крайно решение. Дори и един частичен ремонт, едно малко освежаване на апартамента, е хубаво да бъде обмислено и да разгледате различните аспекти. Ние ще се опитаме да ви помогнем да излезете от дилемата като ви предложим кратък анализ на ситуацията.


Вариантът Направи си сам ремонт у дома

Първо сигурно обмисляте варианта "направи си сам". Почти винаги той излиза най-евтин, освен това предоставя възможност да развихрите своята креативност и фантазия. Ако е нещо не особено сложно, обновяването на вашето жилище ще бъде разнообразие след часовете прекарани пред компютъра. Ремонтът дори може да се приеме като забавление - спомнете си за Том Сойер и прословутата му ограда, превърнала се в атракция за всичките му познати - вие също може да привлечете като безвъзмездни помощници роднини и приятели и да прекарате незабравими часове заедно. Ако имате идея, опитайте се да я осъществите, удовлетворението след това ще ви е истинска награда. Ако смятате, че желанието ви е непосилно за вас или резултатът от изпълнението не ви е харесал, то тогава се обърнете към специалист. 

Вижте още: Частичен ремонт на апартамент в Банкя


Преценете възможностите си

Преди да предприемете ремонт на жилищено си, преценете кое може да направите сами и за кое е необходимо да потърсите специалист. Например, вероятно ще се справите да залепите няколко счупени плочки, да боядисате врата, да подмените кранче на чешмата, а ако сте по-сръчни–може дори да залепите и тапети. В никакъв случай обаче не се залавяйте с нещо особено трудно и специфично – бутане на стена, поставяне на подово отопление, електрическа инсталация и т.н. Освен че няма да можете да се справите, може да изложите на риск живота и здравето си. Ако сте решили на всяка цена да се заемете сами с дадена дейност, преценте добре последствията. Обмислете и парите, които ще вложите, ако трябва професионалист да се намеси след вас, дали няма да оскъпите ненужно ремонта си.


Наемете подходящ специалист

Както вече споменахме, често се намират роднини и приятели готови да ви помогнат дори без заплащане. Но те невинаги са специалисти по отношение на дейностите, свързани с ремонта на вашето жилище. Най-добрият вариант, след като не можете да се справите сами, е да потърсите помощта на професионалист. Имайте предвид, че лошото изпълнение и честите поправки излизат по-скъпо от еднократна качествена услуга. Претеглете добре цена-качество и заложете на оптималния за вас вариант, който да не включва викането на майстор всеки месец за поправка "на евтиното решение".

Вижте още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Най-оптимален вариант за вас

Не се колебайте да потърсите помощ, така оставяте ремонта на вашето жилище в добри ръце и после ще бъдете наистина удовлетворени от резултата. Можете да наемете изпълнител за директното изпълнение, за избора на материали, цветове и разположение, за декора, за съвет и професионална консултация, която да ви опъти как да действате сами по-нататък, както и да се спрете на смесен подход – някои неща да направите сами, а за по-специфичните дейности да се обърнете към специалист. Важното е да сте обмислили добре нещата преди да се захванете за работа, съветвайте се, разпитвайте, събирайте достатъчно информация, за да сте наясно с какво се захващате.

Каквото и решение да вземете, не се колебайте да потърсите дори и една консултация от специалист. В MaistorPlus можете да намерите водещи специалисти и фирми за всякакви ремонтни дейности във вашия дом. Направете безплатно запитване в платформата и изберете най-добрия за вас вариант.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта