3 хитри творчески идеи с тиква, които си струва да опитате тази есен!

Публикувано на 20/10/2016 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 02/11/2016 | Видяно 31 996 пъти

Тиквата заема почетно място на есенната българска трапеза. Тя обаче има и някои нестандартни приложения, които малко от нас познават. Вижте тези интересни, практични и забавни идеи и се изпълнете с вдъхновение за своя дом! А при необходимост от по-големи промени в кухнята - не забравяйте, че има на кого да разчитате!


Най-лесният начин да обелите тиква!

Източник

Преди да ви представим каквито и да било "нестандартни" идеи, задължително си струва да видите най-лесния начин за белене и почистване на тиква. За целта, освен тиква, са ви необходими още три неща -  лъжица, вилица (или остър тънък нож) и белачка. Измийте тиквата и ако е твърде голяма, нарежете я на 2-3 едри парчета. Набодете повърхността й с вилица, а ако се затруднявате, използвайте нож. Сложете парчетата в подходящ съд и ги стоплете в микровълновата за приблизително 3-4 минути. Оставете тиквата да се охлади и обелете с белачката - ще се учудите колко лесно пада кората! После само отстранете семките и ципата с лъжица и сте готови да боравите с нея - печете я, варете я, използвайте я за сладкиши и всякакви други идеи!


Направи си сам тиквена ваза

Източник

Ако обичате есенната декорация, то тази идея със сигурност ще ви допадне. Направете си сами красива ваза от мускатова тиква! Необходима ви е една тиква, като е важно да изберете такава, която стои стабилно изправена. Изрежете върха откъм дръжката с нож, а след това издълбайте колкото се може повече от сърцевината с помощта на лъжица за плодове. След това напълнете с вода и сложете вътре любимите си цветя. Интересното е, че цветята ще се запазят свежи по-дълго в подобна ваза, а самата тя ще ви служи минимум една-две седмици, в зависимост от това колко от вътрешността сте успели да отстраните. Запазете издълбаните парчета - ще са ви нужни за рецептата, която следва да видите!


Кремообразен тиквен хумус

Източник

Този неповторим тиквен дип ще ви изненада с кремообразната си текстура и богати есенни вкусове! 

Какво ще ви е необходимо:

  • 500 гр. почистена тиква, нарязана на дребни парчета (тук можете да използвате частите от тиквената ваза)
  • 200 гр. нахут от консерва
  • 1 и 1/2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • сокът от 1 лимон
  • 2 скилидки чесън
  • 2/3 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. пушен или обикновен червен пипер
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Подредете парчетата тиква върху намазнена тава и с помощта на четка ги намажете с 1/2 с.л. зехтин. Печете за 30 минути (до златист цвят) в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  2. Нарежете чесъна на 4-5 малки парчета. Сложете го в дълбока купа заедно с нахута и всички останали съставки, включително печената тиква.
  3. Използвайте пасатор, за да пюрирате съставките до получаване на кремообразна паста.
  4. Сервирайте с крекери, свежи зеленчуци, мажете върху печени филийки или направо яжте директно с лъжица! Неповторимо вкусно е и ще е годно за употреба приблизително 1 седмица в хладилника.

Виж още: 7 лесни и невероятно вкусни идеи за зимнина, които да опитате още сега


Как да си направите тиквеньони?

Източник

Това е един неповторим сладурски проект, на който, нека си признаем, трудно човек би устоял! Особено ако имате деца - те задължително трябва да участват! Хващайте четките и темперните бои и да започваме!

Материали:

  • Една или няколко мускатови тикви - изберете такива, които стоят изправени (размерът е без значение)
  • Материали за рисуване - най-добре се получава с темперни бои
  • Всякакви добавки са добре дошли - капачки за очи, платнени джобчета, копчета, мъниста...

Подготовка:

Тук процесът е уникален в зависимост от всяко ваше желание - всичко е въпрос на въображение! Намерете снимка на любимия си миньон в интернет и изрисувайте тиквата, отдайте се на импровизация и не прекалявайте със старанието, в крайна сметка е забавен и комичен миньон! Залепете със секундно лепило избраните аксесоари и готово - вече си имате тиквеньон! Снабдете се с подходяща поставка и го превърнете в забавна част от есенната декорация в дома. След около 2-3 седмици просто измийте темперната боя, обелете тиквата и я използвайте в рецепта! Подобни проекти лесно можете да изпълните сами, а за ремонта у дома - разчитайте на специалистите близо до вас. Пуснете безплатна заявка и ще имате възможност да се свържете с изпълнители и да разгледате техните оферти - сравнете ги и преценете коя е най-добрата сред тях!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта