Преобразете старите щайги за плодове с техниката декупаж

Публикувано на 28/06/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 08/07/2016 | Видяно 12 149 пъти

Творческият процес по преобразяването на вашата стара щайга за плодове може да започне веднага след като си набавите следните материали и инструменти:

  • Една стара дървена щайга;

  • Декупажна или опаковъчна хартия;

  • Една по-груба шкурка или електрическа шлайф-машина;

  • Грунд за дърво или ленено масло;

  • Синтетична цветна боя;

  • Широка четка за боядисване;

  • Лак или гланц.

Вижте още: Чудни вещи за дома, изплетени от вестници


Преобразете старите щайги за плодове с техниката декупаж

Декупаж е техника, придобила широка популярност сред любителите на приложните изкуства и декорациите. Изисква минимални разходи на средства и време и в същността си е вдъхване на нов живот на стари предмети, които биват опаковани във фина хартия. Последната може да е специална декупажна, каквито се продават във всеки "хендмейд" или "направи си сам" магазин, или обикновена подаръчна хартия. В тази статия ще ви покажем как можете да преобразите старата си дървена щайга за плодове, като използвате техниката за декупаж, а креативни дизайнери ще ви посъветват как най-добре да я впишете в интериора или екстериора си.


Стъпка 1: Гладка повърхност

Първата ви работа ще бъде да изгладите дървената си щайга, за да отстраните от нея стърчащи трески и чепове. За целта се въоръжете с по-солидна доза търпение и шкурка или използвайте шлайф-машина за дърва. Крайният резултат и в двата случая трябва да е хубава, гладка повърхност.


Стъпка 2: Грундирайте и боядисайте

Когато щайгата е добре изшкурена, е време да я грундирате. Това може да стане, като използвате грунд за дърво или ленено масло, ако предпочитате по-натурални материали. След това боядисайте с бял или цветен латекс, като е хубаво цветът да бъде подбран така, че да е добра основа за последващото облепване с хартията.

Вижте още: 12 оригинални и креативни начина да украсите саксиите си за цветя


Стъпка 3: Опаковайте с хартия

Тук вече ще влезе в употреба хартията, която сте си избрали. Тя може да е оризова, опаковъчна или от специалните декупажни. Тази стъпка трябва да се изпълни много прецизно. След като сте опаковали щайгата, минавате внимателно отгоре с лак така, че да не останат никакви мехурчета и гънки, всичко трябва да прилепне идеално. Използвайте матов лак, ако сте предвидили обновената щайга да стои в градината, а ако ще е в интериора - може да бъде и гланциращ. Ще бъдат необходими 3-4 лакирания, с почивки от 20-25 минути между тях, за да изсъхва добре след всяка ръка.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативни възглавници


Стъпка 4: Помислете за приложение

Можете да се поздравите с отлично свършената работа по преобразяването на вашата щайга за плодове и ви остава само да ѝ намерите приложение. Използвайте я като място за съхранение на вестници и списания или за играчките на детето, прикрепете я към стената, като рафт, обърнете я с дъното нагоре, за да служи като масичка. Изборът е изцяло ваш, а при нужда от професионална помощ за реализирането на някоя по-сложна идея, можете да разчитате на опитните дизайнери, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка, сравнете оферти и профили на изпълнители и изберете този, който ще ви стимулира да оставите положителна оценка за изрядно свършена работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта