Ще строите дом? Направете го модерен!

Публикувано на 14/05/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 25 173 пъти

Ако ви предстои изграждането на нов дом, добре е да хвърлите едно око на тази статия. Тук ще ви представим няколко тенденции в строителството на жилища, които печелят голяма популярност на Запад. В случай че харесате някоя от идеите, можете да се обърнете към професионална фирма, която да ви помогне да ги осъществите. Заслужава си.


Банята - място за релакс

Казват, че съвременният човек всеки ден има достъп до десетки пъти повече информация от предшествениците си. Ако пожелаем, можем да научим нещо ново във всеки един момент. Но дори и да не ни се иска, информационният поток около нас често ни залива и сме застрашени да изгубим представа кое е важно и кое не. Накратко: ежедневно сме подложени на голям стрес.

Затова все по-често приемаме домовете си като убежище, място за почивка далеч от всичко, което може да ни смути. Създаваме удобства и релаксиращи кътчета вкъщи, за да възстановим силите си. Това вече не е въпрос на лукс, а на необходимост - за да се поддържаме в хармония и равновесие. Така че не подценявайте банята. С поставянето на модерна хидромасажна вана ще си подарите незабравими мигове на удоволствие и отмора. Бихте могли да не инвестирате толкова пари и да сложите омекотена настилка, да запалите свещ, да си купите водна колонка, за да слушате релаксираща музика. Не е необходимо всичко да опира да големи инвестиции.

Вижте още: 13 оригинални джаджи за баня, които трябва да притежавате


Стаи с променящо се предназначение

Какво означава това? Става въпрос за помещения или различни кътчета в къщата, които могат да се използват за различни цели или да бъдат променяни до някаква степен в подходящо време на годината. Обикновено това е място у дома, което се използва за повече от една цел, например голям вестибюл, който може да служи и за трапезария.

За популярността на такъв тип помещения има няколко причини. На първо място, ако семейството ви е голямо, стаите с променящо се предназначение позволяват известна самостоятелност на отделните членове на фамилията. Освен това, ако някой напусне дома (например детето ви вече е голямо и се отделя в собствено жилище), предварително заложената възможност за промяна на вътрешното пространство позволява отдаването под наем на част от имота. Не на последно място, в случай че просто ви се иска да разнообразите атмосферата, можете лесно да осъществите замисъла си, превръщайки част от дневната в работен кабинет например.


Сглобяеми сгради

Предварителното изграждане на съставните части на сградите е гореща тенденция в съвременната архитектура. Този подход се използва не само за жилища, но и за офис площи, хотели или градински бараки. Предимството е, че строежът ще излезе доста по-евтин, като в същото време ще отнеме и значително по-малко време.

Не си представяйте, че качеството или дизайнът ще са в пъти по-лоши от традиционното строителство. Съществуват много удачни решения, с които домът ви може да стане изключително елегантен.


С грижа за здравето

Материалите, които се използват в строителството, декорацията и обзавеждането на дома, често пъти поставят големи предизвикателства пред архитекти и дизайнери.

Бои, тапицерии, изолации, байц и други синтетични материали у дома понякога предизвикват хипоалергични реакции и причиняват сериозни здравословни проблеми. Затова съвременната тенденция е да се търсят безопасни за здравето алтернативи. Такива са налични, но засега основният проблем е да се доближат желанието на клиента да плати за тях и цената, която предлагат производителите.


Кухнята - сборният пункт у дома

Отдавна отминаха времената, в които кухненското помещение е онази мрачна малка стаичка, където се приготвя храната, а реалното общуване се случва в хола или трапезарията. Не, сега кухнята е сърцето на къщата. Тук трябва да е светло, просторно, уютно. Това е мястото, където влизаш не просто да изядеш един сандвич, а и да поседнеш с чаша кафе, да поговориш с останалите членове на семейството, да почетеш, да прегледаш електронната си поща с лаптоп на кухненската маса.


Иновативни места за съхранение

Не е важно с колко пространство разполагате. Не си мислете, че използването на оригинални скрити шкафчета и чекмеджета е валидно само за малките жилища. Идеята е да опростите интериора, да оставите въздух, дори да създадете усещането за полупразно помещение.

Как да се случи това, при положение че имате толкова много вещи? Има начини. Например проектирайте стълбището така, че под отделните стъпала да са скрити широки чекмеджета.

Вижте още: Невероятна къща от бамбук в Бали


Дизайн, защитаващ от природни бедствия

Допреди години смятахме, че големите наводнения, земетресения и урагани се случват някъде другаде, в далечни държави, докато при нас всичко е устойчиво и спокойно. Е, оказа се, че нещата се променят. Все по-често чуваме за разрушени къщи вследствие на природните стихии.

Голям приоритет в работата на архитектите и строителите днес е подсилването на сградите и сътворяването на дизайни, които да предпазват целостта на постройката при евентуално бедствие. Едно от първите неща, върху които трябва да помислите, когато започвате строежа на нов дом, е доколко сигурността му ще бъде приоритет на изпълнителя.

За да получите отговор на този и всякакви други въпроси и идеи, които имате за бъдещата си къща, отправете безплатно запитване към регистрираните в MaistorPlus строителни фирми. Техните представители с удоволствие ще ви окажат съдействие, а вие ще можете да сравните цените за изпълнение, както и да разгледате оставените мнения от предишни клиенти в сайта.


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта