Стаята за гости – ако ще я има, нека е страхотна!

Публикувано на 24/10/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 6 187 пъти

Не са много хората, които имат свободно място у дома и го отделят за стая за гости. Ако обаче вие сте сред тях, не подценявайте начинанието и се отнесете към планирането на интериора на това помещение със същата сериозност, с която сте се погрижили за собствената си спалня. Всичко, за което ще ви посъветваме в тази статия, е свързано с две цели - удобството и приятният престой на вашите гости. За да ги постигнете, е нужно да се погрижите за следните базови фактори:


Осигурете свободно пространство

Дори и да не се застояват за много дни, за вашите гости е важно да могат без усилия да се придвижват в отредената за тях стая. Това не означава непременно помещението да е особено просторно, но със сигурност трябва да съобразите подредбата на мебелите по начин, който да оставя достатъчна свободна площ. Замислете се, че все пак те са на гости за определен период от време и не са им необходими много от вещите, които присъстват във вашата спалня, например.

Вижте още: Поканете гостите си на балкона


Поддържани и свежи мебели

Стаята за гости не е място, в което да складирате излезлите от употреба мебели, за да може някой друг епизодично да ги ползва. Подберете мебелировка, която изглежда нова, свежа и чиста. Това е изключително важно за впечатлението, което ще оставите у отсядащите при вас приятели. Не става въпрос за особено скъпи вещи, но със сигурност такива, които имат приятен и поддържан външен вид, като освен това са здрави.


Чисто и колоритно спално бельо

И тук важи горното правило - не става дума за скъпи, но непременно чисти и нови чаршафи. Последното вероятно се подразбира, но имайте предвид, че чистото спално бельо, което дълго време е стояло в шкафа, придобива неприятен мирис. За да се чувстват отсядащите при вас като у дома си, най-добре е да им постелите свежи и току-що изпрани чаршафи, по възможност изгладени.

Също така редовно перете пердетата в стаята и измивайте прозорците. Добре е да не оставяте помещението неподдържано, дори и да не очаквате в скоро време посетители. Не се знае кога ще ви изненадат и ще се наложи да подслоните някого за през нощта.


Достъп до банята

Идеалният вариант е вашата стая за гости да разполага със собствена баня. Така хората, на които сте домакини, ще се радват на неприкосновено лично пространство и ще се чувстват страхотно, когато ви гостуват. Ако във вашия дом няма такава опция, погрижете се пътят към банята да изглежда също така добре, както и самата стая и съответно - банята.

Това означава не само добре поддържан коридор със свежи аксесоари, интересни картини и добро осветление, но също и затворени врати на останалите помещения. По този начин, когато посещава банята, посетителят ви няма да изпитва неудобство заради това, че нарушава вашето спокойствие.

Вижте още: 12 ценни съвета за наистина впечатляващ интериор


Впечатлете с уникална гледка

Гледката е последната екстра, с която можете да впечатлите гостите си. Признаваме, задачата е трудна. Обикновено стаите с най-красив външен изглед избираме за себе си. Така че единственият шанс за пълното щастие на посетителите ви е цялата ви къща да е разположена на приказно място. Aко все пак разполагате с избор, не нарочвайте за стая за гости помещение без прозорци или с такива, гледащи към крайно неприветлива и отблъскваща външна среда. Ако се е случило гледката да е именно потискаща, декорирайте с весели и пъстри щори, погрижете се за аксесоари в помещението, създайте атмосфера, която да не зависи от външни фактори.

Ако имате нужда от допълнителна помощ за организацията на вътрешното пространство на стаята за гости или на друга част от вашето жилище, в MaistorPlus можете да опишете безплатно своя проект и да получите оферти от професионални интериорни дизайнери. След като сравните получените конкурентни условия, имате възможност и да прочетете повече информация за изпълнителите в техните профили при нас. Също така са налични и мненията за тяхната работа на предишните им клиенти. А когато приключите с подредбата, очакваме да ни поканите на гости!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта