Сглобяеми къщи - бързо решение за създаване на дом

Публикувано на 11/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 400 пъти

През последните години все повече хора насочват вниманието си към сглобяеми дървени къщи и къщи с дървена или метална конструкция. Този вид постройки не са нови за българската архитектура, но пък бяха потънали във времето и бяха заменени от панелно строителство и масовото използване на бетона и тухлите като основни строителни материали. Концепцията за сглобяеми къщи със сигурност се е променила и развила през последните няколко десетилетия, за да бъде предпочитан избор от хора с всякакъв икономически произход, в различни части на света. Терминът сглобяема къща се отнася по-скоро до строителна конструкция, отколкото до специфичен стил. Елементите се произвеждат, след което се транспортират и монтират на определеното място, за което са предназначени. Свържете се с професионалистите, регистрирани в платформата MaistorPlus, и получете полезна информация в сферата.


Видове сглобяеми постройки

Сглобяемите къщи имат редица предимства пред традиционното монолитно строителство. Сроковете за изграждане са по-кратки, цената е по-ниска, а възможността за преустроиство е значително лесна и бърза. Преустройството е от изключителна важност, тъй като в този случай няма да има нужда да събаряте масивни тухлени или бетонни стени. Преградните стени имат предимство пред носещите, тъй като става значително по-лесно да направите вътрешни изменения и промяна в разпределението на стаите.

  • Къщи с дървена конструкция
  • Къщи с метална конструкция

В зависимост от бюджета си може да изберете и проект в различен етап на завършеност. Може да поръчате само конструкцията и сами да се справите със стените, покрива, подa и дограмите, а може и да получите изцяло финализирана постройка.


Лесна комуникация

С повечето производители на сглобяеми къщи имате главен изпълнител, който управлява проекта ви, от самото начало до неговия край. Няма архитекти, интериорни дизайнери и изпълнители, между които трябва да избирате и да наемете. Всички задачи, свързани с вашия проект се извършват от един екип, което води и до неговото по-бързо и качествено финализиране. Друго предимство е, че в този вид строителство е по-лесно придържането към бюджета, тъй като процесът обикнове не включва допълнителни разходи за екипа. По този начин построяването на новия дом се превръща в приятно преживяване, вместо постоянно да се оглеждате и да проследявате.


Спестяване на време

Конструкцията за къщата се разработва и след това идва моментът за изработка. Докато се излее фундаментът и мястото е готово, къщата ще бъде готова за монтаж. Това значително ускорява и процеса за завършване на проекта. Всъщност повечето сглобяеми къщи могат да бъдат готови в рамките на четири до шест месец. При традиционните постройки процесът е по-бавен. Полагането на основата трябва да бъде завършено преди строителството. Лошото време, недостигът на работна ръка или подизпълнители, доставките на материали, логистиката и разбирателството между екипите, работещи в различни сфери могат да причинят значително забавяне в строежа на новото жилище.


Енергийна ефективност

Строителите на сглобяеми домове инкорпорират в дизайна им високоефективни елементи и материали като част от базовата цена, които традиционните строители и масовият потребител биха сметнали за луксозни. Това може да включва херметична и ветроустойчива сградна обвивка, която предпазва въздуха вътре да излиза навън и обратното – външният въздух да се просмуква, като по този начин ще се наруши топлообмена и ще повишава разхода при използване на ОВК инсталация. Слънчевите панели и акумулаторни батерии, системи за пречистване на вода, като всички тези елементи целят да създадат високо енергийно ефективни домове, които намаляват или дори елиминират разходите ви за енергия, като и намаляват отпечатъка, който оставяте върху околната среда.


Необходими документи и процедури

В България има шест категории за застрояване, като сглобяемите къщи спадат към пета категория. За всяка от категориите сътоветно има различни изисквания и необходими документи и разрешителни. Различните категории разполагат с различни срокове за изграждане. За узаконяването на такъв тип постройка са ви необходими:

  • Документ за собствеността на терена определен за застрояване или документ за право на строителство
  • Скица на терена и виза за проектиране
  • Договор с проектант за изработка на проект
  • Договори с ВиК и електроразпределително дружество
  • Разрешително за строеж
  • Договор със строителна фирма

Ако имате желанието да построите собствен дом, в най-кратък срок, то това е най-подходящият вариант. Свържете се със специалистите, регистрирани в MaistorPlus, и обсъдете възможностите спрямо наличния терен. Заявете своя проект още днес и се приближете с крачка напред към сбъдването на мечтата Ви!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта