Направи си сам домашни препарати за почистване

Публикувано на 16/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 16/03/2023 | Видяно 4 613 пъти

Почистващи препарати - всички знаем колко химия има в тях и колко вредни са за здравето, въпреки че почистват. Животът ни е подложен достатъчно на токсично отравяне, за да го внасяме и вкъщи. Но пък някои от артикулите в шкафа (сода за хляб и оцет) работят ефективно като домашно приготвени универсални почистващи препарати, освен това струват почти нищо. Така че следващия път, когато сте изправени пред голяма бъркотия у дома, но любимият ви почистващ продукт е свършил, не тичайте до магазина — опитайте да смесите една от тези рецепти за домашни почистващи препарати „направи си сам“. Тези натурални продукти ще се справят бързо с мръсотията и ще зарадват портфейла ви.


Разтвор за почистване на прозорци

Какво ще ви трябва:
- 2 чаши вода;
- 1/2 чаша бял или ябълков оцет;
- 1/4 чаша спирт със 70% концентрация;
- 1 до 2 капки етерично масло от портокал за приятно ухание (по желание).

Този домашен почистващ препарат ще направи вашите прозорци и огледала блестящи. Просто комбинирайте изброените съставки и ги изсипете в бутилка със спрей, за да направите домашен почистващ препарат. Не само, че ще върши страхотна работа при почистване, но етеричното масло от портокал ще придаде приятен естествен цитрусов аромат, а алкохолът ще помогне разтвора да се изпари бързо, като сведе до минимум петната. 

Съвет: избягвайте да почиствате прозорци в горещ, слънчев ден или на пряка слънчева светлина, защото разтворът ще изсъхне твърде бързо и ще остави много ивици. За огледала, впръскайте разтвора върху хартиена кърпа или мека кърпа, преди да избършете.


Натурален почистващ препарат за мрамор

Какво ще ви трябва:
- 2 капки мека течност за миене на съдове;
- 2 чаши топла вода.

Този домашен почистващ препарат с пяна може да се използва за почистване на мрамор. За да го приготвите, просто смесете 2 капки препарат за съдове и вода следващия път, когато искате да почистите плотове от естествен камък. Използвайте гъба, след което изплакнете напълно, за да отстраните всички остатъци от препарата. Почистете с мека кърпа; не оставяйте мрамора да изсъхне на въздух. Внимание: никога не използвайте оцет, лимон или друг киселинен почистващ препарат върху мраморни или гранитни повърхности - те ще гравират камъка.


Домашен препарат за почистване на мазнини

Какво ще ви трябва:
- 1/2 чаша амоняк;
- 1 галон вода.

Отървете се от мазнините с този домашен препарат за почистване на фурна. Амонякът съдържа детергент, който помага за премахване на твърда мръсотия върху метални повърхности. Смесете 1/2 чаша с достатъчно вода, за да напълните контейнер от един галон. След това почистете решетките на фурната, аспиратора и скарата, като потопите гъба в разтвора и избършете повърхността, преди да изплакнете с чиста вода. Можете също така да накиснете решетките за фурна и скарата директно в сместа с малко допълнително количество амоняк, ако са особено замърсени. Внимание: избягвайте използването на амоняк върху алуминий. Може да се получи потъмняване и да причини хлътване.

Ако планирате основно почистване на дома си и имате нужда от помощ в извозването на боклуци, свържете се с някой от нашите професионалисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта