Създайте уютен кът за четене!

Публикувано на 30/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/11/2022 | Видяно 3 205 пъти

За какво се сещате когато си представяте перфектния кът за четене? Уютно място пред камината? Фотьойл до прозореца? А може би огромни възглавници на пода и изглед към градината…

Много от хората не могат да си представят ежедневието си без увлекателно четиво или просто едни час уединение за релакс. Признаваме, това е един доста приятен начин да прекараме малко от свободното си време, което ни помага да се откъснем от натовареното ежедневие и да се разтоварим от стреса.

В допълнение книгите имат свой собствен изискан чар и тяхното присъствие в дома винаги носи много уют и разбира се стил. Не винаги обаче жилищата ни разполагат с достатъчно място за всичките ни идеи, но това не е причина да се отказваме от тях. Кът за четене или зона за релакс - ето как да го създадете във Вашето жилище.


Намерете идеалното място

Това е първото, с което трябва да се заемете. Водещата дума в оформянето на релакс зоната това е комфорт. Това място трябва да бъде най-удобното, най-уютното и най-вече любимото ви място в дома, където ви харесва да прекарвате времето си повече от където и да било в дома ви.

В общи линии търсим място далеч от суматохата вкъщи, но в същото време добре осветено и с приятно разположение. В едно изречение – някъде където да се откъснем от ежедневието за час.

Това може да е ъгъл в спалнята, който стои някак празен и не знаете точно за какво да го използвате. Ето ви прекрасна идея, направете си там релакс зона, която освен уединена, ще бъде и много практична защото така или иначе най-често четем преди лягане, обичайно в леглото.

Ако в спалнята не откривате своя кът за четене, може да оформите такъв до прозореца в хола, особено ако разполагате с красива градска гледка. Или път на балкона, защо не – ще бъде много приятно.


Креслото трябва да е удобно

В оформянето на релакс зоната поддържащата роля се пада на удобната мебел, която ще Ви приюти за времето на почивка. Това може да бъде кресло, фотьойл или пък големи възглавници разположени направо на пода, върху дебел и пухкав килим – изборът е Ваш. Всичко зависи от това как точно ще се почувствате най-добре и кое ще пасне на интериора в дома Ви.

Ако се стремите едновременно към комфорт и релаксация отдайте предпочитание на кресло с ергономични линии или удобна лежанка, която ще постави тялото Ви в правилна позиция и ще отпусне напрежението в мускулите.

Много добра идея е разполагането на висяща люлка на балкона, особено в летните вечери ще е много приятно. А ако въобще не разполагате с възможност да разположите кресло или дори стол, може да сложите няколко големи възглавници направо върху пода. Разбира се погрижете се да Ви е топло – постелете дебел килим, с дълъг косъм или друга постелка за под по Ваш вкус.


Светлината е важна

Добрата светлина е задължителна за къта за четене. Трябва да пазим зрението си, а и да се концентрираме върху четивото си. Най-добра е естествената светлина, за това се стремете да разположите място за четене в близост до прозорец.

За вечерите, когато четете до късно, осигурете подходящо осветление. Може да поставите лампион с насочваща светлина, който ще осигури необходимото осветление. Топлата и нежна светлина е добър избор. Така ще може да се насладите на книгата си и в същото време да се отпуснете след изтощителен ден.


Библиотека или открити рафтове

Библиотеката е част от интериора, която носи много индивидуалност и определено създава уют. В зоната за четене може да разположите малка библиотека, която да съхрани любимите Ви книги, или ако не разполагате с достатъчно място за това, може да монтирате на стената няколко открити рафта.

Изборът на начин за съхранение на книгите зависи от помещението в което е разположен къта за четене. Ако той се намира в дневната може да заложите на красива библиотека, а в спалнята подредете няколко книги върху малка масичка или просто ги поставете една върху друга на пода.


Всичко останало

Има още няколко елемента, които са важни за постигане на комфорт в ъгъла за четене. Това са масичката за кафе и декорацията. Почти винаги четем книга с чаша ароматно кафе, а за него е необходима удобна масичка, където да го поставим. Има такива варианти на масички с възможност за съхранение. Това е добро решение за случаите, когато нямате възможност да поставите библиотека.

Накрая добавете финалните щрихи. Това са декоративните възглавници за повече удобство, меко одеяло за по-хладните вечери, ароматни свещи, както и декорация за стената – картини, снимки или постери.

Има безброй начини да се оформи кът за четене дори и в най-малкото жилище, в краен случай голяма възглавница на пода, куп книги вместо маса и настолната лампа ще свършат работа. Но ако някоя от идеите Ви е вдъхновила може да потърсите съдействие от специалистите, които имат опит и знаят как да помогнат. Просто заявете желанието си тук. Останалото е лесно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта