Интериор в червено – тънкости на дизайна

Публикувано на 25/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/11/2022 | Видяно 662 пъти

Червеното е цвят, който може да предизвика редица емоции: може да бъде енергизиращ и лъскав в хола, пикантен и апетитен в кухнята или чувствен в спалнята. Въпреки това, изборът на правилното червено може да бъде труден, а създаването на хармоничен и ненатрапчив интериор в червено, може да се окаже сериозно предизвикателство.

Но пък си струва – този огнен оттенък не остава без да бъде забелязан. Той влияе на нашите емоции и ако искате да създадете запомнящ се интериор във всяко пространство заложете на червено. Ние ще се постараем да дадем няколко насоки за това как да постигнете търсения резултат.

А може би се нуждаете от професионални съвети, които да Ви ориентират кое как да направите? Тогава заявете своя проект в страницата на Майстор Плюс и нашите специалисти ще отговорят незабавно на всеки въпрос.


На кои интериорни стилове подхожда червено?

Заради бунтарската си репутация и високата активност, червеното не се използва често в декорацията на жилищата ни, а понякога това е сериозен пропуск. Червеното има способност да оживи пространството, да придаде обем и да направи интериора ефектен и модерен.

Умелото включване на цвета ще пасне много на стилове като авангард, ампир, арт-деко, фюжън и еклектика. В червеното ще влюбят и почитателите на ориенталската екзотика, индийските мотиви и мароканските елементи, а интериор в китайски стил е невъзможен без него.


Червени стени или червени мебели

Хората имат желание да внесат червеният цвят в интериора и правят това чрез меката мебел или отделни елементи от обзавеждането. Пространства с базови цветове като бяло, бежово, различни пепелни оттенъци ще изглеждат твърде скучни, ако не поставим акцент. Добавете екстравагантен диван в бургундско червено, кресло или табуретка и атмосферата ще стане динамична и наситена.

Червените стени съвсем не са табу в съвременния интериор. Ако стая изцяло в червено за вас е прекалено, то може да боядисате само една или две от тях и да оформите такава концепция в целия дом. Имайте предвид обаче, че най-добре ще се получи ако помещенията са просторни и добре осветени, за да се получи търсеният освежаващ ефект.


► Една бонус идея – много ефектно е да създадете "червена галерия" или казано по друг начин да боядисате една стена в наситен червен цвят и да разположите на нея спомените си. Това може да са снимки в стилни рамки; рафтове, на които да наредите сувенири от пътуванията в чужбина или пък колекции от различни предмети.


Червеното в различните стаи

На практика в червено може да решите всички помещения в жилището си, важното тук е умереното използване на цвета и изборът на оттенък. В антрето, коридора или в хола червеното ще „говори“ вместо вас и гостите ще се чувстват „добре дошли“. Червена рамка на огледалото в антрето или табуретка във винено няма да смутят дори сдържания скандинавски минимализъм.

В хола решете кое – мебелите или стените или пък декорацията да бъде в нюансите на червеното. Такава концепция ще направи интериора „червен“, а не крещящ и дразнещ. В кухнята опитайте да избягате от тривиалните червени вратички на шкафовете и да заложите на червени плочки в работната зона, червени уреди или декоративни елементи.  А червената стена в кухнята ще предизвика усещане за ретро еклектична атмосфера.

Банята също има право да заблести в огненият оттенък. Стена в червено плюс мраморни плотове и сребърни аксесоари – класика!

Червеното в спалнята е предизвикателство заради активността на самият цвят, но умереното му използване е ключът към хармоничния и красив интериор. Тук може да си позволите всичко – червена стена, червена табла на леглото завеси, завивки…килим, каквото отговаря на вкуса ви.


Съчетания с червено

Продължаваме с най-удачните цветови съчетания с червено и за това как правилно да използваме този силен цвят, за да се получи нещо близко до дизайнерско решение, а не смущаващ и тежък интериор.

Червеното има много оттенъци – такива които са ярки и такива, които са по-спокойни и не толкова ангажиращи вниманието. Към не толкова активните тонове отнасяме виненото, теракотено червено, бордо, корал. С тези цветове интериора блести от великолепие, носи подчертан аристократизъм и много, много стил.

От друга страна, с яркото, наситено червено трябва да се работи внимателно и да се има предвид, че в малки помещения не се препоръчва, заради зрителна илюзия – помещението изглежда още по-малко. Също така не е желателно да се прекалява с този цвят, дори и да ви е top favorite. Понякога се асоциира с прекалено силни и дори агресивни емоции, затова го включете в декора, но с мярка.

Ето няколко удачни цветови комбинации с червено:

  • с бяло – счита се най-удачното съчетание;
  • с жълто и естественият цвят на дървото - получава се много топъл и жизнерадостен интериор;
  • някои оттенъци на кафявото - цветовете са близки и поради тази причина се съчетават добре;
  • сиво - много елегантна комбинация, подчертано изискана и стилна.


Червеното като начин на себеизразяване

Червеното е подходящо за активни хора, които искат винаги да са в светлината на прожекторите. Свързваме този цвят с празнични декорации, с нещо специално, с енергия и топлина. Червеното подтиква към действие, тонизира и повишава работоспособността. Но понякога може да има и обратен ефект, затова в интериора се работи внимателно с него.

Изграждането на стилен интериор на основата на този активен цвят е сериозна задача и ако нещо не се получава според вашия план, не се колебайте да потърсите съдействие от майсторите, регистрирани в нашия сайт. Те са тук за това – да помагат с опит и съвети.

Независимо от постоянно променящите се модни тенденции, ако червеното е начин да изразите себе си – направете го. Когато вашето желание е да създадете дом пълен с енергия и топла атмосфера, то червеното е идеален съюзник в това. Бъдете уверени - освен стил, домът ще има и характер.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта