Как да превърнем малкия балкон в лайфстайл решение с нисък бюджет

Публикувано на 15/05/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 19/05/2020 | Видяно 8 536 пъти

Колко по-различно би изглеждало жилището ви, ако вместо традиционното използване на малкия балкон за склад или простор успеете да го превърнете в продължение на дома, уютно модерно пространство за релакс и летни вечери на открито. От място за свежо сутрешно кафе през кът за работа на открито или местенце за романтични вечери, малкият балкон би могъл да ви посрещне в така мечтаната нова обстановка на открито през летните дни.

За малко вдъхновение ще ви представим няколко идеи за оптимално усвояване на пространството на малък балкон чрез минимална дизайнерска намеса. А ако имате нужда от съдействие за ремонта – не се колебайте да го потърсите с безплатна заявка в MasitorPlus. Малко идеи, много въображение и щипка бюджет могат да разширят значително общата функционална площ на дома ви, както и да ви подарят качествено нов начин на живот.


Основни принципи при дизайна на открити малки пространства

За да се справите с предизвикателството на ограниченото пространство на малкия балкон, е необходимо да спазвате няколко основни принципи в избора на решения:

  • Използвайте лека мебел като ратан, палети, дърво или метал без масивни конструкции;
  • Възползвайте се от стените и парапета за вграждане на мебелите или за прикрепване на саксии, бар плотове, рафтове, дъски за маси и др.;
  • Използвайте максимално вертикалните стени за сметка на хоризонталния под с помощта на висящи пейки, лавици, декоративни решетки и люлки;
  • Изберете светли тонове за отразяване на светлината в съчетание с подходящ цветен акцент на пода (килим, пътека, черга, плочки);
  • Сложете богато външно осветление за създаване на илюзия за по-голямо пространство и романтична атмосфера вечер.


Използвайте оптимално пространството

Когато сме ограничени в пространството, броят и големината на мебелите е от решаващо значение. Помощ в пестенето на място за мебели оказват естествените стени и лавици като перваза на прозореца, парапета на балкона или дори прага на вратата.

  • Изберете малка масичка за кафе и мебели, които се вграждат, прикрепват или могат да се сгъват към стената.
  • Едно от най-практичните и рентабилни решения би било избор за дизайн в домашен стил, изграден от палети с подвижни възглавници за под, които биха могли спокойно да се разполагат и самостоятелно на пода на терасата за допълнителен чар.
  • Те биха се съчетали още с дървени сандъчета, конопени саксии или ратан. Не е за пренебрегване и решение от типа „направи си сам“ като това на снимката.


Заобиколете се със зелинина

Къде на друго място, освен ако не на балкона, е най-удачно да се скриете от заобикалящата градска среда чрез своята малка градинка в зелено. Когато избирате мебелите би било добре да помислите и за поне една по-голяма саксия, но като цяло - заложете на вертикалните решения. Освен че се предлагат готови вертикални градини, може да впрегнете въображението си и да си ги измайсторите сами.

Можете да използвате дървена рамка, да рециклирате сандъчета или да си направите висящи кашпи. Освен че пестят място, вертикалните градини са модерен и актуален вариант за изграждане на градинка с висока естетическа стойност и лесна поддръжка. Те например са още и идеален начин за обособяване на място за гледане на подправки, които да имате под ръка винаги за кухнята. Не на последно място тези зелени картини разчупват пространството, освобождават място за мебели и създават артистично и свежо усещане.


Превърнете парапета в барплот

Един особено практичен и изгоден начин за осъвременяване на пространството на терасата ви би било изграждането на мини барче или по-дълъг бар плот на самия парапет, които да използвате за хапване и пийване, а защо не и работа.

  • При един добър дизайн на конструкцията, барчето би било добра поставка и за няколко свежи растения, а ако е достатъчно дълго – и за повече човека.
  • В зависимост от големината и височината, то би било подходящо също и за разполагане на компютър. В зависимост от дължината, пространството под него би било лесно да се допълни с контейнери за съхранение на вещи.

Едно изключително практично решение, което е подходящо при ограничени пространства и не изисква голямо капиталовложение.


Изберете си акцент

Независимо дали е открито или закрито помещението, с което разполагате, използването на акцент в дизайна би повишило значително неговата практичност и стилистика. За цялостния по-добър облик би помогнал например цветен щрих на стената или пода, аксесоар като пътека или оригинална мебел като люлка или ниша, спускащи се рафтове или друго по ваш вкус и избор. По този начин бихте създали удобство на себе си, бихте спестили място от фотьойл, шкаф или друго традиционно решение и бихте придали съвършено нов модерен облик на помещението с акцент.

Още по темата: Бохо стил – вдъхновение за малък балкон!


Експериметирайте с осветлението

Не на последно място е редно да помислите и за пространството на вечерна светлина. Експериментирането с много на брой и различно по вид външно осветление би донесло съвсем различно преживяване на малката ви тераса, би увеличило оптично пространството и би спомогнало съществено за постигане на неповторима креативна атмосфера. Задължително пробвайте LED светлини за празнично и магично настроение като може да допълните със свещи и фенери. По този икономичен начин бихте постигнали едно съвсем различно пространство за романтична вечеря или за релакс след напрегнат работен ден.

Ако все още не сте планирали трансформацията на балкона си, то лятото определено е моментът, в който да го направите. Ако смятате, че имате нужда от професионална помощ за по-цялостен ремонт или консултация, не се колебайте да свържете с майсторите и специалистите по мебели, регистрирани в MaistorPlus. Единственото, което трябва да направите, е да заявите безплатно проекта си за получаване на атрактивни оферти, което не ви обвързва със задължително наемане на изпълнител. За сметка на това, така ще можете да направите избор на услуги и да получите професионална помощ за реализация на идеите си.


Тагове:

Балкон

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта