Как да променим интериора без ремонт - няколко дизайнерски лайфхака

Публикувано на 15/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 15/06/2023 | Видяно 2 567 пъти

Много хора искат да освежат дома си, но не желаят да се захващат с големи и скъпо струващи ремонт, които, на всичко отгоре, да отнемат много време. За щастие, има много лесни и евтини начини да промените интериора без да разбивате стени или да купувате нови мебели.

В тази статия ще ви споделим няколко дизайнерски лайфхака, които ще ви помогнат да създадете ново настроение и атмосфера в дома си. От подбора на цветове и осветление до използването на текстил и аксесоари, ще ви покажем как да преобразите интериора в дома си с минимални усилия и бюджет. 


Ново разположение на мебелите

Да погледнем дома си от друг ъгъл може буквално да разкрие пред нас съвършено нов интериор. И това е лесно! Дизайнерски лайфхак номер 1 - планирайте ново разположение на мебелите. Използвайте идеи от списанията, филмите и въобще от всичко, което може да ви вдъхнови. Проявете творчество, като поставите фокус на комфорта и удобството. Вече знаете кое в настоящото разпределение не е на мястото си. Ето ви сега възможност да поправите това. 

Ако обаче сте доволни от сегашното разположение на декора, можете да се ограничите до нещо малко. Опитайте се да размените малки елементи като някое цвете в саксия или пък завъртете фотьойла за четене в друга посока. Дори такива малки промени могат да вдъхнат нов живот на познатото пространство. 


Магията на текстила

Един от най-лесните начини за промяна на интериора без сериозна намеса е новият текстил. Използвайте едно от най-силното оръжие на дизайнерите, а именно съчетанието на видовете текстил в интериора. Калъфки за декоративните възглавници, завеси, покривки за легла, килими - всичко това влияе върху възприемането на жилището. Ако решите да смените текстила, опитайте се да вземете нещо съвършено различно от това, което е било до сега. 

Съобразете се тенденциите на сезона - естествени нюанси, необичайни текстури. Ето една идея - ако целият интериор е решен в неутралната и спокойна гама, текстилът може да бъде отличен акцент, който да внесе енергия и съживи интериора. Между другото, дълбокият червено-малинов оттенък Viva Magenta е обявен за нюанс на 2023 г. от Pantone Color Institute. Защо не експериментирате с него? Тук ви даваме няколко лесни идеи как да използвате този уникален цвят. 


Декорацията

Друг лесен, но много ефективен начин за обновяване на пространството е да промените декорацията. Лайфхак, който моментално внася арт звучене на пространството е подходящата декорация - вази, картини, статуетки и други елементи не само допълват интериора, но и създават настроение за целия дом.

Ето няколко конкретни предложения - питайте се да замените картините с пейзажи с концептуални колажи или професионални творби на фотографи. Сменете цветните вази с такива в минималистичен стил и елегантни форми - можете да изберете вази с необичайни форми и различни размери, които някак с лекота оставят у нас усещането за дизайнерски произведения. Подредете свещи в естетически свещници на няколко места в къщата - те също са прекрасен декоративен елемент. 


Съдовете за хранене

Едва ли е първото нещо, за което се сещаме, когато търсим промяна в интериора, но се оказва че на практика има видимо влияние. Дизайнерите често се обръщат към този похват, защото знаят че денят ни започва с чаша кафе и завършва с вкусна вечеря с чаша вино вечер. Съдовете са навсякъде около нас и ние често не им обръщаме необходимото внимание. А трябва!  

В много отношения съдовете допълват атмосферата на целия дом. Ако търсите бърза промяна в декорацията на жилището си "ревизирайте” всички чаши, чинии и прибори за хранене - оставете само това, което е наистина приятно за окото и е в добро състояние, а останалите заменете с нови. 

А може да решите напълно да подмените съдовете за хранене у дома. Идеята е добра - ще освежи видимо интериора и ще донесе усещане за промяна. Предлагаме ви няколко конкретни варианта: 

  • Модерният минималистичен интериор може да разнообразите със съдове с надписи или интересен, необичаен дизайн. 

  • На класическия интериор ще подхождат съдове със златна декорация и изящни форми. 

  • А ако пътувате много и цените спомените си, направете си колекция от съдове, донесени от вашите пътешествия. Това, разбира се, не важи за чаши от магазини за сувенири. Истински съкровища с местен вкус могат да бъдат намерени в антикварни магазини, разпродажби и малки магазинчета на майстори-занаятчии. 


Умно осветление

Това е най-козметичната опция и е за тези, които не са готови да направят видими промени, но не са и против това да променят нещо в атмосферата. Най-работещият дизайнерски лайфхак в този случай е добавянето на източник на светлина, с възможност за регулиране на яркостта. Това ще позволи да промените настроението в апартамента само с един клик.  

Ползите от регулируемата яркост е голяма. Когато се налага да работим, осветлението може да бъде ярко, което няма да навреди на зрението и да подобри концентрацията. А за романтична вечер или четене на книга, приглушената топла светлина е най-доброто решение. За да регулирате яркостта на таванните лампи, ще трябва да инсталирате специален превключвател, както и да замените крушките с специални. Но има по-прост вариант - интелигентни крушки, с които да замените старите крушки в полилеите, настолните лампи и лампиони. Лесно за реализиране, а ефекта е вече на лице. Освен това за регулирането на яркостта и дори на цвета на светлината ще се грижи специално приложено умно устройство. 

В заключение ще добавим, че...

Ако искате да промените интериора си без ремонт, но не знаете откъде да започнете или имате нужда от професионална помощ, можете да се обърнете към някой от многото специалисти по интериорен дизайн, които работят в различни градове на България. Можете да заявите личен проект за интериорен дизайн сега. Независимо дали искате да промените цветовете, осветлението, текстила или аксесоарите в дома си, тези професионалисти ще ви помогнат да създадете ново настроение и атмосфера в пространството си с минимални усилия и бюджет. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
108 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта