Пасивна, нискоенергийна или монолитна къща – какво да изберем?

Публикувано на 07/07/2019 от Сузана | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 8 890 пъти

Тези актуални въпроси в днешно време си ги задават много хора. Планирайки нов дом, всеки си мечтае той да бъде красив, съвременен и изпълнен така, че сметките за ток, вода и електричество да бъдат значително по-ниски. В защита на сглобяемото строителство може да кажем, че има редица предимства пред традиционното монолитно: бързина, по-ниска цена и възможност за лесно и бързо преустройство при нужда. За разлика от една къща с тухлени вътрешни стени, преместването или премахването на преградни неносещи стени в сглобяема къща става лесно и бързо. Освен това си спестяваме мръсотията от традиционните строителни материали. А със съчетаването в тях  на съвременни материали и технологии, накрая получаваме къщи, които по своята топло- и звукоизолация определено водят класацията пред монолитните.

Ако и вие си мечтаете за енергийно ефективен дом, съветваме ви да се обърнете към регистрираните в сайта ни специалисти, за да обсъдите заедно възможностите. 


Нискоенергийните сглобяеми къщи

Те се постигат чрез надеждна топлоизолация, дебело остъклени прозорци – със съвременни техники за активно и пасивно оползотворяване на слънчевата енергия.  Съобразени са със съвременните изисквания за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии, излъчвани от дома ви (така наречения въглероден отпечатък на сградата). Няма да ви се налага да се тревожите за влага и плесен, защото строителните процеси са „сухи”, къщата е с отлични изолационни показатели, снабдена с вентилационна система за създаване и поддържане на приятна и здравословна среда. Целта на всяка такава къща е да направи живота и в градски, и в извънградски условия по-удобен.

Доброто в случая, което засяга монолитното строителство  е, че санирането на стари жилищни сгради, ако е изпълнено качествено и със съвременни материали, може да доведе до по-ниски сметки, както и в една нискоенергийна къща.


Пасивната къща

Това е класическата нискоенергийна къща, представена обаче в нейния най-усъвършенстван модел. В оборудването ѝ почти липсват стандартните отоплителни източници, като печки, фурни, парно и всякакви видове камини. Разчита се на системи за контролирано автоматично проветряване на жилищната площ, така че топлината от излизащия въздух да се връща обратно в стаята. Едно от най-важните условия е максималното ползване на слънчевата енергия чрез най-съвременните методи, както и собствени водоизточници и системи за филтриране на водата. И само когато всички елементи са изпълнени максимално точно и действат в синхрон, можем да говорим за пасивна къща.

Виж още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом


Енергийната ефективност

При сградите съществуват класове за енергийната ефективност, също както при електроуредите. Например, клас ” А” са пасивните сгради. По аналог, че са енергоспестяващи къщи от по-висок клас, използващи възобновяеми енергийни източници, като слънчевата енергия, земна топлина и дъждовна вода. Не може да не подчертаем, че първоначалните  разходи за инсталациите -  климатизация, вентилация и т.н.,  в тях са далеч по-високи. В пасивната къща още на планово ниво се решават основните проблеми с енергозависимостта, свързани с отоплението и охлаждането и цялостното климатизиране на къщата. Сградите клас „Б” са по-достъпни за българския пазар. В тази категория попадат енергоспестяващите къщи.


Комфорт и здравословна среда

Когато заговорим за пасивна сграда, обикновено първо правим аналог със спестяване на разходите от битов характер. Но може би най-определящото за тези съвременни домове е различният стил на живот и по-здравословната среда – лишена от електромагнитните излъчвания, на които сме подложени ежедневно вкъщи и на работното си място. Колкото по-малко битова техника, уреди и жички има в тези сгради, толкова комфортът и стандартът на живот са по-високи. Качеството на въздуха също е коренно различно, което заедно с всичко останало, определя и здравословното състояние на обитателите.


Екологията

Не само експлоатацията на сградите с монолитна конструкция, но и производството на строителни материали, необходими за изграждането им, натоварват околната среда. Да не говорим за замърсяването на въздуха от тежките строителни машини и съоръжения, а в последствие и от примитивните методи на отопление. Всички знаем, че през зимата въздухът е в пъти по-тежък от вредни частици, сажди и гъст пушек , които излизат от комините - като част от отопляването на къщите.

В същото време темата за така наречената вградена енергия в пасивните къщи става все по-актуална, тъй като благодарение на нея там енергийното потребление е драстично намалено. За сравнение – старите сгради в момента гълтат повече енергия, отколкото е била необходима при изграждането им. Докато дори и след 80 години от живота си,  пасивното строителство, води до десет пъти по-ниска консумация на енергия за отопление, тъй като обемът на вградената енергия там е по-силен.


Дълготрайни ли са новите конструкции?

Една сглобяема къща може да надживее няколко поколения, и това го е доказала практиката. Противно на очакванията на хора, родени и привикнали към панелките, дървото е изключително устойчив и неподатлив на времето материал, стига да е защитен от влага. Дървените къщи имат и друго много съществено предимство пред монолитното строителство. Те са многократно (близо 10 пъти) по-леки, а съединенията между отделните елементи са еластични.

Поради това те са много по-устойчиви на земетресения. В това отношение при монолитните се налага специално допълнително укрепване, което ги оскъпява. Сглобяемите къщи са много подходящи и при застрояване върху нестабилни терени - със свлачища или високи подпочвени води (поради плитките основи). Когато изтъкваме предимствата на новото строителство, трябва дебело да подчертаем, че там голямата инвестиция е свързана с използването на най- съвременни материали и модерното вътрешното обурудване. Но със сигурност тази инвестиция с годините се отплаща щедро.

Ако след прочетените дотук редове сте взели решението за пасивна или нискоенергийна къща, но ви е необходим специалист за изграждането ѝ, не се колебайте да потърсите помощ от регистрираните в MaistorPlus специалисти. Заявете проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, спавнете оферти, запознайте се с оценки от предишни клиенти и вземете най-удачното решение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
121 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
23 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта