Индекс за защита от проникване на предмети и вода

Последна редакция на 06/05/2024 от Габриела Санчес

Гипсокартон GKBI - 0,6х2м, дебелина 12,5мм, 7,99лв./бр. или 1,2х2м, дебелина 12,5мм 12,99лв./бр.

Знаете ли че… Индексът за защита от проникване на предмети и вода IP показва степента на защита на уреда и се състои от 2 цифри: първа цифра - защита от проникване на твърди тела и втора цифра – защита от вода. Съществуват 7 нива на защита от твърди тела (от 0 – без защита, до 6 – напълно защитен) и 9 нива на защита от проникване на вода (от 0 - без защита, до 8 – защита от поставяне под вода). Например IP44 означава, че даденият продукт е защитен от проникване на твърди тела и от проникване на водни пръски.

  • При изграждането и ремонта на банята трябва да имате предвид, че уредите и материалите трябва да са с висока устойчивост на влага, микроби, мухъл, да са лесни за почистване и поддръжка.
  • Ако планирате да изграждате допълнителни преградни стени, предстенни обшивки или окачени тавани, препоръчително е да използвате влагоустойчиви материали, например гипсокартон GKBI, чийто плоскости могат да бъдат покрити с плочки, мазилка или латекс след предварителна обработка.
  • Санитарният силикон се употребява за уплътняване на фуги между фаянсови плочки и санитарно оборудване. Меката му формула го прави идеален за дозиране и нанасяне. Силиконът захваща отлично към керамика, стъкло, емайл, плочки и полиакрил, например.

Свързано:

Да изградим заедно банята мечта