Тиквени "пържени" филийки на фурна

Последна редакция на 05/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 1 144 пъти

Източник

Представяме ви един необичаен начин за приготвяне на здравословни пържени филийки, които събират в себе си вкуса на есента!

Какво ще ви е необходимо:

  • 6 дебели парчета хляб по избор
  • 3 яйца
  • 150 гр. печена тиква, пасирана на пюре със 100 мл. прясно мляко
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. канела, щипка индийско орехче, 2 пакетчета ванилова есенция (или 1/2 ампула)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе плоска тава, застлана с леко намазнена хартия за печене.
  2. В широка купа смесете абсолютно всички съставки посредством електрически миксер.
  3. Потапяйте в сместа по 2 парчета хляб наведнъж, като ги обръщате и притискате леко. Прехвърлете ги върху застланата тава и продължете, докато напоите всички филийки хляб. Ако има остатъци от сместа, излейте я върху подредените вече филийки.
  4. Печете за 30-35 минути - до златист цвят.
  5. Сервирайте с допълнително мед, шоколад или сладко по избор. Изключително вкусна е идеята да ги поднесете с традиционен рачел!

Виж още: 6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки

Свързано:

Ароматите на есента влизат у дома с 4 лесни, но вълшебно вкусни рецепти

Мнозина са хората, които обичат да похапват вкусни, мекички филийки, към които е предвиден изключително вкусен пастет или каквато друга разядка е предложило въображението. Не е добре да се прекалява със сухата храна, тип сандвичи, но от време на време, а и ако към тях е добавена салата от свежи зеленчуци, е напъно позволено, дори препоръчително да се поглезим. В българската кухня са добре познати пържените филийки, но колкото и да са ни любими, е препоръчително точно тях да консумираме възможно най-рядко. Добрата новина е, че те си имат достойна вкусна алтернатива и пример за такава ви показваме чрез представения тук колаж от две изображения. На него виждаме бяла кръгла чиния, в която апетита ни събуждат две филии хляб, намазани със смес от яйца, пасирана печена тиква и прясно мляко. Към всичко това може да се добави мед или кленов сироп, като е хубаво, ако ще използвате мед, той да се сложи суров върху опечените вече филийки, тъй като термичната обработка заличава полезните му свойства. Да ни е сладко!