Какви са плюсовете и минусите на различните материи?

Последна редакция на 19/05/2024 от Василена Панова
Източник | Видяно 683 пъти

Ако искате да извлечете максимума от покупката, е добре да сте наясно с предимствата и недостатъците на различните видове материи.

Едни от най-разпространените са тези от изкуствена материя. Акрилът и полипропиленът са едни от най-честите съставки на един килим. 

  • Предимствата са, че са добър изолатор, устойчиви са и лесно се почистват. Акрилът е мек на допир, докато полипропиленът се нуждае от допълнителна обработка, за да е приятен на допир. 
  • Килимите от тези влакна абсорбират много малко влага или никаква, което ги прави лоши регулатори на климата в помещенията. Не трябва да забравяте и лошата слава, която имат изкуствените материи и вредните субстанции, които могат да изпускат във въздуха. 

Друг вариант, който можете да изберете, са естествените материи. Вълната е известна със своите качества. 

  • Вълнените килими са добър изолатор в студено време, а през топлите месеци задържат прохлада. Влакното не се деформира, приятно е на допир и трудно се цапа. За разлика от изкуствените материи, вълната е много добър регулатор на климата у дома. 
  • Разбира се, вълната има своите недостатъци. Цената й е доста по-висока от тази на изкуствените материи, което автоматично би я изключило от избора ви, ако разполагате с ограничен бюджет. Други неудобства са, че може килимът да пуска мъх и ще трябва да го защитавате от молци.

Ако сте решили, че е време за покупка на килим, вече имате основните насоки, по които да се водите в избора си. Времето, което ще отделите да проучвате и разглеждате, ще ви се отплати напълно, когато намерите идеалния килим. А ако се нуждаете от помощ, може да се обърнете към специалисти в областта, регистрирани в MaistorPlus. Имате възможността по всяко време да направите напълно безплатна заявка за проект. В резултат ще получите конкурентни оферти от няколко изпълнители, които да сравните и да се спрете на най-подходящата за вас.
 

Свързано:

Идеи за мебели Как да изберем най-подходящия килим