Превантивни мерки за дървени настилки

Последна редакция на 01/05/2024 от Климентина Величкова
Източник | Видяно 1 304 пъти

Много драскотини се получават при преместване на мебели. Последните никога не трябва да се бутат или влачат по пода, а да се повдигнат и преместят. Дори неподвижните мебели могат леко да се изместят под тежестта на поставените върху тях предмети. Затова се препоръчва под крачетата на мебелите да се поставят предпазни подложки.

Дървената настилка може да избледнее при директно излагане на слънчева светлина за по-дълго време. Този проблем се намалява с поставянето на щори, пердета и сенници на прозорците.

Свързано:

Как да поддържате дървените си настилки

На снимката, която виждаме тук, е представена част от голяма спалня, като акцентът пада върху избраната за нея настилка. Както забелязваме, това е естествен паркет, от светло дърво. Дали ще е светъл или тъмен, каквито и интериорни моди да идват на власт, естественият паркет си остава предпочитан избор, когато целта е в дадена стая, била тя дневна или спалня, да се внесе атмосфера на топлота и уют. Паркетът е добре дошъл в повечето интериорни стилове, сред които традиционен, селски, рустик, виндидж, скандинавски, като само начина му на обработка е различен. Тук например собствениците са предпочели да го лакират до лек матов блясък. Разбира се, настилката от естествен паркет, не е единственото, което тази традиционна спалня има да ни покаже. Част от нея е и голямо легло, чиято подматрачна рамка е тапицирана в мек, тъмно кафяв плат. Матракът е застлан с голямо, меко бяло покривало, върху което, в десния край, небрежно е подхвърлено топло одеяло в тъмно лилав цвят. В горната част на леглото компания си правят няколко бели възглавници, а сред тях една тъмнолилава възглавница разваля бялото им господство. Пред леглото, в долния ляв край, откриваме още една възглавница, която от едната страна е светло сива, с бледа кафява апликация, а от другата страна е кафява. Над леглото има прозорец с тъмна дървета щора. От лявата страна зад плътна бяла завеса и бяла завеса на оранжеви, сиви и розови цветя, е скрит по-голям прозорец, а пред него е поставен дървен стол с бяла облегалка.