Как да поддържате дървените си настилки

Публикувано на 30/05/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 6 894 пъти

Правилното поддържане на дървените настилки запазва добрия им външен вид и удължава живота им. Начините на поддържане на дървените настилки, паркет или дюшеме, са сходни, но все пак донякъде зависят от покритието, възрастта и общото състояние на пода. Дори съвсем нова дървена настилка се нуждае от редовно почистване и поддръжка. Някои от тези процеси са трудоемки и изискват специални умения. Тук на помощ идват професионалистите. Ние ще ви запознаем с основните начини за поддръжка на подовите дървените настилки.


Седмично почистване

Независимо от покритието на вашата дървена настилка, тя трябва редовно да се почиства, за да се предотвратят по-големи повреди и поражения. Препоръчва се всяка седмица почистване с прахосмукачка или избърсване на пода с парцал. При повече замърсяване почиственето се извършва по-често. Когато се разлее някаква течност на пода, тя трябва възможно най-бързо да се попие, тъй като влагата може да повреди едновременно покритието и дървото и да останат петна.

Вижте още: На какво да обърна внимание при избора на паркет


Превантивни мерки за дървени настилки

Много драскотини се получават при преместване на мебели. Последните никога не трябва да се бутат или влачат по пода, а да се повдигнат и преместят. Дори неподвижните мебели могат леко да се изместят под тежестта на поставените върху тях предмети. Затова се препоръчва под крачетата на мебелите да се поставят предпазни подложки.

Дървената настилка може да избледнее при директно излагане на слънчева светлина за по-дълго време. Този проблем се намалява с поставянето на щори, пердета и сенници на прозорците.


Восъчно покритие

Повечето нови дървени подови настилки са с полиуретаново покритие, в миналото обаче са запечатвали дървените настилки с восък. Ако имате по-стара, запечатана с восък настилка, трябва да знаете, че тя е по-малко устойчива на влага и не бива да се бърше дори с влажен парцал. Полиуретановото покритие позвалява почистване с влажен парцал или накрайник на моп.

Вижте още: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време


Циклене на дървени настилки

Направете следния лесен тест: капнете капка вода на пода, ако се попие моментално, то значи покритието на дървената настилка е за подмяна. Тази подмяна налага отстраняване на цялото старо покритие, чрез процесите циклене и шлайфане, които се извършват с различни видове шкурки. След това подът е готов за полагане на лакове, масла и други покрития, които осигуряват трайна защита на вашата дървена настилка. Описаните процеси са трудни и свързани с деликантна работа. Възможно е да се направят поне частично от самия собственик, но най-добре е да се доверите на професионалисти.


Потърсете специалист

Ако имате нужда от почистване, освежаване или цялостна подмяна на дървена подова настилка, потърсете необходимия професионалист на нашия сайт MaistorPlus. Направете безплатна заявка, сравнете получените оферти и изберете най-добрия изпълнител за вашите нужди след като разгледате профила му и оставените оценки за извършената от него работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта