Какво може би не знаете за паркета?

Последна редакция на 21/05/2024 от Климентина Величкова

  • За най-скъп и изискан паркет в света се смята този от карелска бреза. Количеството на този материал е ограничено, тъй като дървото расте само в определени зони–в Руска Карелия, Финландия и Беларус и не образува големи гори.  Прави се трудно, тъй като брезата е криво, неголямо дърво. Цветът е светъл, а поради характерното удебеляване са ствола на дървото, при обработка се получава уникална шарена текстура.
  • Най-влагоустойчивият паркет е от тик. Той може да се поставя дори в банята. Дървото съдържа естествени смоли, които отблъскват влагата. Освен това са с приятна миризма, която най-силно се усеща при обработка на тика. Друга изключително влагоустойчива дървесина е от мербо, наричано и "желязно дърво". От дърветата растящи и у нас, най-влагоустойчив е материалът от лиственица и бор, но трябва да се знае, че изработеният от него паркет, е доста мек.
  • Най-разпространен в България е дъбовият паркет, който предлага добър баланс между цена и качество, освен това съществуват дългогодишни традиции в изработката, поставянето и поддържането му. Дъбът притежава отлична здравина, а също устойчивост на гниене и деформации. Паркетът от това дърво е с приятен цвят и красива текстура и се поддържа сравнително лесно.

Не се колебайте да се консултирате със специалист, ако все още не сте сигурен на какъв вид паркет да се спрете. Пуснете заявка в MaistorPlus и разгледайте съветите и офертите, които ще получите от изпълнителите. И пристъпете към действие, когато намерите най-доброто предложение. 

Свързано:

На какво да обърна внимание при избора на паркет