Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци

Публикувано на 15/09/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 6 964 пъти

Един от начините да постигнете енергийна ефективност в дома си е посредством използването на подходящи за целта прозорци. Начинът, по който сте решили остъкляването, предопределя колко светлина и топлина ще поканите вкъщи, какви ще бъдат вентилацията и въздушната циркулация. В следващите редове ще ви дадем няколко важни насоки, с които се надяваме да улесним избора ви на енергийно ефективни прозорци. При необходимост от допълнителен, професионален съвет, пуснете безплатно запитване към специалистите по дограма и остъкляване, регистрирани в MaistorPlus.


Как да подобрим енергийната ефективност на съществуващи прозорци

Можете да подобрите енергийната ефективност на съществуващо вече остъкляване, ако на този етап не ви устройва вариантът да инвестирате в ново. За целта решението е да използвате така наречените “storm windows”, които се добавят от външната или вътрешната страна на старите прозорци и така се поддържа по-висока температура. Допринасят през зимата топлият въздух да се задържа в дома ви, а през лятото - да остава отвън. Допълнителен комфорт ще постигнете и при добро уплътняване, използване на силикон.

Вижте още: Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно


Как да подобрим енергийната ефективност с нови прозорци

В случаите, когато старите ви прозорци са твърде похабени и ремонтирането им би предизвикало сериозни разходи, за постигането на енергийна ефективност е по-рентабилно да заложите на ново остъкляване. Инвестицията ви ще се възвърне от намалени сметки за отопление и охлаждане, а понякога дори и за осветление. Какво е добре да съобразите:


С какво изложение да са прозорците?

Съществуват критерии, на които прозорците трябва да отговарят, за да е налице енергийна ефективност. За повече подробности е препоръчително да се обърнете към специалисти. Още нещо, на което е важно да се обърне внимание, е какво изложение е подходящо спрямо климатичните и атмосферни условия, както и типа сграда, в която живеете. Това се отнася с особена сила за пасивните къщи, които в голяма степен разчитат на соларна енергия.

  • На места, където е необходимо да се обърне повече внимание на отопляването през студените сезони, е добре по-голямата част от прозорците в дома да бъдат с южно изложение. По този начин през зимата ще могат да събират енергия от слънцето, когато то е ниско на хоризонта. За предпазване от прекомерно нахлуване на горещина през лятото, когато позицията на слънцето е високо, могат да се използват навеси и други сенници.

  • За да имат добра енергийна ефективност, прозорците с южно изложение трябва да бъдат с коефициент на слънчева светлина по-висок от 0.6, за максимално привличане на топлина през зимата. Препоръчително е U-факторът им да е 0.35, или по-малко, с цел намаляване на нежеланата топлинна проводимост.  Същевременно визуалната пропускливост следва да бъде висока и така да влиза достатъчно светлина в съответните помещения.

  • Прозорци с източно, западно и северно изложение е добре да бъдат по-малки, като все пак размерът им да е достатъчен, за да влиза необходимата дневна светлина. Топлината и светлината, влизащи от изток и запад, са трудни за контролиране, особено когато слънцето е ниско в небето. Поради тази причина е хубаво остъкляването от тази страна да е с нисък коефициент на слънчева светлина или да се използва допълнително затъмняване.

  • Северно ориентираните прозорци събират малко слънчева светлина, затова те се използват само заради светлината, която привличат. Ако, обаче, се търси охлаждащ ефект, северното остъкляване доминира, а при южното изложение се използват повече сенници и други затъмняващи ефекти.  

  • Нискоемисионните стъклопакети подпомагат регулирането на слънчева светлина на места с по-горещ климат.


Отваряемост на прозорците

Енергийната ефективност на прозорците се обуславя от всички техни компоненти. Дограмата контролира циркулирането на студения и топъл въздух, с което се подобрява цялостно комфортът на живеене. Все по-голямо разнообразие се наблюдава при начина на изработка на стъклопакетите, в зависимост от изложението на прозорците, атмосферните условия, начина, по който е проектиран домът. Важен елемент е и отваряемостта на прозорците, като основно изборът е между следните:

  • Тента.Пантите са в горната част, а прозорецът се отваря напред и навън. Тъй като затварянето се осъществява с натискане срещу касата, като цяло загубата на въздух при този тип е по-малка в сравнение с плъзгащите прозорци.

  • Хопър.Пантите са в долната част на касата и отварянето е навътре. Подобно на тентата и тук загубата на въздух е по-малка.

  • Единично и двойно плъзгащи се.При двойните има две релси, по които и двете крила се плъзгат хоризонтално, при единичните релсата е само една и имаме отваряемост само отляво или отдясно. Загубата на въздух при тях е по-голяма.

  • Фиксирани.Стационарни прозорци, без отваряемост. Монтирани изрядно, предлагат отлична изолация, но не са препоръчителни за помещения, които трябва да бъдат проветрявани.

  • Единично или двойно повдигащи се.Тук отново имаме плъзгане, но този път във вертикална посока, нагоре. При двойните, две крила се повдигат, а при единичните - само едното. Губи се повече въздух, подобно на плъзгащите се прозорци.

  • Странично отваряне. Подобно на тента и хопър, с разликата, че пантите са разположени странично. Отварят се срещу касата,заради което и загубата на въздух е по-малка.


Доверете монтирането на прозорците си на специалист

Следването на гореизброените насоки несъмнено ще даде добри резултати. А за да бъдете напълно уверени в ефективността на остъкляването за дома си и високата степен на енергийна ефективност, най-добре е да се доверите на професионалисти в областта. В MaistorPlus ще откриете множество доказани специалисти, които ще ви помогнат да направите най-удачния избор. След като попълните безплатна заявка, до 24 часа ще получите конкурентни оферти, ще можете да сравните цени и отзиви от клиенти и да наемете на работа майстора, който покрива вашите изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта