Мебели от палети: Как да изберем подходящ материал за своите проекти

Публикувано на 15/05/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/07/2016 | Видяно 17 691 пъти

Един от най-често срещаните въпроси при планирането на проекти с рециклирани материали, е откъде да намерим палети. В България има различни начини да се снабдите с тях:

  • Големи складове - това могат да бъдат складове на фирми, големи вериги магазини. Бихте могли да проверите за палети там и да се опитате да договорите добра цена.

  • Пристанища, спедиторски фирми - пристанището и по-точно товаро-разтоварното депо е още една алтернатива за намиране на палети. Ако живеете в морски град, опитайте късмета си там. Също и халета, складове на спедиторски фирми.

  • Дървени борси - проучете има ли такива близо до вашето населено място. Предполага се, че и цената на палети, взети оттам, ще е по-изгодна.

  • Интернет - никога не пренебрегвайте интернет, каквато и стока да търсите. Разгледайте мнения и препоръки в различните форуми, вижте също сайтове за безплатни обяви. Ще откриете продавачи, а самите вие също можете да пуснете запитване за палети.

Вижте още: Креативни идеи за палети в градината и на терасата


Мебели от палети: Как да изберем подходящ материал за своите проекти

Палетите намират все по-широко приложение в дома и градината на различните домакинства. Привлекателни са с това, че провокират креативността и се отразяват по-леко на бюджета в сравнение с по-масивния дървен материал. Когато са обработени по подходящ начин, имат достатъчно голяма издържливост. В тази статия ще видим откъде можем да намерим палети за нашите мебели, какво е добре да знаем и как да изберем качествените. В помощ на вашите идеи винаги можете да заявите безплатно проект за мебели по поръчка и да сравните оферти от поне 3-ма изпълнители. Ако пък сте решили да се заемете сами с предизвикателството, присъединете се към групата Идеи и мебели от палети. В нея ще откриете ценни практични съвети, идеи и вдъхновение по темата.


За какво да внимаваме като избираме палети

Когато сме решили да си направим мебели от палети, е важно да бъдем внимателни в избора си на материал. Взискателността към качеството и произхода е напълно оправдана и препоръчителна. Ето какво е добре да се вземе под внимание:

  • Избягвайте палети от складове на хранителни магазини. Палетите там са били в близост до храна, съответно е по-голям рискът нещо върху тях да е било разливано. Това е предпоставка за развиване на бактерии.
  • Огледайте добре палетите за мазни петна, плесен, проверете за странни, неприятни миризми.

  • Не е добра идея да се спирате на палети, които дълго време са били изложени на дъжд. Опасността вече да са изгнили, макар и това да е умело прикрито в момента на оглед, е съвсем реална.

  • Вижте как са сглобени палетите. Ако част от проекта ви е да ги разглобите, за да използвате дъските им, това би следвало да се случи без твърде много да си усложнявате живота.

  • Огледайте хубаво цялостното състояние на рециклирания дървен материал. Ясно е, че част от него може да се окаже неизползваем, въпросът е да не преобладават загнили, изкривени дъски.

  • Проверете дали има печат върху палетите, който да гарантира тяхната безопасност. В случай че са обработвани със силни химикали, едва ли бихте искали да ги внесете в дома си и да подложите на тях себе си, децата, домашните любимци.


Няколко допълнителни съвета

След като вече сте взели палетите, е добре да имате основни насоки в работата си с тях. Ето няколко съвета за почистване, дезинфекциране, обработка:

  • Заздравяване - известно е, че дървото на палетите не е много устойчиво на външни атмосферни влияния като влага, дъжд, сняг. За по-голямо спокойствие на собствениците им е добре градинските мебели, направени от рециклирано дърво, през зимата да се прибират. В същото време потребители в интернет споделят процедура, с която успяват да заздравят палетите си. Обработват дървото с две ръце импрегнант, след което две ръце лак. След всяка ръка трябва хубаво да се изчака да изсъхне.

  • Шкурене - хора, вече работили с палети, съветват за по-грубата им обработка да се използва по-едра шкурка (40), а когато се премине вече към по-деликатната работа, шкурката да е по-фина (100, 120, 180).

  • Почистване и дезинфекциране - изберете препарат за почистване на дърво, като прочетете дали според упътването може да се използва за дървения материал на палетите. Направете си разтвор във вода в съотношение, показано в указанията на етикета. След като минете палета със сапунадата, изплакнете с чиста вода и го оставете добре да изсъхне.

А ето и няколко идеи за мебели от палети, които можете да си направите:

 


Детско креватче от палети

Можете да оставите дървото в естествения му цвят или да го промените по ваш избор. Що се отнася до леглото от палети, такова може да се измайстори и за възрастни. 

Вижте още: Как да си сглобите бързо легло от палети


Масичка от палети

Направената от палети масичка ще бъде приятно допълненение към дневната, терасата, градината ви. Подходяща е за поднасяне на кафе и сладки върху нея, за игра на карти, за решаване на кръстословици и какво ли още не.

Вижте още: 9 свежи идеи за маса от палети


Кучешка колибка от палети

Вашият четирикрак приятел заслужава да си има свой дом и един лесен, изгоден начин да му го осигурите, е като използвате палети. Ще ви се отблагодари с доволно размахана опашка.

Вижте още: Кучешка колибка от стари палети в 4 лесни стъпки

А вие чувствате ли се готови да експериментирате с мебели от палети за дома и градината си? Ако това е така и се нуждаете от допълнителна помощ в осъществяването на плановете си, можете да я получите отпрофесионалисти. Направете безплатна заявка, сравнете оферти от дърводелци във вашия район и изберете най-добрия според вашите очаквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта