5 продукта от бамбук за последователите на еко-живота

Публикувано на 01/04/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 10 936 пъти

В последно време все повече се обръща внимание на екологичния аспект на използваните материали. Бамбукът влезе в полезрението на производителите и клиентите и от традиционен за Азия, се превръща в мода за целия свят. Бамбукът, който всъщност не е дърво, а тревист вид, е едно от най-бързо растящите растения на земята, а кореновата система му позволява да се възстанови от само себе си след изсичане на стъблата. Тези свойства го правят ресурс, който се възобновява в пъти по-бързо от повечето дървесни видове. Според древните китайски мъдреци, бамбукът е едно от четирите благородни растения наред с хризантемата, сливата и орхидеята. Фън-шуй практиката и философията счита бамбука и предметите от бамбук за изключително благоприятни за човешката енергетика. Ще се спрем на няколко продукта от бамбук, които се препоръчват от специалистите по екологично обзавеждане на дома и градината.


Подови настилки от бамбук

Подовите настилки от бамбук са сходни по твърдост и устойчивост до тези от червен и бял дъб, а чрез новите методи на изработка се доближават до едни от най-здравите подове в света, изработени от жатоба (бразилска череша). Подовете от бамбук се деформират много по-малко от влагата в сравнение с тези от дървесина. Също така се отличават с красива естествена текстура и могат да се боядисват в различни цветове.

Вижте още: Естествени мебели от ратан за дневната


Бамбукови огради и алеи

Бамбукък е отличен материал за огради. Може лесно да се прикрепи към предишна ограда, като укрепване или само като декор, както и да се изгради нова такава. Бамбуковата ограда придава екзотичен и уютен изглед и се отличава със здравина. Интересно решение е да застелете алеите в градината си, или дори цялата веранда или заден двор, с бамбукови стъбла. Може да създадете дори азиатски кът за пиене на чай и кафе.


Бамбукова ламперия

Бамбуковата ламперия беше буквално непозната до преди няколко години. Сега обаче можете да облицовате стените си с този приятен и екологичен материал. Бамбукът носи усещане за простор и лекота, за разлика от традиционната дървена ламперия, която създава уют, но стои по-тежко и ангажиращо.


Кухненско обзавеждане от бамбук

Това също е сравнително ново приложение на бамбука, който е подходящ материал за кухненско обзавеждане, поради своята влагоустойчивост. От бамбук може да се изработи практически всичко в кухнята - шкафове, плотове, маси и столове.

Вижте още: Палети в кухненското обзавеждане


Бамбукови мебели

Още през 70-те години на ХХ век премина модна вълна за мебели от бамбукови стъбла. Сега обаче се предлагат изделия произведени с нови модерни технологии. Съвременните мебели от бамбук, освен с екзотичен изглед, се отличават с красота и здравина. Бамбуковите мебели са подходящи за всяко помещение на дома и не отстъпват по нищо на изработените от традиционна дървесина.

Ако предпочитате да обзаведете дома си с екологични материали, може да потърсите съвет от специалистите в нашия сайт MaistorPlus. Направете безплатна заявка и изберете най-подходящата за вас оферта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
ЛЕОН-АЛ
ВиК Услуги, София
93 извършени проекта