Детска стая за момче: Направете я впечатляваща!

Публикувано на 25/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 07/03/2019 | Видяно 30 140 пъти

Обзавеждането на детска стая за момче е едно от най-големите интериорни предизвикателства, защото тя трябва да бъде едновременно уютна, удобна и добре организирана. С въображение и креативност обаче почти всяко помещение може да се превърне в чудесен кът за малкия юнак. Всеки малчуган мечтае да бъде футболист, пират и какво ли още не, и именно тези негови фантазии могат да ви вдъхновят при избора на декорации. С напредването на възрастта му обаче тапетите, обсипани с планети, вече няма да бъдат приети радушно от него, затова разгледайте нашите идеи и изберете най-подходящата за вашето дете. А за да сте уверени, че сте направили правилния избор, се допитайте до професионален дизайнер, като направите безплатна заявка в MaistorPlus.


Големите пространства дават воля на въображението

В обзавеждането на детска стая за момче изключително важно място заемат уютът и добрата организация. Те са напълно постижими, дори когато разполагате с по-голямо помещение. Как да се възползвате от него:

  • Нека преобладаващите нюанси на пода и стените бъдат светлите, подходящи са тези в сивата гама. Една от стените може да е контрапункт с по-тъмен или ярък цвят. Тъй като големите стаи нямат ограничения откъм цветова гама, тук можете да експериментирате с наситени цветове и комбинации от такива, да пресъздадете приказна страна с фототапет на една от стените или да поставите дъска за рисуване на друга.
  • Просторното помещение ви позволява да използвате мебели с по-голяма вместимост, като гардероби и секции. Не можем да ви гарантираме, че те ще ви осигурят винаги безупречна подредба и липса на хаос, но пък са едно добро начало.  
  • Разнообразете стените с рафтове, залагащи на по-разчупен дизайн. Върху тях могат да се подредят най-употребяваните ученически пособия, както и любими играчки на детето.


Хитри идеи за малка детска стая

Ако разполагате с малко помещение, което трябва да пригодите в момчешка детска стая, многофункционалните мебели са подходящо решение за вас. На пазара днес можете да намерите модули за помещението на малкия човек, в които са включени едно или две легла, бюро, шкафове или рафтове за играчки. Те ви дават възможност да спестите много място, което означава повече пространство за игра на вашето дете. В същото време  стаята не е лишена от необходимите й елементи, каввито са бюрото или рафтът за книги например.

Виж още: Превърнете детските рисунки в модерно изкуство


Изберете функционални решения за детската стая

Другият вариант да оползотворите максимално пространството е скрит в малките детайли. Какво ще рече това:

  • Използвайте вътрешната страна на вратата, за за поставите закачалка на нея. Така намирате място за връхната дреха, която момчето ви носи в даден сезон, ако няма място за нея в гардероба.
  • Приберете играчките в кутии за съхранение. А за да научите хлапето си отново да ги поставя там след игра, превърнете подреждането в забавление за него, като например организирате състезание кой първи ще върне всичко на мястото му. 
  • Поставете стенни рафтове за книги и декорации, и, разбира се, чекмедже за дрехи под леглото.

Ето така ще имате място за всички вещи на своето дете, без да го лишавате от игрово пространство.


Създайте уютна детска стая за момче със съвременно звучене

Ако целта ви е постигането на съвременна атмосфера в стаята на сина ви, която да носи и уют, то тогава ви съветваме:

  • Изберете подходящо осветление, което да придаде топлота на цялостната интериорна картина;
  • Поставете едно или повече меки килимчета на пода. Пододящо е да са в неутрални бежови нюанси, ако помещението е с естествен дървен под, а стените са кафяви. 
  • Отделете ъгъл за създаването на креативна работилница за вашето дете.

Така постепенно от бялата празна и студена стая ще сътворите прекрасна страна на чудесата за вашия син. Позволете му да участва в избора на мебели и декорации и може би пък именно по този начин ще отключите и неговия творчески потенциал.

Вижте още: Как изглежда съвършената детска стая за момиче


Сбъднете детската мечта с тематична стая

Обзавеждайки стаята на вашия син, вие имате възможност да сбъднете всяка негова мечта! Добре е обаче да се съобразите с факта, че малко момчета в тийнейджърска възраст са склонни да делят една стая със Спайдърмен, затова ако искате да запазите интериора й непокътнат за дълго време, по-добре заложете на по-универсален дизайн. 

  • Подчинете личния кът на хлапето си на любимия му спорт или друго хоби, което го вдъхновява. Това ще бъде допълнителен стимул за него да бъде упорит в усвояването на знания и умения по темата, която го увлича.
  • Добър трик да вкарате футболни елементи в стаята, които лесно могат да се заменят с други след време, ако се окаже, че на мястото на футболната, се е настанила баскетболна страст например, е да сложите стикери върху мебелите вместо да рисувате по тях. 

Виж още: Цветна етажерка за детска стая


Какво трябва да знаете при обзавеждането на стая за тийнейджър?

Първото важно правило при обзавеждането на стая за тийнейджър е да забравите всичко, което ви казахме досега. Точно така, тийнейджърите изобщо не се впечатляват от изключително модерни двуетажни легла, стени, изобразяващи морското дъно, или пък таван, обсипан със звезди. Затова се сбогувайте категорично със супергероите и леглата във форма на автомобили, и запретнете ръкави, за да смените почти всичко в детската стая.

Препоръчваме ви да заложите на по-тъмни или неутрални тонове, мебели с по-изчистен дизайн, завеси, килим и завивки с максимално опростен вид. Ако това ви се струва скучен вариант, синьото все още е валиден избор, но само в някои свои нюанси, а колкото до обзавеждането–можете да го съобразите отново с вкуса на вашия син, като по този начин го стимулирате да развие своите хобита и интереси.


Сътворете детската стая по последна мода

Ако предпочитате да сътворите детска стая за момче по последна мода, правилният подход е да следите актуалните тенденции и да се опитате да използване поне основни фрагменти от тях. В случай че нямате време за подобни проучвания, то тогава вариантът за вас е да се доверите на препоръчани интериорни дизайнери, каквито бързо и лесно ще намерите в MaistorPlus. Необходимо е единствено да изпратите своя проект, напълно безплатно, и ще получите атрактивни оферти, които да сравните. За да се ориентирате още по-добре коя е оптималната сред тях, предварително можете да разгледате бизнес страниците на кандидатствалите изпълнители и да видите отзиви за работата им, споделени от клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта