Как да си направим масички за стена за всяка стая

Публикувано на 13/03/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 17/07/2016 | Видяно 12 168 пъти

Масичките за стена са изключително удобни, пестят пространство и улесняват бита ни с разнообразното си приложение. В зависимост от начина, по който са монтирани, могат да бъдат статични или прибиращи се към стената. Тук ще ви покажем как да си направите сами ъглова масичка. Такава може да се използва като барплот, работно бюро и каквото още се сетите.

Вижте още: 14 уникални дизайнерски маси


Как да си направим масички за стена за всяка стая

Мебелите в дома имат мисията да му придадат индивидуален облик и същевременно да осигурят удобство на неговите обитатели. Невинаги готовата продукция, предлагана в търговските обекти, отговаря на желанията ни. В такива случаи решението е да измайсторим нещо сами или да се спрем на мебели по поръчка. За варианта, при който се доверявате на собствената си сръчност, ви предлагаме кратък наръчник как да си направите масички за стена. Включили сме и някои идеи за приложението им в различни стаи вкъщи.


Необходими материали и инструменти

  • 2 бр. дървени плоскости. Големината им ще съобразите с тази на площта, където ще бъдат монтирани;
  • Скоби за плоскостите. Броят им зависи от размера на плоскостите. Например, за такива с 60 см. широчина х 180 см. дължина ще са ви достатъчни седем;
  • Винтове, с които да закрепите скобите за стената и за плоскостите;
  • Винтоверт;
  • Трион за дърво;
  • Нивелир;
  • Шлифовъчна машина;
  • Бормашина;
  • Полиуретан.


Отрежете двете плоскости

Използвайте дървения трион, за да отрежите плоскостите за масичката. От едната страна трябва да са скосени под ъгъл 45 градуса. Дължината им зависи от това каква част от стените, на които ще ги монтирате, искате да е заета с тях.


Полирайте отрязаните плоскоти

След като вече сте отрязали двете плоскости за масичката, трябва да ги полирате с помощта на шлифовъчната машина. Това се прави, за да се изгладят ръбовете, както и цялата повърхност. В противен случай, дори и след нанасянето на лак, материалът ще остане груб. А и едва ли искате разни тресчици да ви се забиват по пръстите.


Запечатайте с полиуретан

Когато дървените плоскости са вече обработени с шлифовъчната машина, трябва да се избършат добре. Следва нанасяне на един или по-добре, два слоя полиуретан - полимер, който в случая ще послужи, за да запечата материала. Ако имате желание да боядисате дървото, това трябва да стане преди нанасянето на полиуретана.


Монтирайте скобите за стената

Първо монтирайте скобите. Използвайте бормашината, за да пробиете отвори в стената и в дървените плоскости, като използвате съответните свредла за различните повърхности. С помощта на винтовете и винтоверта закрепете скобите за стената и за плоскостите. Последните трябва да се срещнат на ъгъла там, където са отрязани под 45 градуса. Колкото по-здрави скоби изберете, толкова по-голяма тежест ще могат да издържат те. Направете предварителна проверка с нивелир, за да сте сигурни, че масичката ви ще бъде идеално хоризонтирана.


Готови сте!

Ъгловата ви масичка за стена е готова. Само още един малък жокер. Можете да я монтирате близо до контакт, за да се възползвате от предимствата на електичеството. Има възможност да се поставят върху масичката специални отвори за кабели, така че последните да се пречат върху плоскостта отгоре.

Вижте още: Как да скрием вечно пречещите кабели


Масичка за стена в кухнята

Масичка за стена в кухнята. Закрепете масичка за стена в кухнята и така ще разполагате едновременно с барплот, маса за хранене, помощна площ, където да режете продукти, когато готвите. В сутрешните и следобедните часове на нея можете да си пиете кафето или чая.


Масичка за стена в спалнята

Масичката за стена в спалнята е чудесна алтернатива, ако не сте привърженици на нощните шкафчета. Върху нея може да стои любимата ви книга, нощната лампа, дискретна картина, цветя. Изборът е ваш.

Вижте още: 3 идеи за нощно шкафче в спалнята


Масичка за стена в детската стая

Когато в детската стая няма достатъчно място за голямо, масивно дърво, където да се пишат домашни, можете да използвате варианта с масичка за стена. Ще спести място и е достатъчно широка и удобна, за да могат да се твори върху нея, включително и чрез лаптоп.

Вероятно вече сте се убедили в предимствата и мултифункционалността на масичките за стена. Ако монтирането им ви се струва прекалено сложно, можете да се допитате до специалистите в MaistorPlus, които изработват мебели по поръчка. Направете безплатна заявка, разгледайте получените оферти и започнете работа с изпълнителя, който отговаря максимално на вашите критерии.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта