7 страхотни идеи за дома и градината от стари кепенци

Публикувано на 09/03/2016 от Ани Атанасова | Последна редакция на 02/04/2019 | Видяно 6 184 пъти

Ако сте се разхождали из Италия или Испания, без съмнение са ви направили впечатление боядисаните в зелено капаци по прозорците, които, заедно с разцъфналите цветя, придават специфичния чар на сградите в този регион. Пътешествието, което ще предприемем тук обаче ще бъде в рамките на дома и оригиналните идеи в обзавеждането, които могат да се приложат с помощта на старите кепенци. Избрахме за вас 7 идеи, с които "направи си сам" ентусиастите могат да се заемат още днес. В случай че ви липства уереност, че ще се справите или нямате достатъчно време, винаги можете да разчитате на регистрираните в нашия сайт професионалисти, които да изработят мебели по ваш вкус.  


Стилна масичка за кафе

Старите ви кепенци лесно могат да се превърнат в чаровна масичка, върху която да поднасяте кафе за гостите си в хола или гадината. Всичко, което трябва да направите, е да измислите дизайн, който ви харесва, съчетава се добре с интериора ви и да действате.

  • Както и сами се досещате, капакът ще служи за плот на новата ви мебел;
  • Сложете подходящи крачета, като съобразите височината им така, че да ви е удобна в последствие;
  • Накрая боядисайте в свеж нюанс или оставете натурално, в зависимост от предпочитанията ви. 
  • Можете да добавите стъклена основа и сте завършили проекта си.

Вижте също: Градинска стойка за цветя от стар полилей


Декоративна стена от кепенци

Ако ви привлича идеята да изградите декоративната стена от кепенци у дома, това ще ви отнеме малко повече време и усилия. Крайният резултат обаче със сигурност ще си заслужава. 

  • На първо време е необходимо да си набавите нужните материали. Не бързайте да сваляте капаците от своите прозорци и тези на съседите си. Вместо това по-добра идея е да разгледате в сайтове, които предлагат подобни вещи на старо.
  • Според това дали търсеният от вас ефект е по-изчистена визия или повече колорит, изберете светли кепенци в близък нюанс или такива, поделящи си повече от багрите на дъгата. 


Направи си сам лампа от кепенци

Изключително лесна за направа, нежна и стилна лампа от стари кепенци може да украси дома ви. Достатъчно е да изпълните няколко стъпки, като импровизирате според въображението си:

  • Сглобите кепенците един за друг, като не забравяте да оставите отвор към контакта, в случай че придвижват това да е електрическо осветително тяло. Поставете върху нощното шкафче в спалнята си и се радвайте на истинско бижу в интериора. 
  • Ако не искате да намесвате тока, бихте могли да поставите и свещ вътре, за по-нежна светлина и по-специални случаи, изпълнени с романтика. 
  • Вариант е също да монтирате дръжка, която да прави лампата лесно преносима и от малките герои. 


Малка декоративна масичка от кепенци

Подобна масичка от кепенци се прави по същия начин, както и лампата. Хубавото при нея е, че не отнема много време, не заема място, но пък изглежда изключително добре. Приложението ѝ в обзавеждането е разнообразно и практично:

  • Поставена в антрето, може да послужи като място, върху което поставяте малки вазички с цветя или държите панерче за ключовете си;
  • В спалнята би играла отлична роля на нощно шкафче, където удобно достигате любимия си роман или нощната си лампа;
  • Дневната ви също с радост ще я приюти в комбинация със свежо и зелено стайно цвете; 
  • Бихте могли да я спретнете в модерен вариант или да я поставите в градината с по-старовремско излъчване.

Вижте още: Как да си направим сами красива настолна лампа


Вертикална градина от стари кепенци

Ако винаги сте искали да се възползвате от вертикалното пространство, когато аранжирате градината си, то тогава тази идея е именно за вас. Малките ви растения ще са подредени като в картина.

  • Централна роля в подобен проект отново ще заемат старите ви кепенци. Използвайте естествените отвори, които се получават от съставляващите ги хоризонтални летви, за да подредите малки саксийки с в тях.
  • В зависимост от това дали импровизирания ви градински кът ще има достъп до пряка слънчева светлина, подберете цветя, предпочитащи повече светлина или сянка.
  • Не пропускайте регулярно да почиствате произведението си от прахта, за да запазите и естествената си зелена декорация здрава и свежа за по-дълго време. 


Декоративна пощенска кутия от кепенци

Мултифункционалното приложение на кепенците стига дотам, че е напълно възможно да ги превърнете в кокетна пощенска кутия. В дигиталната ера, когато писмата пристигат предимно по електронен път, може би все пак имате приятели, които да ви радват и с обикновени пощенски картички. Би било добре да посрещате посланията им в специално изработения си кът за кореспонденция. За да му придадете по-закачлив характер, можете да го боядисате в няколко любими цвята. В горната част добавете стилна табелка с имената на членовете от семейството си и това може да бъде официалната поща на къщата ви. Друг вариант е да я използвате за вътрешни кореспондентски нужди, като поставяне на бележки за напомняне например. 


Градинска маса от кепенци

Ако винаги сте искали да се събирате в градината през летните дни, то тогава със сигурност се нуждаете от подходяща градинска маса. На помощ отново идват добрите стари кепенци. Можете да ги обработите и боядисате според предпочитанията си, така че да се впишат максимално хармонично в цялостната екстериорна обстановка. 

В случай че някое от предложенията ни ви се е харесало, но не знаете как да пристъпите към действие, не се притеснявайте, а се доверете на препоръчани майстори, специализирани в направата на мебели. Ще ги откриете бързо и лесно в MaistorPlus, като за целта е необходимо да пуснете безплатна заявка. В резултат на нея ще получите различни оферти от изпълнители близо до вас, а след като ги сравните, пред вас остава изборът да се спрете на най-подходящия кандидат.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта