Градинска стойка за цветя от стар полилей

Публикувано на 08/10/2014 от Адриана | Последна редакция на 07/09/2016 | Видяно 12 961 пъти

Осигурете си полилей с извити нагоре рамена. Премахнете абажурите, фасунките и всички кабели от полилея с помощта на електрическите клещи. Ако идеята ви допада, но не сте успяли да намерите такъв вкъщи или в дома на родителите си, потърсете в сайтовете за онлайн пазаруване. Ще попаднете на обяви на хора, които продават стари полилеи на съвсем прилични цени.


Градинска стойка за цветя от стар полилей

Помните ли красивите полилеи с нежни извивки и стъклени абажури, които до преди 20-30 години висяха от високия таван на почти всеки хол? А може би във вашето жилище имате такъв?

Ако е дошъл моментът да промените интериора си и да му придадете по-модерен стил, но не искате да изхвърляте на боклука стария полилей, който някога е бил скъп и изящен, значи днешното предизвикателство е точно за вас. Ще ви покажем как да го преобразите и да си направите от него оригинална висяща градинска стойка за цветя. Нека видим какви материали и инструменти ще ви бъдат необходими, а след това - да се захващаме на работа.

Необходими материали

  • Стар полилей
  • Пластмасови или теракотени саксии
  • Боя или спрей за боядисване
  • Силно водоустойчиво лепило
  • Почва
  • Цветя и растения
  • S-образна кука
  • Маджун (по избор)

Необходими инструменти

  • Електротехнически клещи
  • Градинарска лопатка


Стъпка 2

Върху стойките на абажурите залепете чинийките за саксиите. Използвайте силно лепило и маджун. Маджунът в случая спомага за по-доброто слепване на двете повърхности и повдига малко саксията.


Стъпка 3

По същия начин прилепете саксиите към чинийките и хубаво притиснете. Оставете лепилото да изсъхне за 1-2 часа, преди да пристъпите към боядисване, и изчакайте поне няколко дни, преди да засадите растенията в тях.


Стъпка 4

За по-лесно боядисване, поставете полилея на кука и го закачете навън, на клон от нисък храст. За по-добро покритие на боята, препоръчваме да използвате спрей. Четка и боя също ще свършат работа, но ще изискват малко повече търпение и време, за да достигнете до всички детайли. Друг вариант е да сложите полилея върху равна повърхност, да боядисате първо едната му страна, а след като изсъхне, да го обърнете и боядисате от другата. Не забравяйте да предпазите очите си, ако използвате спрей, както и да носите маска, ако боядисвате на място с лоша вентилация или ако времето е ветровито.


Стъпка 5

Изберете открито и проветливо място и окачете полилея на S-образната кука. Оставете боята да изсъхне хубаво за 1-2 дни. Възможно е след това да забележите малки несъвършенства от боята или лепилото, но както се казва “недостатъците също имат своя чар”. Не се фокусирайте върху тях. Ако желаете, за завършек можете да придадете блясък на висящата стойка , като лакирате повърхността й.


Стъпка 6

След като боята е изсъхнала и лепилото е стегнало хубаво, засадете вашите любими цветя в саксиите. Можете да закачите стойката на балкона, в градината или на друго подходящо, според вас, място и да се любувате на цветното настроение, което ви носят.

Вижте още: Ефектна декорация с цветя в 3 стъпки

Докато търсите вдъхновение и идеи за вашия дом или градина, не забравяйте, че MaistorPlus ще бъде до вас за всеки ваш интериорен или ектериорен проект. Платформата ви предоставя бърз и лесен достъп до услугите на над 3 000 строителни професионалисти, които работят на територията на цяла България. Намерете най-подходящия за вашия ремонт, като направите безплатно запитване в сайта и сравните офертите и репутацията на специалистите.

Направи заявка

 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта