Каква рамка е подходяща за вашето легло

Публикувано на 17/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 12/10/2018 | Видяно 12 649 пъти

Време е да обзаведете спалнята си или да смените старото легло с ново - по-голямо или по-модерно, по-удобно или по-функционално? Дотук добре, но първо трябва да вземете решение каква да бъде неговата рамка. И макар това да изглежда незначителна подробност при обзавеждането на вашата спалня, рамката играе голяма роля както за удобството ви, докато спите, така и за начина, по който ще изглежда спалнята ви. В тази статия ще ви дадем няколко предложения с различни модели за рамката на спалното легло. Вероятно лесно ще разпознаете своя сред тях, затова не се колебайте да се свържете с опитните мебелисти, регистрирани в нашия сайт.   


Размер на рамката за легло

Първият и най-важен фактор, на който трябва да обърнете внимание при избора на рамка, е каква бихте желали да бъде големината на вашето легло. Ще се учудите колко много са хората, които правят грешки при определяне на размерите на леглото и колко неудобства им създава това в краен случай. Когато избирате размерите на леглото, съобразете се с големината на стаята, матрака и потребностите си.


Какъв модел рамка за легло да изберем?

Рамката на леглото трябва да се впише в дизайна, който сте избрали за цялото помещение. Ако това не се случи, тя няма да изглежда на място, а спалнята ви ще загуби очарованието си. Затова съобразете предпочитания от вас интериорен стил с модела и материала, от който е изработена рамката на леглото. Ако харесвате модерните визии, можете да импровизирате с цветовете на рамката или да изберете легло с платформа. В случай че сте почитатели на рустик стила, вероятно рамката на леглото ви ще бъде метална или в естествен дървесен цвят. За да улесним избора ви, в следващите редове сме ви подготвили нагледни примери с различни модели рамки за легло.

Вижте още: Спечелете допълнително място за съхранение под стълбите


Регулируема рамка за легло

Спалнята е помещението у дома, където можем да се насладим на своите мигове на спокойствие. Атмосферата в нея следва да е такава, че с лекота да обира следите от натрупаната през деня умора. Съществена роля в тази мисия без съмнение е отредена на леглото и рамката, на която сме се спрели за него. Представете си се след тежък и натоварен ден, когато вече е дошъл часът на заслужената ви почивка, как се запътвате към меките завивки с любимата си книга в ръка. Започвате да намествате възглавниците зад гърба си, за да постигнете оптимална позиция на тялото си спрямо врата, гърба и кръста. Цялото това упражнение значително се улеснява, ако имате регулираща се рамка за легло. Тя ви дава възможност да я нагласите по начин, който ви носи максимално удобство.   


Двуетажна рамка за легло

Двуетажната рамка е особено подходяща, ако имате две или повече деца и искате да им спечелите допълнително място за игри, като повдигнете леглата едно над друго. Тя може да бъде изработена от различни материали, като най-често срещаните са дърво и материал. В зависимост от цялостната интериорна картина на стаята, за която сте предвидили подобна мебел, можете да изберете както материята, така и цвета. Заложете на натуралните дървесни нотки, когато желаете да внушите повече топлота и уют. Модернистичното и съвременно излъчване, от своя страна, ще се погодят добре с изчистените линии. Помнете, че за безопасността на малките човечета, а и за ваша собствена, е препоръчително рамката да е конструирана ергономично, със заоблени ръбове.   

Разбира се, леглата на два етажа не са запазена марка само за детската стая. Съществуват и модифицирани модели на стандартна рамка за легло с вградено работно бюро отдолу. Те са удачни за по-малки жилища, в които пространството е ограничено. 

Вижте още: Мултифункционални мебели за малко жилище


Метална рамка за легло

Търсите ли елегантност и стил в спалнята си, то тогава металната рамка за легло е решението, което ви трябва. Предимствата при нея се изразяват в това, че е приложима за почти всеки интериорен стил. Когато е изработена с правилна геометрична форма и неутрални цветове, безпроблемно ще допълни помещение, решено в модерен или минималистичен дух. Обогатена с орнаментики и закачливи извивки пък ви отвежда в света на винтидж, рустик, а защо не и пищната класика. Характерно за рамките за легло, направени от метал е, че могат да внесат и известна хладина. В случай че предпочитате да я смекчите, винаги можете да боядисате в приятен за вас нюанс, който се вписва в общата цветова гама.  


Кожена рамка за легло

А може би търсите вариант за спалнята си, който успешно съчетава изискаността на луксозната обстановка с топлата сигурност на уюта? В такъв случай ви съветваме да обмислите варианта за кожена рамка за легло. Изберете я в традиционен черен цвят, ако обзавеждането ви е подчинено на модерния стил. Бялата противоположност пък може да се окаже чудесен щрих към нежния скандинавски интериор. Топлите кафяви тонове биха създали вълнуваща еклектика между рустик и съвремие. Инвестицията в рамка за легло от кожа действително е по-висока, но ще се радвате, че сте я направили, когато видите финалния интериорен резултат с нейно участие.


Дървена рамка за легло

Стане ли дума за рамки за легло, няма как да подминем тези, направени от дърво. Вечната класика, която се чувства като у дома си в почти всеки стил, избран за спалнята. Можете да я съчетаете с други дървени мебели, да добавите ръчно изтъкана черга на пода и да получите перфектния провинциален интериор. Необработената дървена материя или палети ще бъдат вашият верен помощник в създаването на рустик или скандинавска обстановка. Масивното дърво успешно ще ви отведе в началото на 19-и век, когато властва спокойният Бидермайер. Обратно в днешни дни дървената рамка на леглото е в състояние да смекчи и най-строгия модернизъм.  


Балдахинова рамка за легло

На финала на нашето пътешествие отдаваме дължимото на балдахиновата рамка за легло. Тя е още един класически модел, особено популярен сред почитателите на по-изисканото обзавеждане. Рамките с балдахин придават на помещението много изтънченост и стил, на каквито заслужавате да се наслаждавате и вие. Затова не отлагайте да замените старата спалня с нова, ако чувствате, че моментът за това е настъпил. Използвайте някое от предложенията ни за рамки за леглото или създайте своя уникална идея, която да обсъдите и реализирате с помощта на мебелните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка, за да сравните офертите на няколко фирми и майстори. Така най-лесно сами ще изберете най-подходящия изпълнител, който да изработи рамката специално за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта