Как да преобразите домашната си библиотека?

Публикувано на 13/08/2014 от Адриана | Последна редакция на 22/08/2016 | Видяно 14 928 пъти

Ако стените в хола ви са в по-светли и пастелни тонове, а домашната ви библиотека е открита и изградена само от рафтове, бихте могли да поставите интересен акцент в интериора. Изберете по-ярък цвят и боядисайте стената зад рафтовете, подредете книгите и оставете малко празно пространство между и над тях.


Как да преобразите домашната си библиотека?

Домашната библиотека е съкровище, което всеки трябва да има в дома си. Обикновено тя е неизменна част от интериора на всекидневната - помещението, в което се чувстваме най-комфортно с книга в ръка след дългия работен ден. Ако ви е останала някоя висока и празна стена в хола, на нея ще стане чудесна библиотека. Цветовете на книгите в съчетание с декоративни елементи ще придадат топлина и разнообразие в пространството. В съвременните жилища често можете да видите и лавици с книги, които отделят дневната от трапезарията, например, или изпълняват друга функционална роля. Важно е още в началото да определите предназначението на вашия шкаф и да помислите, дали ще бъде само за книги или на него ще има място и за други семейни скъпоценности.

Вижте още: Интериорен справочник за дневна


Идея 2: Боядисайте библиотеката от всички страни

Ако пък моделът на вашата библиотека е затворен и искате да му придадете по-индивидуален стил, боядисайте рафтовете, горните, страничните и задните страни. Съобразете нюансите с другите цветове в интериора и не забравяйте правилото, в което се използват 2 основни цвята и 1 за акцент.


Идея 3: Облепете с хартия задната част на шкафа

Възможностите за освежаване на стария книжен шкаф не спират до тук. Винаги можете да използвате въображението си или да облепите задната страна на секцията с цветна хартия или тапет с геометрични шарки.

Вижте още: Етажерка от дървени щайги в 4 стъпки


Идея 4: Подредете книгите по цветове

След като сте подготвили основата на вашата библиотека или пък сте я оставили в първоначалния й вид, време е да подредите книжното наследство. Разпределете кориците по цветове и създайте ефект на пъстра дъга. Освен настроение, тази техника ще ви създаде по-голямо усещане за ред.


Идея 5: Създайте градивен цветен ефект

Ако имате малко повече търпение, желание и свободно време, можете да направите още една крачка напред в тази посока. След като разпределите кориците по цветове, подредете книгите от най-бледия към най-наситения нюанс, както е показано на снимката.


Идея 6: Подвържете книгите с хартия

Ако сте любители на монохромния интериор, снабдете се с няколко рула опаковъчна хартия и подвържете книгите в избран цвят. Ще постигнете страхотен ретро ефект, ако за тази цел използвате крафтова хартия.


Идея 7: Баланс между книги и декоративни елементи

Ако ви остане свободно пространство върху рафтовете на библиотеката, балансирайте с декоративни елементи. Подредете вази, статуетки, сувенири или семейни снимки около книгите. Не забравяйте и симетрията - тя създава неповторимо усещане за красота и спокойната атмосфера в интериора.


Идея 8: Оставете празно пространство

Когато декорирате книжната секция, не забравяйте да оставите малко свободно пространство между предметите. По този начин, от една страна, ще създадете изчистен и минималистичен вид, а от друга - помещението ще изглежда малко по-просторно.

Вижте още: Спечелете допълнително място за съхранение под стълбите

Ако са ви необходими други креативни и полезни съвети за помещенията в дома ви, потърсетеинтериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Ако пък търсите специалист, който да изработи библиотека по ваш проект, разгледайте изпълнителите в категория “Мебели и обзавеждане”. Направете безплатна заявка в сайта и сравнете оферти от няколко фирми едновременно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
48 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
stroimaxbg
Покривни услуги, София
66 извършени проекта