Как да преобразите домашната си библиотека?

Публикувано на 13/08/2014 от Адриана | Последна редакция на 22/08/2016 | Видяно 15 016 пъти

Ако стените в хола ви са в по-светли и пастелни тонове, а домашната ви библиотека е открита и изградена само от рафтове, бихте могли да поставите интересен акцент в интериора. Изберете по-ярък цвят и боядисайте стената зад рафтовете, подредете книгите и оставете малко празно пространство между и над тях.


Как да преобразите домашната си библиотека?

Домашната библиотека е съкровище, което всеки трябва да има в дома си. Обикновено тя е неизменна част от интериора на всекидневната - помещението, в което се чувстваме най-комфортно с книга в ръка след дългия работен ден. Ако ви е останала някоя висока и празна стена в хола, на нея ще стане чудесна библиотека. Цветовете на книгите в съчетание с декоративни елементи ще придадат топлина и разнообразие в пространството. В съвременните жилища често можете да видите и лавици с книги, които отделят дневната от трапезарията, например, или изпълняват друга функционална роля. Важно е още в началото да определите предназначението на вашия шкаф и да помислите, дали ще бъде само за книги или на него ще има място и за други семейни скъпоценности.

Вижте още: Интериорен справочник за дневна


Идея 2: Боядисайте библиотеката от всички страни

Ако пък моделът на вашата библиотека е затворен и искате да му придадете по-индивидуален стил, боядисайте рафтовете, горните, страничните и задните страни. Съобразете нюансите с другите цветове в интериора и не забравяйте правилото, в което се използват 2 основни цвята и 1 за акцент.


Идея 3: Облепете с хартия задната част на шкафа

Възможностите за освежаване на стария книжен шкаф не спират до тук. Винаги можете да използвате въображението си или да облепите задната страна на секцията с цветна хартия или тапет с геометрични шарки.

Вижте още: Етажерка от дървени щайги в 4 стъпки


Идея 4: Подредете книгите по цветове

След като сте подготвили основата на вашата библиотека или пък сте я оставили в първоначалния й вид, време е да подредите книжното наследство. Разпределете кориците по цветове и създайте ефект на пъстра дъга. Освен настроение, тази техника ще ви създаде по-голямо усещане за ред.


Идея 5: Създайте градивен цветен ефект

Ако имате малко повече търпение, желание и свободно време, можете да направите още една крачка напред в тази посока. След като разпределите кориците по цветове, подредете книгите от най-бледия към най-наситения нюанс, както е показано на снимката.


Идея 6: Подвържете книгите с хартия

Ако сте любители на монохромния интериор, снабдете се с няколко рула опаковъчна хартия и подвържете книгите в избран цвят. Ще постигнете страхотен ретро ефект, ако за тази цел използвате крафтова хартия.


Идея 7: Баланс между книги и декоративни елементи

Ако ви остане свободно пространство върху рафтовете на библиотеката, балансирайте с декоративни елементи. Подредете вази, статуетки, сувенири или семейни снимки около книгите. Не забравяйте и симетрията - тя създава неповторимо усещане за красота и спокойната атмосфера в интериора.


Идея 8: Оставете празно пространство

Когато декорирате книжната секция, не забравяйте да оставите малко свободно пространство между предметите. По този начин, от една страна, ще създадете изчистен и минималистичен вид, а от друга - помещението ще изглежда малко по-просторно.

Вижте още: Спечелете допълнително място за съхранение под стълбите

Ако са ви необходими други креативни и полезни съвети за помещенията в дома ви, потърсетеинтериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Ако пък търсите специалист, който да изработи библиотека по ваш проект, разгледайте изпълнителите в категория “Мебели и обзавеждане”. Направете безплатна заявка в сайта и сравнете оферти от няколко фирми едновременно.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта