12 цветни идеи с плочки за баня

Публикувано на 24/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 07/11/2018 | Видяно 20 634 пъти

Хората са свикнали да възприемат банята като помещение с изчистен интериор. Доскоро сред цветовете за плочки за баня преобладаваха бели, кафяви или сини. Защо пък банята да не е цветна и да не приляга чудесно на доброто ви настроение, докато пеете под душа или играете с детето си във ваната? В специализираните магазини вече можете да откриете фаянс и теракот в топли и приятни нюанси, както и по-разчупени идеи с ненатрапчиви флорални мотиви. Още с първия пример, който ви показваме на снимката тук, можете да видите как банята е избягала от бялата монотонност само с помощта на цветните плочки, превзели част от стената ѝ. 

Ако сред вас има такива, които обичат интериорът в дома им да е цветен и си представят своя хигиенен кът като феерия от багри, днес сме ви подготвили няколко идеи за нетрадиционни бани, каквито едва ли сте срещали в много къщи. Свържете се с регистрираните при нас специалисти по ремонт на баня и полагане на плочки, за да реализирате тези, които са ви впечатлили най-много. 


Неподражаем колорит в банята с португалски плочки

Истински пъстър свят можете да създадете в банята си, ако поканите в нея придобилите сериозна интериорна слава португалски плочки. При тях съществува достатъчно богато разнообразие от дизайни, така че нито един да не се повтори, ако такова е вашето желание. Имайте предвид, че макар и португалските десени да предполагат смело боравене с тях, все пак е препоръчително да съобразите прилагането им с размера на хигиенното си помещение:

  • Бъдете по-умерени, ако имате малка баня. Поставете португалските плочки само на пода, на фона на неутрални стени или такива, където само отделни редове, колони са решени в същото португалско настроение. Или пък ги изберете само за една от стените, така че да създават симпатичен шарен акцент. 
  • Действайте с повече размах, ако банята ви е просторна. Голямата ѝ квадратура ще елиминира опасността от визуално стесняване на пространството, дори и всички плочки в нея да ви говорят на португалски.     


Разноцветен под в банята

Ако търсите добре работещ начин да разнообразите бялата си баня, то цветният под е идеално решение за вас. Не става дума просто да изберете за него плочки в цвят, различен от този за стените. Бъдете по-дръзки в интериорните си решения и позволете на всяка теракотена плочка да има собствено цветово мнение. Формата им може да бъде еднаква за всички, квадратна, или пък да комбинирате по-тесни и широки модели. За да може да "диша" подът е препоръчително сред оранжеви, зелени, жълти, сини и червени плочки да разпръснете няколко бели, бледо бежови или бледо жълти. Комбинацията със сивия цвят също е добре дошла. 

Ценови съветник: Лепене на плочки - цени   


Цветен зигзаг с плочки в банята

Все още няма писани закони, че теракотът и фаянсът на всяка цена трябва да бъдат подредени в права линия по стените и пода в банята. Цветните плочки могат да създадат и очарователно зигзаг преживяване в хигиенното ви помещение. За целта е най-добре да се спрете на издължени модели, обагрени в различни нюанси. Разположете ги върху която стена си изберете, а останалата част от помещението може да остане в традиционните бели тонове. По този начин пространството ще си остане визуално достатъчно широко и в същото време ще бъде разнообразено от забавен пъстър фрагмент. 


Кубчето на Рубик оживява в банята

Успешното подреждане на Кубчето на Рубик е толкова широко разпространена цел, че се организират световни първенства в негова чест, създават се и специални алгоритми за по-бързото му усвояване. Вие пък можете буквално да си поиграете с играта, като наредите прочутите цветни квадратчета от куба в банята си. Внушението ще бъде още по-силно, ако проявите дързостта основен фон в нея да бъде черният цвят. Ако пък се стремите към още по-реалистично преживяване, заложете на 3D под, в който елементите от прочутото Рубиково кубче "плуват" в пространството пред вас. Никога не се знае дали съзерцанието на подобна гледка няма да ви помогне да се превърнете в следващия шампион по бързо редене на пъстрото кубче.  


Позволете на дъгата да изгрее в банята

Банята ви може да се усмихне с всички цветове на дъгата отново с помощта на обагрени в различни нюанси плочки. Компания на теракота или гранитогреса по пода и фаянса по стените могат да правят и вградени ниши, вътрешната стена на които е боядисана в ярки тонове. Чистият бял фон наоколо само ще допринесе за това жизнерадостната пъстрота в хигиенното ви помещение да изпъкне в пълното си великолепие. Няма да има нужда да чакате слънцето и дъждът да си уреждат специални срещи, които да предизвикват дъгообразен спектър - всеки път, когато си взимате душ, той ще изгрява пред вас. 


Оранжев пробив в зелената система

Природата умее да рисува прекрасни цветови комбинации, към които няма как да измислим забележки, колкото и да се стараем. Една от тях безспорно е съчетаването на зеления и оранжевия цвят. Това е отличен вариант за вас, в случай че желанието ви е да имате баня, в която не се залага на консервативни нюанси, но в същото време не е и прекалено пъстра. Поставете зелени плочки по пода и стените в банята, като оставите място и за оранжевите да си пробият път. Подобно интериорно решение ще създаде автентично пролетно настроение в хигиенния ви кът и ще ви усмихва всеки път, когато прекрачвате прага му.  

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня


Цветна мозайка от плочки

Има различни начини мозайката да стане част от интериора на банята ви. Невинаги е нужно да я прилагате в оригиналния ѝ вариант, още повече, ако имате добре работещо въображение в комбинация с онези малки, симпатични квадратни плочки. Без съмнение сте виждали последните в поне една баня и вероятно сте си казвали, че един ден ще си имате и вие такива по стените. Резултатът може да се окаже доста сполучлив мозаечен пейзаж, в който се съчетават контрастни или нежно преливащи се тонове. Внимавайте само на фона му да подберете санитария с изчистен дизайн, за предпочитане бяля, за да не се утежнява от прекомерно цветово насищане атмосферата. 


Пастелен арт в банята

Ярките цветове са в състояние да създадат приветливо настроение във всяко помещение, което обаче не променя факта, че може и да не са по вашия вкус. В случай че усещате по-близки до натюрела си меките, приглушени тонове, заложете на пастелните нюанси в своята баня. Отличен арт ефект ще получите, ако изберете плочки, изрисувани като малки акварелни картини. Всяка може да представлява отделен сюжет или заедно да са обединени около една обща тема. Доверете се на творческата си интуиция и оформете перфектния художествен кът на релакса, в който доволно да се отпускате в края на деня.


Винаги нежна пролет с флорални плочки в банята

Какъвто и да е актуалният сезон навън, в банята ви може да е вечна пролет, ако решите да реализирате дизайн с плочки, по които има флорални мотиви. Те не са някаква революционна новост в областта на вътрешното обзавеждане, но винаги са удачен ход, ако търсите ефекта на класическия уют. Още една добра причина да прибегнете до десените с цветя е, че те могат да бъдат в центъра на събитията на повечето интериорни стилове. Малките наситени цветчета, образуващи полянка по фаянса или телакота ви ще бъдат отлична основа, върху която да стъпи вашата винтидж баня. В същото време едно макро флорално присъствие е добър завършек за минималистичната атмосфера.  


Да поиграем тетрис в банята

Ако сте се увличали по тетрис, познавате много добре усещането от падащи пред очите ви цветни тухлички часове след като играта е затворена. В съзнанието си неуморно подреждате фигурките до построяването на съвършената стена. По всяка вероятност обаче не ви е спохождала идеята, че тези тренировки могат да продължат и в банята. Защо да се примирявате с изцяло бели плочки, като същите могат да бъдат разнообразени с най-популярните тетрис конфигурации? По този начин ще комбинирате безспорните ползи от ежедневната хигиена със забавни умствени упражнения. И следващия път ще ѝ покажете на играта кой е шефът.  


Бляскава баня със сребърни и златни плочки

Когато говорим за цветни изживявания в банята, същите могат да бъдат постигнати в унисон с неподражаем лукс. За целта покрийте цялостно или частично стените ѝ с плочки, които имат златно или сребърно покритие. Те няма да предизвикат взрив от ярък колорит, но сдържаността, която носят със себе си, ще бъде еквивалент на елегантна изисканост. 

Ако скоро ви предстои ремонт на банята, не се страхувайте да експериментирате и да ѝ придадете колорит и цветност. Разгледайте препоръчаните изпълнители за лепене на плочки, регистрирани в MaistorPlus и потърсете техните професионални съвети и услуги. Направете заявка, напълно безплатно, сравнете оферти и разменете контактите си само с тези, които ви харесат. Наемате професионалист единствено когато измежду кандидатите откриете своя, а след успешното завършване на ремонта, можете да споделите своя отзив. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта