Как да направим декоративна водна стена

Публикувано на 05/02/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 10 745 пъти

Както знаете, по случай третия си рожден ден в началото на ноември 2015 г. MaistorPlus получи партньорство с един от най-големите и полезни форуми в страната – „Направи сам“. Със своята десетгодишна история той е единственото по рода си онлайн пространство, където всеки практичен въпрос намира отговор. Ако сте майстор-любител, професионалист или просто ентуасиаст, който обича новите проекти и предизвикателствата, не пропускайте да разгледате форума. Там ще можете да споделите своите завършени задачи или да почерпите опит за изпълнението им от останалите потребители.

Междувременно в MaistorPlus се стремим да дадем гласност на най-интересните и практични теми, които вълнуват потребителите във форума. Днес ще ви запознаем с проект от графата „Направи сам“, а именно – няколко сравнително лесни стъпки за направата на декоративна водна стена. В случай че идеята ви вдъхнови, но не считате, че ще се справите с изпълнението, обърнете се за помощ към професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Подготовка

Преди да започнете с майсторенето, уверете се добре, че сте преценили къде да поставите своята водна стена. Подобно съоръжение, освен че отнема време за изпълнение, заема място и след като веднъж го сглобите, трудно ще може да го скриете, ако решите, че не пасва на мястото, за което сте го проектирали. Проверете отново дали размерите и атмосферата са подходящи, дали наблизо има контакти и се захващайте за работа.

Вижте още: Невероятните предимства на съременните електрически камини


Какво ви е нужно

Добре е да започнете с избора на стъкло за своята стена. Размерите му, разбира се, могат да варират според проекта ви. За предпочитане е да се спрете на закалено стъкло, за да бъдете сигурни в устойчивостта.

За рамката на вашата стена ще са ви необходими дървени летви. Дебелината и размерите им зависят от големината на съоръжението – колкото по-голяма стена сте планирали, толкова по-здрави летви трябва да изберете.

При изработката на проекта ще ви е нужен и резервоар, който лесно може да се направи от подръчни материали, като леген или ваничка с подходящите форма и размер.

От особено значение за реализацията на новата ви водна стена е каква водна помпа ще подберете. Важно е тя да бъде с голям дебит, така че да е в състояние да изхвърля водата до горната част на стената.

Предвидете си и тръби. Размерът и дължината им зависи отново от големината на проекта, но най-грубо казано ще ви бъде нужен материал колкото половината от периметъра на стената ви, защото крайната ви цел е да направите Г-образна рамка, която да минава по очертанията на страничнатa и горната част на рамката. За горната част на тръбната рамка трябва да приготвите Т-образни колена. Третият им, допълнителен, изход трябва да сочи към стъклото. Именно през тях водата ще достига до импровизирания прозорец и ще създава ефекта за водна стена.


Как работи

Принципът, по който работи водната стена, не е особено сложен. Както споменахме, в долната си част рамката разполага с резервоар, направен от леген, ваничка или други подръчни средства. Там се поставя и водна помпа с голям дебит. Тя засмуква водата и я „изхвърля“ в Г-образния тръбен улей, чиито горен край е образуван от Т-образни тръбни свръзки, които изпръскват водата върху стъклото. След като водата се стече в резервоара, процесът се повтаря и на практика е безкраен, докато не изключите помпата. Обърнете внимание, че Г-образният тръбен улей, който се свързва към помпата и пръска водата по съклото, трябва да завършва с тапа, така че единствените отвори, през които да излиза струята, да са тези, които сочат към стъклото.

Вижте още: 6 еко съвета за детската стая


Довършителни щрихи по стената

След като се запознахте с принципа, по който водата се пренася по стената, останалото е въпрос на довършителни дейности. За да направите стената си красива, може да я облечете в красива дървена рамка. Бихте могли да изработите и дървен сандък, който да служи едновременно за основа на стената и като прикритие за резервоара за вода. Като капак на дървения сандък може да сложите друг сандък, който да използвате като саксия или пък да сложите в него декоративни камъчета.

Надяваме се, че текстът ви е помогнал и вече знаете как да направите своя собствена водна стена. Ако пък считате, че няма да се справите, потърсете в списъка на MaistorPlus човек, който може да ви помогне с изработката на проекта ви. В случай, че искате да изберете майстор според условията, които ви предлага, заявете проекта си безплатно и получете най-добрата цена за реализацията му.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта