5 стъпки за добро вино от Mr.Bricolage

Публикувано на 19/08/2022 от Радина Петрова | Последна редакция на 29/03/2023 | Видяно 2 374 пъти

Всеки винопроизводител използва различни техники, за да направи виното си уникално. Ето кои основни стъпки трябва да следвате според Mr. Bricolage, за да имате приятно и пивко вино - бране, мелене и пресоване, ферментация, претакане и стареене и бутилиране. 


Бране

Прибирането на реколтата е първата стъпка в процеса и важна част от осигуряването на вкусно вино. За да направиш хубаво вино, трябва да обереш гроздето в точното време - за предпочитане, когато е физиологично узряло. В момента на събиране на гроздето се определя киселинността, сладостта и вкуса на виното. Киселинността и сладостта на гроздето трябва да бъдат в перфектен баланс, но прибирането зависи и от времето. Бери при хубаво време, след вдигане на росата. Ако е валял дъжд, изчакай няколко дни, за да може да се възстанови захарността на гроздето. Когато есента е топла и суха, гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.


Мачкане и пресоване

Гроздомелачка 23 литра  и Преса за грозде 30 литра

След като обереш и сортираш гроздето, трябва да го смелиш. В продължение на много години хората са мачкали гроздето с краката си, но днес повечето производители го извършват механично чрез ръчни или електрически преси

Пресите ронкат (отделят зърната от чепките) и мачкат гроздето, като го превръщат в т.нар. мъст. Ако ще правиш бяло вино, трябва да прецедиш мъстта, тъй като при производството, ферментацията протича без чепките, ципите и семките. За разлика от бялото вино, при червеното ферментацията на мъстта протича заедно с ципите и семките, които са богати на танини и придават на виното характерен вкус, аромат и плътност. Веднага след като смачкаш гроздето, добави към мъстта серен двуокис под формата на серниста киселина или калиев метабисулфит. Серният двуокис спира действието на вредните бактерии и създава условия за развитието на дрождите и правилното протичане на ферментацията. Чрез сулфитирането обаче ще унищожиш и част от дивите дрожди, които ще превърнат захарта в алкохол по време на ферментацията. Затова след сулфитирането се добавят дрожди. Техният избор е съобразен с това какво вино искаш да направиш. Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. За да получиш хубаво вино, захарността трябва да е около 22-24%. Ако е по-малко добави захар, като за всеки процент в по-малко, прибави по 1 кг обикновена захар за 100 л мъст.


Ферментация 

След смачкването и пресоването, започва ферментацията. Мъстта (или сока) започват да ферментират в рамките на 6-12 часа. Процесът продължава, докато цялата захар се преобразува в алкохол. Алкохолната ферментация протича на два етапа: бурна и тиха ферментация. Бурната ферментация трае 6-7 дни и се характеризира с бързо разлагане на захарите и повишаване на температурата. По време на този процес се отделя голяма количество дъглероден двуокис, който изтласква на повърхността всички люспи и семки и се образува „шапка“. Добре е да затиснеш „шапката”, за да не засъхва повърхностният слой.

След приключване на бурната ферментацията, отцеди виното и го прехвърли подходящ съд, където да продължи тихата ферментация, по време на която се оформя вкусът и качеството на виното. Върху правилното протичане на ферментацията оказват влияние температурата, кислородът, захарите, алкохолът, серният двуокис и др. Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.

Ако не притежаваш подходящи съдове за съхранение и ферментация, можеш да разглеждаш продуктите в този раздел на Mr.Bricolage и да избереш подходящите за теб.


Претакане

След като ферментацията приключи, направи първото претакане. С него се цели да отделиш виното от утайките, които могат да бъдат източник на нежелана миризма и болестотворни микроорганизми. Претакай виното на чист въздух и от висока струя, за да може виното да се  проветри и да се отдели въглеродния двуокис. Това е първото чисто вино.


Стареене и бутилиране

Буре 100L и Съд за вино 225L

Стареенето и бутилирането са последните етапи от процеса на производство на вино. След това то започва да съзрява, т.е. поема кислород от въздуха и се получава утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на достъп на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават в бъчви.

За разлика от съзряването, стареенето на виното протича най-добре в херметически затворени съдове. Затова след съзряването виното се налива в бутилки, резервоари от неръждаема стомана или бъчви. 

След стареенето, бутилирай виното с коркова или винтова капачка, в зависимост от предпочитанията си.

Ние от Mr.Bricolage предлагаме голямо разнообразие от стоки в сектор “Винарство и изба”, които ще ти помогнат да създаш невероятна винена реколта през този сезон. В онлайн и физическите ни магазини можеш да намериш всичко, от което се нуждаеш. Повече за актуалните ни промоции можеш да разбереш по-долу.

Разгледай предложенията на Mr.Bricolage



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта

Мосю Бриколаж съвети за дома и градината