Основни теми от събитието „Бъдещето на София“

Публикувано на 10/06/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 1 797 пъти

Заместник-кметът на София по бюджет и стопанска дейност Дончо Барбалов откри форума "Бъдещето на София" на 5ти юни в сградата на Съюза на архитектите в България, на който присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Събраха се архитекти, технологични специалисти, представители на строителния бранш и сферата на домашната автоматизация, както и сдружения за развитие на градската среда, които представиха своите виждания за бъдещето на столицата. Организатори са Stroimedia.bg и b2b Magazine, а форумът се провежда с подкрепата на Община София.


Фокус върху устойчивото развитие на столицата

Заместник-кметът на София подчертава важността на темата и споделя, че са инвестирани над 3 млрд. лева в строителството и развиването на транспортната инфраструктура:

  • над 90% от тролейбусите са обновени;
  • автобусният парк е обновен;
  • доставени са нови метровлакове.

През тази и следващата година Общината ще продължи политиката си за устойчиво развитие на столицата като възлови моменти са именно областта на транспорта и инфраструктурата, сферата на устойчивото бъдеще и екологията.


Екология, енергийна ефектиност и благоустройство

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с представител министър Лиляна Павлова, определя устойчивостта като една от целите, които гонят. Подчертават, че България, като член на Европейския Съюз, задължително трябва да се стреми към намаляване на екологичния отпечатък върху природата, подобряване на чистотата на въздуха и водата и, не на последно място, повишаване на енергийната ефективност.


Интеграция на новите технологии в строителството

Интересна тема беше засегната на събитието: Пренос на данни през електрическата мрежа за по-устойчива градска среда. Главният спонсор TP-LINK представи технологии от типа "data over powerline" (пренос на данни по електрическата мрежа), които позволяват значително оптимизиране на комуникационната инфраструктура в сградите. Разказаха за различни видове мобилни рутери, удължители на обхвата и други гъвкави решения за създаване на точки за достъп в движение. Форумът "Бъдещето на София" набляга именно на интегрирането на новите технологии с цел повишаване на качеството и ефективността в строителството.


Иновативни решения в помощ на всяко домакинство

Младият предприемач Любомир Янчев, създател на системата за домашна автоматизация Мелиса, сподели много интригуващо наблюдение в ръста на технологиите от типа "Интернет на нещата" (Internet of Things). Според него, в близкото бъдеще предмети от бита като прибори и четки за зъби, както и по-големи обекти като сградите, директно ще бъдат свързани с интернет и ще могат да се контролират и управляват от разстояние. Това дава възможност за събиране на данни за околната среда чрез различни сензори, което допринася по много положителни начини - чисто удобство и пестене на пари, но и повишаване на енергийната ефективност и по-малкото вмешателство върху природата.


Спонсори и партньори на събитието

Официални партньори на събитието са Община София, Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България, генерален спонсор е TP-LINK, заедно със спонсор YTONG.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта