Как да изберем качествена кухненска дъска

Публикувано на 25/03/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 5 373 пъти

Добрите кулинари знаят, че качествената дъска за рязане е от първостепенна важност в кухнята. Когато купуваме дъска обаче, невинаги се замисляме кой е най-подходящият вариант. Ето защо сме изключително благодарни на потребителите на форума "Направи сам" Надникнахме в една от темите там и открихме много полезна и практична информация по темата. Синтезирахме я за вас в тази статия.


Някои ги предпочитат пластмасови, но като цяло не е добра идея

Пластмасовите дъски за рязане са напълно удачна опция. Имат си своите предимства, сред които изгодната цена и лесното почистване, както посочват част от форумците в "Направи сам". Можете да ги намерите дори за около 3 лева, което позволява честата им смяна, както и разнообразие за вас с изгодна подмяна на кухненските аксесоари. 


Но ако сте наистина запалени по готварството, рязането върху пластмаса най-вероятно би ви се сторило кощунство. Освен това ползвалите редовно пластмасови дъски казват, че ножовете се затъпяват много по-бързо, отколкото ако се реже върху дърво.

Вижте още: Как да изберем фритюрник?


Дъски от бук

Дъските от бук са сред най-разпространените в България. Предлагат се както кръгли такива, така и правоъгълни, с улей или без. Потребителят Credo, който е майстор на дъски, обаче споделя, че при производството им може да се получат проблеми, ако материалът не добре парен и изсушен. По-качествените букови дъски са от по-стари дървета, което спомага да няма изкривявания, отмятания и т.н.


Дъски от тиково дърво

Тикът е препоръчван от Credo материал за кухненска дъска. Дървото е здраво, стабилно и тежко. Голямо предимство е, че издържа на вода и може спокойно да се мие. Защото, както съветва друг потребител на "Направи сам" - keymaker, повечето дървени кухненски дъски не бива да се мият, тъй като водата спомага проникването в дървото на соковете от меса, зеленчуци и други продукти. Това, от своя страна, спомага за развъждането на различни бактерии.

За поддържането на добра хигиена дъската за рязане трябва да се подменя на всеки шест месеца. Този срок може да бъде удължен двойно, ако материалът редовно се третира с обилни количества морска сол.


Дъски от маслиново дърво

Здрави, стабилни, естествено помазани и издържливи на вода. И да не забравяме - много красиви. Не е невъзможно да се намерят и у нас, но по-лесно ще е да се сдобиете с такава дъска по време на следващата лятна почивка в Гърция. Продават се като сувенири, но също и в магазините за домашни потреби.

Вижте още: Да намерим идеалното място за микровълновата печка


Дъски в забавни и симпатични форми

Интересно оформените дъски са страхотен кухненски аксесоар. Все пак добре е да се уверите, че останалите основни качества на дъската са налице и едва след това да обръщате внимание на формата. Или да се сдобиете с една-две дъски, които да използвате редовно, а дъската прасенце, патенце или рибка да изложите на видно място и просто да й се радвате.

За останалите варианти при избора на кухненска дъска (дъбова, акациева, бамбукова и т.н.) можете да се осведомите подробно в "Направи сам", където обширната тема е свободна за разглеждане без регистрация. Ако се присъедините към регистрираните потребители, ще имате възможност да задавате въпроси, както и да споделите своя опит с дъските за рязане, както и по всички останали въпроси, свързани с дома, ремонтите в него и любимите домакински принадлежности.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
СОЛТИ 06
Ремонт на баня, София
77 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта