Създайте перфектна организация в хладилника с тези изпитани трикове

Публикувано на 15/10/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 14/10/2016 | Видяно 43 301 пъти

Хладилникът е може би най-важният уред в съвременната кухня - на него разчитаме да запази вкусовите качества, както на пресните плодове и зеленчуци, така и на продуктите, с които планираме да приготвим вечеря. Освен от качествена поддръжка и редовно почистване обаче, хладилникът се нуждае и от практична организация, която ще улесни не само работата на уреда, но и вашето готвене. Запознайте се със съветите на специалистите за съхранение на различни типове продукти, а ремонта на хладнилника поверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашата платформа!


Колко градуса е най-подходящата температура за работа на уреда?

За да работи ефективно и да запази продуктите свежи за по-дълго, хладилникът трябва да има подходящите настройки за целта. Според специалистите оптималната температура за хладилника е между 2 и 5 градуса, а за фризера -17 градуса. Те напомнят също, че правилното функциониране на този уред до голяма степен зависи от температурата на заобикалящата го среда. В този смисъл тя не трябва да бъде под 10 градуса или да надвишава 28 градуса. Допълнителен съвет, който ще получите от всеки опитен професионалист, е в никакъв случай да не разполагате хладилника близо до кухненската печка или който и да е друг отоплителен уред.

Виж още: Как да готвим в микровълнова?


Вратата на хладилника всъщност е най-топлата част от него

Много домакинства използват вратата на хладилника за съхранение на яйца и кутии с прясно мляко, без да подозират, че това всъщност е най-топлата зона в хладилника. Ето защо тя не е подходящо място за бързоразвалящи се продукти или такива, които са чувствителни към температурни промени. Нека поставката за яйца на вратата не ви заблуждава - в действителност най-удачното място за тях е на най-горния или средния рафт. А от гледна точка на използването на тази по-топла зона в хладилника, специалистите съветват там да поставим безалкохолното, както и различни видове сосове и подправки.


Горният рафт е подходящо място за съхранение на продукти с кратък срок на годност

Правилното разположение и задаването на оптимална температура на хладилника обаче не е достатъчно, за да гарантирате запазването на продуктите в него максимално свежи за по-дълго. Започнете създаването на перфектната организация в хладилника с поставянето на бързоразвалящите се храни, като кисело мляко, сирене и други, на най-горния рафт. Там и е и мястото на любимите плодови сокове или остатъците от вечерята, които е желателно да съхранявате в плътно затворени кутии.


Средният рафт може да открие допълнително място за съхранение на продукти

На средния рафт специалистите съветват да поставим яйцата, защото там температурата е оптимално подходяща и остава най-постоянна, което е важно за тяхното съхранение. Друга интересна идея е да премахнете масивните метални поставки за бутилки, които обикновено се намират именно на средния или най-високия рафт. По този начин ще освободите повече място за съхранението на онези продукти, които трябва да се консумират възможно най-скоро и така те ще са винаги насреща, когато отворите хладилника.

Виж още: Здравословен начин на живот - предимствата на уредите за готвене на пара


На най-ниския рафт поставете охладеното месо и морски дарове

На най-ниския рафт и в дъното на хладилника съхранявайте суровите продукти, които изискват термична обработка преди консумация. В този смисъл там е мястото на охладеното месо, морските дарове и някои млечни или полуготови продукти. Освен че е най-студеното кътче във вашия хладилник, най-ниският рафт е оптималното решение и от гледна точка на евентуално протичане на месото, което в случая няма да засегне целия хладилник.


В чекмеджетата приберете пресните плодове и зеленчуци

Чекмеджетата в хладилника са идеалното място за съхранение на пресни плодове и зеленчуци, като специалистите напомнят да държите тези продукти в различни чекмеджета или поне да ги опаковате поотделно. Първата причина за това е, че плодовете и зеленчуците имат нужда от различно ниво на влажност, за да останат свежи за по-дълго. Освен това, съхраняването на тези продукти в едно общо чекмедже ще доведе до по-бързото им разваляне. Специалистите съветват също да не измивате плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, защото това ще ускори появата на мухъл и плесен по тях.


Използвайте практични кутии, за да избегнете претрупване на хладилника

За да задържите продуктите в него свежи за по-дълго, поддържайте хладилника си чист и организиран. Натрупването на продукти в него може да попречи на свободната циркулация на въздуха и да доведе до създаването на по-топли местенца, а това ще се отрази негативно върху състоянието на пресните продукти. Затова за оптимално удобна подредба на този важен уред у дома, съветваме да използвате пластмасови кутии за съхранение, върху които при желание можете да поставите и допълнителни етикети с името и срока на годност на продукта.

Виж още: Пътеводител в избора на най-подходящия тостер


Има ли обаче продукти, които не трябва да държим в хладилника?

Макар да сме свикнали да прибираме повечето продукти в хладилника с цел да запазим свежестта им за по-дълго, в действителност за някои от тях е по-добре да останат извън него. В тази категория попадат доматите и картофите, както и повечето плодове, чиито вкусови качества ще се нарушат, ако ги съхранявате при прекалено ниски температури. Внесете по-добра организация в хладилника с помощта на тези изпитани трикове, а за ремонта на този важен уред, потърсете опитен специалист в MaistorPlus! За целта пуснете заявка напълно безплатно още сега и се уверете сами, че точната оферта е само на един клик разстояние!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта