Как да обзаведем жилището си в английски стил

Публикувано на 10/12/2021 от Теди Демирева | Последна редакция на 15/12/2021 | Видяно 3 139 пъти

Ако сте почитатели на уютния стил на английските селски къщи и искате вашият дом да изглежда по същия начин, тази статия е за вас.

В интериорите в английски стил има сдържана официалност, независимо дали става въпрос за величествено имение, градска къща или тухлена къща в края на уличката. Работните кабинети или малките библиотеки са снабдени с етажерки от пода до тавана и често включват диван Честърфийлд. В типичния английски стил мебелите, като например рамките на леглата, столовете и масите, са с лъскаво дървено покритие и богато украсени детайли. Има табуретки за крака, възглавници за дивани и за столове, които внасят уют в интериора.


Английският диван и холна маса

Това е мек диван с извити подлакътници на височината на облегалката, които често завършват с елемент под формата на руло. В повечето случаи се състои от дебели, отделни възглавници за всяко едно от местата за сядане. Може да е тапициран в кожа или да има дърворезби по краката, облегалката и подлакътниците. Често обаче диванът е покрит със специално ушит калъф на цветя, който следва плътно извивките му и в повечето случаи има волан в долната си част.

Друг типичен елемент за английския селски декор е холната масичка, която всъщност представлява ниска, голяма, тапицирана табуретка. На нея се слага дървен поднос с чашите за кафе, книги за четене или други вещи, от които имате нужда.


Столовете и масата за хранене

Столовете в типичния английски дом са в стил „Чипендейл“. Това е името на дърводелец от Йоркшир, който е живял през 18 век. Това са столове с облегалки, по които има красиви резбовани детайли.

Английската кухня има голяма, дълга, масивна дървена маса в средата на кухнята. Тя служи както за хранене на голямото семейство, така и за кухненски остров, на който да се приготвят ястията.


Цветовете на стените

Стените в типичния английски стил са пастелни, но в топли и привлекателни цветове – често ще видите комбинация от бледо розово, кремаво бяло, светло зелено и приглушено бордо. По тях може да има и тапети с разноцветни флорални мотиви в същата гама.

 

По тях често има фризове под тавана, но понякога целите стени са облицовани с панели от тъмно дърво като дъб и махагон. Панелите имат пищни детайли – рамки, цветя и др.

Около прозорците висят плътни завеси с флорални мотиви.


Килимите

Английският под може да е покрит с дървено дюшеме, но много по-често по него ще видите мокет. Върху едноцветния мокет често се виждат килими с класически персийски шарки.


Леглото

Ако искате да следвате плътно английския интериорен стил, то непременно си вземете легло с балдахин. Балдахинът е от богато нагънати волани от пъстър, непрозрачен плат. Основата му е от дървени пилони с красиви дърворезбовани детайли.


Винтидж декорация

Богати дърворезбовани рамки със стари снимки и картини от миналото – това ще бъде декорацията по стените ви. Може също да използвате стари порцеланови съдове, които да наредите по дървени етажерки.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта