Лепене на тапети - цени

Публикувано на 15/05/2014 от Габриела Санчес | Последна редакция на 17/10/2016 | Видяно 57 976 пъти

Декорирането на стените с тапети е достъпен и сравнително лесен начин, по който домът ви ще придобие изцяло нова визия. За да получите резултат, който да отговаря на стила и очакванията ви, уверете се, че сте избрали правилния вид тапети в зависимост от помещението. Също толкова важен и определящ е изборът ви на подходящ майстор, който да работи професионално. Крайните цени за лепене на тапети, както и разходите за материали, могат да варират. В тази статия ще ви запознаем по-подробно с факторите и практиките, които са определящи при извършването на тази ремонтна дейност.

А ако сте готови директно да пристъпите към действие, свържете се с:

Или директно сравнете цени: 

Премахване на старите тапети и подготовка на основата

Ако стените в помещението са покрити със стари тапети, желателно е те да бъдат изцяло отстранени. В зависимост от трудността при отлепването им, цените могат да бъдат между1,5 лв./кв.м и 3,5 лв./кв.м. Ако смятате, че няма да се справите сами или ако имате притеснения колко ще ви струва свалянето на старите тапети, поискайте оферти в сайта преди започването на дейността. В някои случаи е възможно поставянето на новите тапети да стане директно върху старите. Обсъдете тази възможност с кандидат-майсторите за вашия ремонт. Също така, добре е да имате предвид, че преди да се пристъпи към самото лепене на тапети, специалистите трябва да подготвят основата. Стените трябва да са добре почистени, сухи и изравнени. За целта предварително може да се наложи да се замажат всички дупки от пирони, цепнатини и други неравности. Последната стъпка от подготовката е грундирането, което ще осигури здравина и еднаква попиваемост на основата.


Лепене на тапети - цени за материали

Когато избирате тапети е добре да знаете, че дребните орнаменти уголемяват помещението, а едрите го стесняват. Вертикалните райета правят помещението по-високо, а хоризонталните - по-ниско. Съществената разликата между видовете тапетите, обаче, се формира в следствие на предназначението им - изложението, функционалността и размера на помещението, където ще бъдат поставени. В зависимост от тези особености, на пазара се предлагат тапети с различна основа и покритие. Основата може да бъде текстилна или хартиена. Макар традиционната основа на тапетите да е хартиената, то текстилната има доста повече предимства и позволява лепенето на тапетите, както и тяхното отстраняване да се извършва по-лесно.

Видове тапети

  • Хартиени тапети- могат да бъдат еднопластови или двупластови и са най-евтиният вариант, който можете да изберете. Трайността на еднопластовите тапети е по-малка в сравнение с другите видове тапети. Двупластовите са по-устойчиви и малко по-скъпи.

  • Винилови тапети- среден до висок клас тапети с хартиена или текстилна основа и ПВЦ покритие. Подходящи са за банята, кухнята или друго мокро помещение.

  • Текстилни тапети- основата на този вид тапети е текстилна, а покритието е или от текстил, или от стъклени фибри. Текстилните тапети са най-високият клас тапети и съответно имат по-висока цена.

  • Фототапети и тапети по поръчка- както сигурно вече се досещате, това е и най-скъпият вариант за тапети. Цените им се определят от вашите индивидуални желания, използваните материали и качеството на крайния продукт.

Количество тапети

Стандартната ролка тапети е с дължина 10,05 м. и ширина 53 см. За да пресметнете колко ролки ще ви бъдат необходими, трябва да направите точно измерване на квадратурата на помещението. Дължината на всяка скроена лента тапет трябва да е с от 3 до 5 см. повече от височината на стаята. Цената за една ролка е средно между15 - 30 лв.

Лепило за тапети

В зависимост от материала, от който са направени тапетите, се използват специални видове лепила. Цената им може да бъде средно20 - 30 лв.Правилният избор на лепило е решаващ за крайния резултат при лепенето на тапети. Основното правило е, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Други материали

В случай че сте решили да се заемете сами с лепенето на тапетите, тук се включват грундът и инструментите, необходими по време на работа - хартиено ножче или друг остър нож, ваничка, баданарка, мека кърпа или тапетна шпакла и стълба.

Лепене на тапети - цени за труд

Основният регламент за определяне на цените за лепене на тапети в България е на квадратен метър. Стандартните оферти на майсторите и фирмите в тази сфера варират между 4 лв./кв.м - 8 лв./кв.м. Не се учудвайте ако направите запитване в различно време от годината и получите различни цени за лепене на тапети. Повечето изпълнители предлагат по-ниски цени през по-студените месеци, когато не е сезонът на ремонтите и не са толкова натоварени. Освен това бъдете подготвени, че ако квадратурата на обекта е по-малка, може да има изпълнители, които ще предложат малко по-висока цена от стандартната на кв.м. Други пък може да взимат по-скъпо в зависимост от вида на тапетите. За да получите конкретни и индивидуални оферти за вашия ремонт, съветваме ви да направите заявка в сайта и да сравните цените на водещи изпълнители за лепене на тапети.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта