Лагом - шведското изкуство за хармония и уют

Публикувано на 01/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/06/2023 | Видяно 3 672 пъти

Какво е Лагом ли? 

Лагом (Lagom) е част от тайната за щастие на шведите, изкуство на създаване на хармоничен и уютен дома, без излишества и помпозност. Лагом е начин да създадем дом, който “диша” и способност да откриваме радостта в простите неща.  

В превод думата означава "достатъчно", "умерено", "точно", а още “уют”. По-широките интерпретации на тази философия достигат баланса между работа и личен живот, грижа за природата и разумен минимализъм. Шведите са се научили да се задоволяват с най-необходимото и не претоварват живота си с ненужни подробности. Те откриват положителни емоции в ползите, които получават от вещите, а не от самите тях. 

Балансът между многото и малкото за жителите на скандинавската страна е ключов и затова те са изградили в себе си умението на поддържат равновесие във всичко.  

За тази шведска философия става дума в една от най- обсъжданите скандинавски книги Lagom, Niki Brantmark. Авторката е жителка на Великобритания, която се премества в Швеция, след като се запознава с бъдещият си съпруг в тази северна страна. 

Сега тя живее в живописният град Малмьо, а ние надничаме в нейната книга, за да научим как да обзаведем жилището си в шведски стил и да отразим собствената си индивидуалност в него. 

 


Разчистете дома си

Ако искате да освежите интериора в дома си, да отворите вратите за нова енергия, а с това и нови събития, то тогава помислете как да се отървете от излишните и остарели вещи, които дори вече са ви омръзнали. Шведите твърдят, че всички сме склонни трудно да се разделяме с някои вещи, но все пак в един момент е добре да съумеем да го направим. 

За да постигнем уютен и хармоничен интериор може да следваме тези три правила

  1. Не допускайте появата на "горещи точки", където се натрупват ненужни неща. 

  1. Периодично организирайте "ревизия" на гардероба и се отървете от неща, от които определено не се нуждаете. 

  1. Изградете навик да съхранявате предимно онези елементи от интериора, които имат някаква стойност за вас. Често това са предмети с история, които правят дома ви индивидуален и уютен. 


Поканете природата в дома си

Понякога се срещат мнения, че скандинавските интериори са малко студени и им липсва уют. Но шведите лесно решават този проблем с помощта на естествени материали. В домовете на северните жители има кожи, зелени растения и много елементи от натурално дърво. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и хармония в интериора. 


Свещи, свещи и още веднъж свещи

Жителите на Швеция просто обожават романтичното пламъче на свещите - меки, топли и изненадващо релаксиращи. Ники Брентмарк съветва в книгата си да се палят свещи не само вечер, но и сутрин на закуска. Това ще изпълни деня ви със спокойствие и ще ви помогне да се чувствата в синхрон с биоритмите.  

Що се отнася до вечерите с гости, според правилата на етикета, на масата трябва да се поставят два свещника или четири единични свещи. Не забравяйте за первазите на прозореца - поставете малки буркани с ароматни свещи. 


Удобни и многофункционални мебели

В Лагом интериора всяка мебел трябва да има предназначение. Всеки отделен елемент на декора трябва да допълва другите около себе си и заедно да създават едно компактно и функционално помещение.  

Колекциите на скандинавските интериорни марки са живо въплъщение на Лагом. В декорирането на жилищата шведите предпочитат многофункционални мебели. Дивани с механизми и възможност за съхранение, масичките за кафе с място за списания, както и модулните етажерки спестяват място и ви позволяват да "изчистите" пространството от излишните елементи.  


Едно е малко, две са много - минимализъм и сдържаност

Елегантната сдържаност в дизайна е присъща за манталитета на шведите. Те използват това много умело и следвайки принципите на минимализма, създават в домовете си пространство за всеки член на семейството, където той може да прояви своята индивидуалност. 

Последвайте този пример - избирайте старателно и с внимание към всеки детайл предметите в дома си и купувайте само тогава, когато наистина ви харесва и има нещо повече от красива визия. Именно тогава ще се чувствате хармонично в дома си и ще цените миговете у дома.

Сега, благодарение на шведската култура, освен Хюга сме запознати е с lagom, което е малко по-различен подход към живота с философия "не твърде много, не твърде малко, просто достатъчно". Може би това е тайната рецепта на шведите. Те, заедно с други скандинавски народи, се нареждат сред най-щастливите  хора и това определено има основателна причина. Вероятно това е Лагом. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта